Hallgassa élőben!

Segélyszervezet: egyre emelkedik a súlyosan alultáplált gyerekek száma Szíriában

A gazdaság a polgárháború és a nyugati szankciók következtében összeomlott.

Az elharapódzó élelmiszerárak és tíz év polgárháború következményeként emelkedik a súlyosan alultáplált és éhező gyerekek száma Szíriában – hívta fel a figyelmet az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet szerdán.

A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet szintén arra figyelmeztetett, hogy rendkívüli módon növekedett az éhező gyermekek száma a közel-keleti országban. A részben szíriai lázadók által uralt Idlíb tartományban található Ibn Szina városának kórháza például májusban több mint 370 pácienst vett fel alultápláltsági esteket kezelő osztályára, míg tavaly az ötezret is meghaladta a számuk.

Az ENSZ Élelmezési Világalapja (WFP) szerint a nagyjából húszmillió lakosú országban 12,4 millió embernek nem biztosított az élelmiszerellátása. 2020 elején még 7,9 millió volt a számuk.

A világszervezet adatai szerint Szíriában több mint félmillió – öt évesnél fiatalabb – gyerek krónikusan, és 90 ezer súlyosan alultáplált.

A helyi fizetőeszköz, a szíriai font jelentősen vesztett értékéből, márciusban a dollárhoz képest mélypontra zuhant. A szíriai gazdaság a polgárháború és a nyugati szankciók következtében összeomlott.

Az erősen növekvő élelmiszerárak miatt a szíriai családok gyakran kevesebb élelmiszerrel kénytelenek beérni, sok gyereknek munkát kell vállalnia. A gyermekházasságok sem mennek ritkaságszámba, a szülők sok esetben így próbálják átadni a pénzügyi felelősséget lányukért a vőlegény családjának, illetve a hozomány reményében.

Hozzászólások

A szoptatásért sétáltak
Az Anyatejes Táplálás világhetét 1992 óta augusztus első hetében ünnepeljük.
Összefogtak a családokért a civilek Szegváron - Fotók
50 kiló burgonyából és 160 tojásból helyben kisütött tócsni, palacsintából pedig 500 darab fogadta szombaton egész nap a családokat a szegvári Károlyi kastély kertjében.
A mianmari junta vezetője többpárti választásokat ígér
A katonaság fél éve buktatta meg a kormányt, az országban azóta bizonytalan a politikai helyzet.
Meglepetés a Hungaroringen: Esteban Ocon nyerte a Magyar Nagydíjat
A 24 éves pilóta pályafutása során először győzött.
Udvardy Panna továbbjutott a kolozsvári tenisztorna selejtezőjében
Az első helyen kiemelt Udvardy Panna bejutott a selejtező második fordulójába a kolozsvári 235 ezer dollár (71,7 millió forint) összdíjazású salakpályás női tenisztornán.
A török hatóságok őrizetbe vettek egy embert, akit erdőtüzet okozó gyújtogatással gyanúsítanak
A törökországi erdőtüzek halálos áldozatainak száma közben hatra emelkedett.