Ország-világ

2009.02.04. 09:26

Suchmann: Nem lehet ezerféleképpen rángatni a társadalmat

A politikai pártok közötti, legalább részbeni konszenzus lehet a gazdasági válság megoldásának első lépése a fejlesztési programok megvalósításáért felelős kormánybiztos szerint.

Suchmann Tamás az MTV szerda reggeli műsorában azt mondta, hogy a következő lépés szerinte a globális adósság-átrendezés, ám ezt Magyarország nem kérheti. A legnagyobb kérdés ma az: ki viszi át a reformokat és ki finanszírozza azokat, hogy a mostani rosszból egy jobb helyzetbe léphessen az ország - tette hozzá.

Nincs magyar modell a válság megoldására Suchmann Tamás szerint, ugyanakkor megoldás lehetne egy globális adósság-átrendezés, de ezt Magyarország önmagában nem kérheti a nemzetközi pénzvilágtól. A nemzetközi pénzvilág vezetőinek kellene kezdeményezniük ezt - tette hozzá.

Magyarország mostani helyzetéről szólva a kormánybiztos elmondta: ha nem születnek közös döntések, akkor ez az ország veszített. Szükség van a reformokra, de kérdés, hogy ki fogja ezeket végrehajtani, finanszírozni. Meg kell tartani a fizetőképességet, amihez arra van szükség, hogy kívülről és az országban belülről is látszódjon némi összefogás. Nem lehet megtenni a társadalommal, hogy ezerféleképpen informálják, nem lehet "ezerféleképpen ráncigálni a társadalmat" - fogalmazott a Nap-kelte című tévéműsorban Suchmann Tamás.

A fejlesztési programok megvalósításáért felelős kormánybiztos kedd este az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az államnak minél hamarabb meg kell találnia a forrást a reformok megvalósulásáig tartó átmeneti időszak finanszírozására. Ennek útja lehet, ha állami segítséggel felgyorsítanák a fejlesztéseket. Ez egyrészt pszichésen is nagy hatással lenne a gazdaságra, hiszen a szereplők látnák az alagút végét, másrészt adóbevételeket is hozna - magyarázta. Suchman Tamás a rádióműsorban bírálta Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Szavai szerint a jegybankelnök lassan gondolkodott, hibás lépéseket is tett, ezeket azonban később korrigálták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában