Suchmann: Nem lehet ezerféleképpen rángatni a társadalmat

A politikai pártok közötti, legalább részbeni konszenzus lehet a gazdasági válság megoldásának első lépése a fejlesztési programok megvalósításáért felelős kormánybiztos szerint.

Suchmann Tamás az MTV szerda reggeli műsorában azt mondta, hogy a következő lépés szerinte a globális adósság-átrendezés, ám ezt Magyarország nem kérheti. A legnagyobb kérdés ma az: ki viszi át a reformokat és ki finanszírozza azokat, hogy a mostani rosszból egy jobb helyzetbe léphessen az ország – tette hozzá.

Nincs magyar modell a válság megoldására Suchmann Tamás szerint, ugyanakkor megoldás lehetne egy globális adósság-átrendezés, de ezt Magyarország önmagában nem kérheti a nemzetközi pénzvilágtól. A nemzetközi pénzvilág vezetőinek kellene kezdeményezniük ezt – tette hozzá.

Magyarország mostani helyzetéről szólva a kormánybiztos elmondta: ha nem születnek közös döntések, akkor ez az ország veszített. Szükség van a reformokra, de kérdés, hogy ki fogja ezeket végrehajtani, finanszírozni. Meg kell tartani a fizetőképességet, amihez arra van szükség, hogy kívülről és az országban belülről is látszódjon némi összefogás. Nem lehet megtenni a társadalommal, hogy ezerféleképpen informálják, nem lehet “ezerféleképpen ráncigálni a társadalmat” – fogalmazott a Nap-kelte című tévéműsorban Suchmann Tamás.

A fejlesztési programok megvalósításáért felelős kormánybiztos kedd este az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az államnak minél hamarabb meg kell találnia a forrást a reformok megvalósulásáig tartó átmeneti időszak finanszírozására. Ennek útja lehet, ha állami segítséggel felgyorsítanák a fejlesztéseket. Ez egyrészt pszichésen is nagy hatással lenne a gazdaságra, hiszen a szereplők látnák az alagút végét, másrészt adóbevételeket is hozna – magyarázta. Suchman Tamás a rádióműsorban bírálta Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Szavai szerint a jegybankelnök lassan gondolkodott, hibás lépéseket is tett, ezeket azonban később korrigálták.

szponzorált tartalom
MVM EDISON 2020 – Verseny az innovatív megoldásokért
A Real a 80 millió eurót sem sajnálja Havertzért
A Leverkusen viszont még egy évig biztos számol vele.
Fidesz: a gyöngyöspatai iskolaperben a jog nem találkozott az igazsággal
Az, ami Gyöngyöspatán megtörtént, nem történhet meg a jövőben az ország más vidékein – szögezte le a térség országgyűlési képviselője.
Kiírták az idei Móricz-, Babits- és Örkény-ösztöndíjakat
A hat hónapig bruttó 200 ezer forinttal járó ösztöndíjban idén legfeljebb 26 alkotó részesülhet.
Elfogadták az NHL 24 csapatos rájátszásának tervét
Ennek értelmében a hagyományos, 16 klubot érintő playoff előtt egy selejtező kört rendeznek, itt a két konferencia négy-négy legjobb csapata még nem lesz érdekelt.
Kiderült, mi okozhatta a neandervölgyi ember kihalását
A faj látszólag szinte ugyanolyan kapacitásokkal rendelkezett, mint a Homo sapiens.
Minden egészségügyi dolgozó megkapja a félmillió forintos jutalmat
Az egyszeri bérkiegészítés 160 ezer embert érint.