Ország-világ

2017.08.02. 14:26

Roma holokauszt: nem tudni, kétszázezer vagy kétmillió az áldozat

Haláltáborokban kötöttek ki az elhurcolt cigányok is. Augusztus 2. a porajmos, az elnyeletés emléknapja.

A porajmos kifejezést szokás használni az etnikai tisztogatásra, amelyet a cigányság körében hajtott végre a Harmadik Birodalom. A szó a cigány nyelv egyik balkáni dialektusából származik, eredeti jelentése „elpusztítás, elnyeletés". Mivel a cigányság kevésbé volt szervezett, mint a zsidóság, és sokukat mindenféle nyilvántartásba vétel nélkül gyilkolták meg, az áldozatok számát nehezebb megállapítani: a becslések 200 000-től 2 000 000-ig terjednek.


A náci Németországban 1935-ben elfogadott állampolgársági törvény a "német vagy fajrokon vérű állampolgárok" kategóriájából a zsidók mellett a cigányokat is kirekesztette. 1938-ban megvonták szavazati jogukat, kitiltották gyermekeiket az iskolából, megtiltották nekik, hogy nem cigányokkal házasságot kössenek, megkezdték a férfiak deportálását. 1939-től koncentrációs táborokba gyűjtötték őket. A nácik különböző becslések szerint a vészkorszakban a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg.

A táborokat túlélő zsidók és nemzetiszocialista fogvatartóik tanúvallomásai alapján az Auschwitz-Birkenauba, Buchenwaldba, Ravensbrückbe, vagy kisebb számban a sobibori és belzeci táborba hurcolt romákkal sokszor embertelenebbül bántak, mint a zsidókkal. Ravensbrückben például tömegesen sterilizálták a cigányokat, Birkenauban cigány gyermekek és nők tífuszkísérletekben vettek részt.


Karsai László történész, a magyarországi holokauszt kutatója szerint kb. 5000-re tehető azon cigány honfitársaink száma, akiket 1944–45-ben etnikai hovatartozásuk miatt álorvosi kísérletekkel megkínoztak, megnyomorítottak, illetve akiket haláltáborokban gyilkoltak meg, vagy munkaszolgálaton haltak meg. Karsai egy 2012-es televíziós beszélgetés során a cigány üldözöttek összlétszámát 10 000-re, a halottakét mintegy ezerre becsülte. A roma holokauszt történetéről itt és itt tudhat meg többet.

 

A nagy árja-dilemma


A nemzetiszocialistáknak súlyos dilemmával kellett szembenézniük: a cigányok az indiai árják leszármazottai, és nyelvük, a romani az indoárja nyelvek egyike. A probléma megoldását Hans Günther, a fajelmélet egyik fő ideológusa, a Jénai Egyetem szociálantropológusa találta meg: szerinte a cigányság az árják azon alsóbb osztályaiból származik, amelyek keveredtek az árják vándorlása során érintett alacsonyabb rendű népekkel. Szegénységüket és nomád életmódjukat e keveredés következményének tartotta, és így az árják faji tisztaságát fenyegető tényezőknek tekintette őket.

(Forrás: wikipédia, Múlt-kor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában