Ország-világ

2012.08.15. 16:31

Robbantás Damaszkuszban az ENSZ-megfigyelők szállodájánál

Nagy erejű robbanás történt szerdán Damaszkuszban az ENSZ-megfigyelők szállodájánál, nem messze a hadsereg főparancsnokságától.

MTI

A detonációban, amelynek elkövetését a felkelők vállalták, három ember megsebesült.

A világszervezet megfigyelői közül senki sem sérült meg.

Az állami televízió jelentése szerint a szálloda mögötti parkolóban elhelyezett pokolgép felrobbantott egy üzemanyag-szállító tartálykocsit. A közelben álló autók kiégtek, a környező épületek homlokzata megrongálódott, a szíriai főváros fölött pedig sűrű fekete füst gomolygott.

Robbantás Damaszkuszban az ENSZ-megfigyelők szállodájánál. Fotó: MTI/EPA/SANA (galérira)


A biztonsági erők körbezárták a Damaszkusz központjában lévő helyszínt.

A Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) elnevezésű szervezet közlése szerint támadásuk a hadsereg közelben lévő főparancsnoksága ellen irányult.

Maher el-Nuaimi, az SZSZH-parancsnokság koordinációs irodájának vezetője szerint a támadást "szakértőik úgy tervezték meg, hogy a robbanás a hadsereg és a (kormánypárti Sabiha-milícia vezetőinek reggeli találkozója idején történjen, amikor az aznapi damaszkuszi hadműveletekről döntenek".
Fejszál Mekdad külügyminiszter-helyettes a tévében azt mondta, hogy az ENSZ-megfigyelők közül senki nem sebesült meg. A tisztségviselő "Szíria imázsát romboló" bűncselekménynek nevezte a támadást.

Robbantás Damaszkuszban az ENSZ-megfigyelők szállodájánál. Fotó: MTI/EPA/SANA (galérira)


Kilenc nappal korábban a felkelők a szíriai állami rádió és televízió damaszkuszi központi épületében követtek el hasonló robbantást, de sem a tévének, sem a rádiónak nem kellett megszakítania adását.

Július 18-án a lázadók a nemzetbiztonsági hivatal damaszkuszi épületében hajtottak végre pokolgépes merényletet, megölve a rezsim három magas rangú biztonsági vezetőjét, köztük Aszef Saukat katonai hírszerzőfőnököt, Bassár el-Aszad elnök sógorát. Ez a merénylet volt a legsúlyosabb csapás a damaszkuszi vezetésre az Aszad-rezsim elleni felkelés 2011 márciusi kezdete óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában