Hallgassa élőben!

Sokszor csak később jelentkezik komoly fájdalom - Légzőgyakorlatokat ajánl bordatörötteknek

Mit érdemes tenni, ha elestünk, és úgy érezzük, eltörött a bordánk? Egyrészt otthon nem is tudjuk megállapítani, hogy pontosan mi történt, szükséges a mellkasröntgen. Másrészt a szakorvos válaszaiból kiderül: több kezelési mód is felmerülhet.
Fontos, hogyan vesszük a levegőt

A bordatörött betegeknek légzőtornát kell végezniük: délelőtt ötvenszer, délután pedig százszor fel kell fújniuk egy lufit. Ezzel előzhető meg, hogy ne alakuljon ki náluk reaktív tüdőgyulladás. Utóbbi oka: a bordatörés miatt a beteg nem vesz levegőt arra a területre, ami fáj, így nem fáj annyira. Viszont az a terület, ahova nem veszünk levegőt, begyulladhat.

– Nemrégiben elestem a lépcsőn, és nagyon megütöttem a bordáimat. Gyanakodtam, hogy eltörhetett valamelyik, mert eléggé fájt, amikor levegőt vettem. De végül nem mentem vele orvoshoz, mert úgy tudom, úgysem csinálnak vele semmit – lábon ki lehet hordani ezt a sérülést. Mondjuk elég sokáig fájt… Jól jártam el? – kérdezi 50 éves olvasónk, Katalin.
 – A baleset napján nagyon ritkán jönnek el a betegek, de nem is szabad rájuk „haragudni”, mert a bordatörés mindig a sérülés után négy-öt nappal kezd csak el igazán fájni. Ez azért van, mert egy kis idő után alakul csak ki az a folyadékgyülem, ami a mellkas rétegei között a feszítő érzést váltja ki. Emiatt kezd el szúrni, nagyon fájni, és a fájdalom hozza el a beteget az orvoshoz – magyarázza dr. Kovács Milán traumatológus. A baleseti sebészt arról is faggatjuk, hogyan kezelik a bordatörést.

– Míg a mellkasi zúzódásokat fájdalomcsillapítóval kezeljük, addig a bordatörésnél a fájdalomcsillapító mellett napi rendszerességgel légzőgyakorlatokat is kell végeznie a betegnek. Illetve szükséges a kontrollvizsgálat (mellkasröntgen). A törésnél ugyanis vér is szivároghat a törött bordavégből, amely összegyűlhet a mellkasban – mondja a szakorvos. Továbbá rámutat: – Ha mondjuk este történik a baleset, de nem érez légszomjat vagy elviselhetetlen fájdalmat a beteg, és nem szed komoly alvadásgátló gyógyszert, akkor elég bevenni egy fájdalomcsillapítót, és másnap bemenni a járóbeteg-szakrendelésre. Ha egy-két borda törik, az persze rendesen fáj, mégsem okoz többnyire komoly problémát.

A baleset után jelentkezik csak a bordatörés okozta fájdalom. Fotó: Dreamstime
A baleset után jelentkezik csak a bordatörés okozta fájdalom. Fotó: Dreamstime

– Milyen balesetek járnak a hétköznapokban leggyakrabban bordatöréssel?
– Nem véletlenül szokták mondani: „Kemény, mint a kád széle”. A páciensek gyakran megcsúsznak a kád mellett, a kádban, esésnél nem rakják le a kezüket, emiatt beütik a mellkasukat. De volt már olyan apukánk, aki a kisgyermeket fürdette a kád mellett, és egyszerűen ráesett a kád szélére, eltörött a bordája. Főleg a régi típusú öntöttvas káddal felszerelt fürdőszobákban esik ez meg. A legtöbb nyolcvanas években épült panellakásban, amit nem újítottak fel, ilyet találni.

– Mindig félünk, hogy elesnek a kádban a gyerekek. Náluk is gyakran megesik ez a sérülés?
– A gyerekeknek még sokkal rugalmasabbak a csontjaik. Persze vigyázni kell, de ha ők megcsúsznak és elesnek, nagyobb valószínűséggel csak megnyomódik például a bordájuk, zúzódásokat szereznek. 30-40 éves korunk környékére nő a csontjaink mésztartalma, így azok már kevésbé rugalmasak, és fokozódva fordul elő bordatörés.

– És mi történik akkor, ha kettőnél több bordánk törik el?
– Amikor három vagy több borda törik el, azt hívjuk sorozat-bordatörésnek, és ezt komolyan kell venni. Ezeknek a betegeknek intézeti ellátásra van szükségük. Ha például valakinek van valamilyen krónikus tüdőbetegsége (COPD), ami miatt fulladósabb, a sorozat-bordatörésük kezelése nagyobb problémát vet fel, mert az alapbetegségük miatt lélegeztetőgépre sem lehet őket tenni.

Viszont a mellkas izomzata a sok sérült borda miatt nem tudja rendesen kivitelezni a légzőmozgásokat. Ezek a páciensek nagyon súlyosan befulladhatnak, és ebbe sajnos bele is lehet halni. Emiatt nagy körültekintést igényel klinikai körülmények között is, ha a sorozat-bordatörés valamilyen krónikus tüdőbetegséggel párosul – fejezi be.

Százezrek személyes adatai kerültek be a baloldal adatbázisába
A megszerzett adatokat a kampány során politikai eszközként is felhasználhatják.
Rejtélyes okokból eltemették az Apostolok templomát egy középkori földrengés után
A régészek egyelőre nem állapították meg a középkori falak korát, azt remélik, hogy a következő ásatási szezonban megértik ezen furcsa falak építésének titkát.
Kellemes, napos idővel búcsúztatjuk a hetet
Napsütés, 15 fok körüli csúcsok.
Fél évszázados csúcsra szökött fel a német termelői infláció szeptemberben
Legutóbb 1974 októberében nőttek ilyen nagy mértékben az árak, amikor is az első olajválsággal összefüggésben 14,5 százalékos emelkedést mértek.
A világ minden pontján az 1956-os magyar eseményekre emlékeztek (videó)
Szijjártó Péter külügyminiszter egy videós összeállítást tett közzé Facebook-oldalán a megemlékezésekről.
Olcsón, használtat, jó minőségben
A garázsvásárnak városi a hangulata, a fílingje, holott rendeznek ilyet például Deszken, és jártunk a szegedi Petőfitelepen is.