végtisztesség

2020.06.17. 20:45

Spanyolország állami megemlékezésen búcsúztatja az áldozatokat július 16-án

Az esemény, amelyet a fővárosi királyi palotában rendeznek, egyúttal tiszteletadás azoknak, akik a „frontvonalban” harcoltak a járvány ellen.

Az egy hónap múlva esedékes megemlékezés elnöke VI. Fülöp spanyol király, a meghívottak között vannak az Egészségügyi Világszervezet és az európai uniós intézmények vezetői is.

A spanyol egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint szerdáig 244 683 fertőzést igazoltak a vizsgálatok, a regisztrált esetek száma 141-gyel emelkedett az elmúlt egy nap során. A legtöbb új fertőzöttet, 65-öt a madridi autonóm közösségből jelentették, amelyet Kasztília és León követ 24, Katalónia pedig 23 esettel.

A koronavírus 30 ember halálát okozta az elmúlt egy hétben. A halálesetek összesítését a szaktárca június 7. óta felfüggesztette, amíg a korábban tapasztalt feldolgozási hibákat ellenőrzik a tartományok. A nyilvántartásban továbbra is a korábban már közölt 27 136 halálos áldozat szerepel.

Spanyolország június 21-étől nyitja meg határait az Európai Unió tagállamaiból érkezők előtt, kivéve a szomszédos Portugáliát, ahonnan július elsejétől engedélyezett a belépés, csakúgy mint az unión kívüli országok állampolgárai számára. Vasárnaptól megszűnik a járvány miatt elrendelt szükségállapot, és véget érnek az országon belüli utazási korlátozások is.

A spanyol társadalomkutató központ (CIS) felmérése szerint a lakosság 65,7 százaléka nem tervez nyaralást sem bel-, sem külföldön idén. A megkérdezettek 7,1 százaléka még nem döntött, 27,2 százaléka viszont készül a nyaralásra. Az utazást tervezők 90 százaléka nem hagyná el az országot.

José Luis Martínez-Almeida madridi polgármester bejelentette: a turizmus ösztönzésére, a főváros biztonságos úti célként népszerűsítésére 6 millió euróval növelik meg Madrid turisztikai költségvetését idén és jövőre. A városvezetés arra számít, hogy szeptembertől újraéled a konferenciaturizmus is.

Spanyolország 2019-ben a világ második leglátogatottabb országa volt, 83,7 millió külföldi turistát fogadott. A turizmusból származik a bruttó hazai termék (GDP) 12,3 százaléka. Az ágazat mintegy 2,5 millió embernek ad munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában