incidens

2021.02.23. 22:24

Rohamrendőrök oszlatták fel az újabb tüntetést Algírban

A többségében fiatalokból álló tiltakozók a város szívében található egyetem kültéri részén akartak felvonulni.

Rohamrendőrök, a rendőrség különleges egységei és a belügyi titkosszolgálatok tagjai oszlatták fel kedden az algériai fővárosban, Algírban tartott újabb tüntetést, amelyet az ellenzéki Hirak (Mozgalom) kezdeményezett, az ország 1962-es függetlensége óta meghatározó katonai rendszer leváltását követelve.

A többségében fiatalokból álló tiltakozók a város szívében található egyetem kültéri részén akartak felvonulni, ahonnan a biztonsági erők tagjai elkergették őket, többeket őrizetbe vettek – jelentette az EFE spanyol hírügynökség helyi tudósításra hivatkozva.

Három diáktüntetőt őrizetbe vettek a Mártírok terén is, ahol egy másik csoport gyűlt össze, hogy a Nagy Posta terére vonuljon, amely az országot hosszú ideig irányító Abdel-Azíz Buteflika volt elnök lemondását követelő, 2019. február 22-én kezdődött tüntetések fő helyszíne volt.

A tiltakozások Buteflika lemondását követően is folytatódtak heti rendszerességgel, csak a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett korlátozások miatt értek véget. A diákok szóvivője szerint az utóbbi téren a biztonsági erők őrizetbe vették a Hirak egyik aktivistáját, akit a múlt csütörtökön engedtek szabadon az Abdel-Madzsid Tebbun elnök által bejelentett amnesztia keretében.

A tiltakozók olyan rigmusokat skandáltak, hogy „Az utca a nép tulajdona!”, „Diákok vagyunk, nem terroristák!”, „Szabad és demokratikus Algériát!”, valamint „Szabad sajtót és független igazságszolgáltatást!”.

Hétfőn ezrek vonultak Algír utcáira a Buteflika elmozdításával végződött tömegtüntetések kezdetének második évfordulója alkalmából.

Az államfő több intézkedést is hozott válaszul a belpolitikai válságra. Az egyik lépése az volt, hogy feloszlatta a törvényhozást, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Azzal indokolta döntését, hogy ki akarja tárni a kapukat a fiatalság előtt. Átalakította kormányát is. A másik gesztusa az volt, hogy visszaadta több mint hatvan politikai fogoly szabadságát.

A Hirak bírálja Tebbunt is, mert szerinte Buteflika régi rendszeréhez tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában