Hallgassa élőben!

Rolók, roletták reneszánsza

A szinte mindent tudó, modern eszközök mellett az árnyékolástechnikában is vissza-visszatérnek régi elemek. A nosztalgiára hajlamosak mostanában például a romantikus hangulatokat idéző-teremtő textilrolókat, -rolettákat favorizálják.

A lakberendezésben régebbi korokban nagyobb szerepet játszó textilárnyékolók reneszánsza jött el. A fénytől, napmelegtől védő, kíváncsi tekinteteket kizáró, beszűrődő zajt is csökkentő, sajátos hangulatot kelteni képes belső árnyékolók között újra hangsúlyt kapnak a sűrű szövésű szövetek, a vásznak, a selymek.

A textilrolók, -roletták hálás darabok, jószerével minden enteriőrbe illeszthetők és nagyon praktikusak. Sőt, gazdaságosak is, mert nem sokkal kell több az anyagból, mint az ablakfelület – míg a sötétítőfüggönyöknél sok plusz kell a dús redőzetre. S persze szabadon variálhatók – megfelelnek a célnak szólóban is, de szépek, hangulatteremtők lehetnek más függönyökkel párosítva is. Mi több, nemcsak árnyékolásra lehetnek jók, de a speciális rugós szerkezetű, „felszalasztható változat” akár a gardróbszekrény ajtóit is helyettesítheti, vagy takarhat rakodásra alkalmas fali fülkéket, polcokat is. Ezeknek az ablakkárpitoknak sokféle változata alkalmazható, s velük igazán egyedi enteriőröket lehet varázsolni.

Más-más anyagból, más-más felrakási-felhúzási megoldással, zsinórozással, díszítéssel, szegéllyel fantasztikusan képesek befolyásolni a helyiségek hangulatát, szűrve, engedve vagy éppen teljesen kirekesztve a fényt. A vízhatlan textíliákból például a konyhába, a fürdőszobába is készíthető árnyékoló-sötétítő. 
A mintás vagy egyszínű szövetek, selymek, impregnált vásznak, vastag dekoranyagok pedig nagyon mutatósak, némi felrakási rafinériával a nappalikban, hálószobákban, ebédlőkben, a gyerekek birodalmában, de a dolgozószobákban is. Érdemes megismerkedni a rolófajtákkal, és a szakemberek tanácsát kérni, mert széles a választék, sokféle a lehetőség.

A közismertnek számító, rugós szerkezetével farúdra egy mozdulattal feltekerhető roletta is készíthető, kiegészíthető egyedi módon – például alsó részén díszítve. Hozzá képest nosztalgiás, romantikus csoda a függőlegesen dúsan behúzott, úgynevezett felhőroló vagy rokona, a laza redőzésű bécsi roló. Eleganciát kölcsönöz a római roló, ami felhúzáskor harmonikaszerűen elrendeződik, vízszintes rakásokba.
A nádszövetből két szélén natúrmadzaggal egyszerűen tekercsbe felköthető pedig a természetességet kedvelőknek kínálkozik, akárcsak a trópusi fából készült roletta.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Karácsonyi halászlé receptek
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kívül roppanós, belül puha habcsók
Hirdetés
Black Friday a Mandinernél! – Ma 45% kedvezmény előfizetésre
Afrika nyugati és középső részén toborozzák a legtöbb gyerekkatonát a világon
A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben tovább nőtt a térségben a fegyveres konfliktusok száma.
Nem bánta meg: exkluzív interjú készült a Macront felpofozó férfival
A külföldi hírügynökségek közül a V4NA-nak nyilatkozott először. Elmondása szerint, rengetegen támogatják és egyáltalán nem bánta meg, amit tett.
Már 1300-1400-an regisztráltak a kisgyermekes szülők elhelyezkedését segítő programba
A képzésekben részt vevők ösztöndíjban részesülnek, havi 100 ezer forint értékben, egy éven át.
Tüntetések törtek ki Iránban a vízhiány miatt
A régió legnagyobb folyójának, a Zajánderudnak a kiszáradt medrében gyülekező elégedetlenkedőket a karhatalom könnygázzal és gumibotokkal oszlatta.
Több száz éves elrabolt műkincseket kapott vissza Nigéria
A műkincsek között van két udvari hivatalnokot és harcost ábrázoló, 16. századi, rézötvözetből készült tábla.
Robotporszívókat és -fűnyírókat ellenőriztek
A fogyasztóvédelem első alkalommal ellenőrizte a kereskedelmi forgalomban kapható robotporszívók és -fűnyírók biztonságát.