figyelmeztetés

2021.06.16. 22:05

Segélyszervezet: egyre emelkedik a súlyosan alultáplált gyerekek száma Szíriában

A gazdaság a polgárháború és a nyugati szankciók következtében összeomlott.

Az elharapódzó élelmiszerárak és tíz év polgárháború következményeként emelkedik a súlyosan alultáplált és éhező gyerekek száma Szíriában – hívta fel a figyelmet az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet szerdán.

A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet szintén arra figyelmeztetett, hogy rendkívüli módon növekedett az éhező gyermekek száma a közel-keleti országban. A részben szíriai lázadók által uralt Idlíb tartományban található Ibn Szina városának kórháza például májusban több mint 370 pácienst vett fel alultápláltsági esteket kezelő osztályára, míg tavaly az ötezret is meghaladta a számuk.

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a nagyjából húszmillió lakosú országban 12,4 millió embernek nem biztosított az élelmiszerellátása. 2020 elején még 7,9 millió volt a számuk.

A világszervezet adatai szerint Szíriában több mint félmillió – öt évesnél fiatalabb – gyerek krónikusan, és 90 ezer súlyosan alultáplált.

A helyi fizetőeszköz, a szíriai font jelentősen vesztett értékéből, márciusban a dollárhoz képest mélypontra zuhant. A szíriai gazdaság a polgárháború és a nyugati szankciók következtében összeomlott.

Az erősen növekvő élelmiszerárak miatt a szíriai családok gyakran kevesebb élelmiszerrel kénytelenek beérni, sok gyereknek munkát kell vállalnia. A gyermekházasságok sem mennek ritkaságszámba, a szülők sok esetben így próbálják átadni a pénzügyi felelősséget lányukért a vőlegény családjának, illetve a hozomány reményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában