Ország-világ

2012.10.17. 10:40

Sólyom-ügy - Jobbik: több szempontból is aggályos a döntés

A Jobbik szerint több szempontból is aggályos az Európai Bíróság Sólyom-ügyben hozott döntése, az Európai Unió saját elveit, értékeit sem tiszteli.

MTI

Szlovák lapok a luxembourgi döntésről

"Ostoba politikai döntés volt" Sólyom László 2009-es szlovákiai látogatásának meghiúsítása, függetlenül attól, hogy jogi szempontból rendben volt-e - írta szerdai kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap a korábbi magyar köztársasági elnök meghiúsított szlovákiai látogatásának ügyében hozott luxembourgi bírósági döntésről.

A pozsonyi lap szerint éppen ezért félrevezetőek a szlovák diplomácia azon nyilatkozatai, amelyek a luxembourgi döntésre, mint "a szlovák fél lépését bírálóknak szánt egyöntetű válaszra" mutatnak rá. A Sólyom László beutazását meghiúsító szlovák kormányzati lépést ugyanis annak motívuma miatt érte bírálat - szögezte le a lap. Hozzátette: Robert Fico akkori kormánypolitikájának volt szerves része ez a "kifejezetten ellenséges lépés."

"Egy világos pillanatát mutatta meg az Európai Unió tegnap", amely nem mindig olyan naiv, mint amilyennek látszik - írta kommentárjában a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap.

A perben született döntés a "nemzeti államok", nem pedig az "európai polgárok" érdekei mellett tette le a voksot - szögezte le a szerző, aki szerint a precedensértékűnek minősített döntés "még jól jöhet a jövőben" Robert Ficónak, ha szüksége lenne arra, hogy a határ túlsó oldalára küldje vissza az ország déli részén "meghívás nélkül masírozó magyar radikálisokat."

Jobbik: több szempontból is aggályos a döntés

Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettesének az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a közösség az emberek szabad mozgására vonatkozó alapvető emberi jogot sem képes a kettős mérce alkalmazása nélkül érvényre juttatni. Közölte továbbá, hogy külpolitikai kudarcnak tekintik a döntést, ugyanakkor szerinte nem meglepő az ügy negatív kimenetele, mivel hiányzik a magyar diplomácia érdekérvényesítési képessége.

Az Európai Bíróság kedden úgy foglalt állást, hogy Szlovákia nem sértette meg az uniós jogot, amikor 2009. augusztus 21-én megakadályozta Sólyom László magyar köztársasági elnök szlovákiai látogatását.

[namelink name="Sólyom László"] egy szlovákiai székhelyű társadalmi szervezet meghívására a szlovákiai Révkomáromba szándékozott utazni abból a célból, hogy részt vegyen Szent István szobrának avatási ünnepségén. A szlovák külügyminisztérium szóbeli jegyzékben tiltotta meg Magyarország köztársasági elnökének, hogy szlovák területre lépjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában