Ország-világ

2019.05.15. 11:36

Rétvári: Brüsszel kettős beszédet alkalmaz a babaváró támogatásról

A brüsszeli bürokraták akadályozzák a program megvalósulását, az Európai Bizottság szóvivője pedig azt állítja, nincs kifogásuk ellene - mondta az államtitkár.

MTI

Brüsszel kettős beszédet alkalmaz a babaváró támogatással kapcsolatban, mert a brüsszeli bürokraták akadályozzák a program megvalósulását, az Európai Bizottság szóvivője pedig azt állítja, nincs kifogásuk ellene - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.


[namelink name="Rétvári Bence"] azt mondta, amikor Magyarország az Európai Uniótól előzetes támogató levelet kért az intézkedés bevezetése előtt, az egyeztetés során az EU hónapról hónapra újabb ellenérveket sorakoztatott fel.


Brüsszel azt írta, a program versenyjogi torzulást jelent, és az állami garanciavállalás, valamint a kamattámogatás mértékének csökkentését kérte. Ha pedig Magyarország nem teljesíti ezeket a feltételeket, Brüsszel szélesebb körű vizsgálatot indít, amely nemcsak a versenyjogi szempontokat, hanem más uniós előírásokat is figyelembe vesz - ismertette, hozzátéve, ez nyomásgyakorlás.


Rétvári Bence úgy vélekedett, a "kettős mérce" problémáját veti fel, hogy amikor Brüsszel migránskártyákat ad a bevándorlóknak, az nem torzítja a versenyt, de amikor Magyarország a magyar családoknak akar segíteni, az aggályos.


Kiemelte, a magyar kormány július 1-jétől mindenképpen be fogja vezetni a babaváró támogatást, mert az a családvédelmi akcióterv fontos lépése. Szerinte az lenne a racionális, ha Brüsszel átvenné ezt az ötletet, és más országokban is bevezetné, ugyanis a program sokkal jobb megoldás, mint az afrikai bevándorlók integrációja, amely például Finnországban fejenként 200 millió forintba kerül.


A konfliktus mögött a bevándorlásról való eltérő gondolkodás áll. Brüsszel minden családpolitikai intézkedést támad, mert Magyarország bevándorlásellenes, megvédi határait és szuverenitását, valamint a multikulturális társadalmak helyett a magyar családokat támogatja - közölte a parlamenti államtitkár.


Kitért arra is, 2010 óta Magyarországon a gyermekvállalási kedv 23 százalékkal nőtt, míg az EU-ban két százalékkal csökkent.


Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában szánalmasnak nevezte, hogy a magyar ellenzéki média szerinte Brüsszel szócsöveként kritika nélkül igaznak tartotta a bizottság szóvivőjének állítását.


(Lead-kép: MTI)

Címkék#EU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában