Ország-világ

2009.10.13. 18:00

Sólyom: Magyarország kaput nyit az egyiptomi gazdaságnak

Magyarország kaput nyit az egyiptomi gazdaság számára a szomszédos kelet-európai országokba és a visegrádi országokba is - mondta Sólyom László köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában, miután megbeszélést folytatott az egyiptomi elnökkel.

MTI

Kiemelte: az egyiptomi államfő látogatásának legfőbb célja, hogy megerősítse Magyarország és Egyiptom igen jó kapcsolatait, és további perspektívákat nyisson a gazdasági kapcsolatokban és a politikai együttműködésben.

Sólyom László hozzátette: Magyarország kaput nyit az egyiptomi gazdaság számára a kelet-európai szomszédos országokba és a visegrádi országokba (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) is. Egyiptom pedig kaput nyit Magyarországnak az arab világ és Afrika felé - tette hozzá.

A magyar államfő megemlítette: az egyiptomi elnök kifejezte azt kívánságát, hogy csökkenjen a magyar aktívum a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, az ország importáljon is megfelelő mennyiségben.

Sólyom László elmondta, beszéltek arról, hogy Egyiptom lehet a cseppfolyós gáz egyik jelentős szállítója. Tárgyalásaikon szó volt a közel-keleti helyzetről, a Hamász és a Fatah közötti együttműködés megteremtésének lehetőségéről, valamint az izraeli-palesztin béke megteremtésének előfeltételeiről. A megbeszélésen érintették a mediterrán együttműködés témáját is.

Az egyiptomi elnök kiemelte: Egyiptom nagyra értékeli Magyarország szerepvállalását a térség békefolyamataiban. Hoszni Mubarak azt mondta, hogy Egyiptom fontosnak tartja Magyarország szerepét az Európai Unióban. Magyarország és Egyiptom kapcsolatait kitűnőnek nevezte.

Hoszni Mubarak megemlítette, hogy szerdán mind a két államfő részt vesz a magyar-egyiptomi üzleti fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában