Ország-világ

2007.02.22. 15:19

Részvénytársasággá alakulhat át az OEP

Bár koalíciós egyezség, így politikai döntés még nem született az egészségügy biztosítói modellváltásáról, a szaktárca és az üzleti biztosítók képviselői dolgoznak a jogszabálytervezeten. Készül forgatókönyv az egy biztosítós modell átalakítására és a több biztosítós rendszer bevezetésére is.

Bármely változat mellett is döntenek, egy munkaanyag szerint egyértelmű, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) zártkörű részvénytársasággá alakul át, amelynek egyetlen tulajdonosa az állam lenne.

Az OEP így rugalmasabban szelektálhatna a szolgáltatások között, és később privatizálni is könnyebb lenne. Ha a több biztosítós modell mellett döntenek, az üzleti biztosítók piacra lépésének idején az OEP Zrt. feladata lenne a piaci kudarcok korrigálása, a tönkrement biztosítók ügyfeleinek ellátása.

A javaslat értelmében a közfinanszírozott piacon megjelenő magán egészségbiztosító céget minimum 200 millió forintos tőkével lehet bejegyezni, és az összeget már az első évben intézményfejlesztésre kell fordítani. Legalább 650 millió forintos biztonsági tartalékot is fel kell mutatni. Egy-egy üzleti biztosítóhoz minimum százezer, maximum kétmillió ember tartozhatna, és a biztosítottak egyéni számlájáról legfeljebb 4 százalékot lehetne működési költségekre fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában