Ország-világ

2009.04.28. 16:49

Seres Mária civil szervezete is indul az EP-választáson

A szervezet nem ellenfél, hanem partner akar lenni és a társadalom érdekének érvényt szerezni.

A Civil Mozgalom kedden jelenti be indulási szándékát az EP-választáson az Országos Választási Bizottságnál (OVB). Seres Mária elmondta: ez egy versenyfutás az idővel, hiszen 2 hetük van összegyűjteni 20 ezer ajánlószelvényt, a többi induló viszont már hónapok óta kampányol. Seres Mária nem tartja reménytelennek a kezdeményezést, mint mondta, a népszavazási kampány során is rengeteg segítséget kapott. Az még képlékeny, hogy kik szerepelnek majd a szervezet listáján, de Seres Mária tapasztalt szakembereket ígér. A kopogtatócédulákat már a héten elkezdik gyűjteni.

Arról is beszélt: nem az a cél, hogy milliárdokért népszavazásokat kezdeményezzen, hanem az, hogy a politikusok meghallják a civilek szavát és a Parlamenten belül rendezzék a kérdéseket. Seres Mária szerint a képviselők jelenleg nem úgy viszonyulnak az emberekhez, ahogy kellene, és a társadalmi érdek helyett a pártérdekeket nézik. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az MSZP megelőzné a költségtérítésről szóló népszavazást egy vonatkozó törvénnyel, elmondta: végig arra várt, hogy a politikusok házon belül rendezzék a kérdést, ugyanakkor ebben benne van az a veszély, hogy az így hozott törvényt bármikor visszavonhatják, míg a népszavazás 3 évre biztosan kötelezné a honatyákat.

Seres Mária arról is beszélt: jelenleg még egy kérdés van, amiben gyűjtik az aláírásokat, ez pedig az, hogy a polgármesterek ne lehessenek országgyűlési képviselők is egy személyben. Szerinte elfogadhatatlan, hogy jelenleg 66 ilyen honatya ül a Parlamentben. Az aláírások összegyűjtéséig még van idő: ezeket június 15-ig kell leadni az OVB-nél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában