Ország-világ

2013.10.10. 13:35

Súlyos hiányosságok az azeri elnökválasztáson

A nemzetközi megfigyelők szerint nem teljesültek a demokratikus választások megtartására vonatkozó kötelezettségek.

Súlyos hiányosságok jellemezték az azerbajdzsáni elnökválasztást, s nem teljesültek teljes mértékben az ország által vállalt, a hiteles és demokratikus választások megtartására vonatkozó kötelezettségek - foglaltak állást nemzetközi megfigyelők csütörtökön.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői külön kiemelték, hogy a jelöltek számára nem voltak egyenlőek a feltételek az elnökválasztási kampány során, amelynek hitelességét aláásta a szólás, a gyülekezés és az egyesülés szabadságának korlátozása. A voksolást pedig beárnyékolták a jelöltek és a szavazók megfélemlítéséről szóló értesülések.

Hangoztatták, hogy a választási folyamat minden szakaszában tapasztaltak jelentős problémákat. Ezek közül a választási listákkal való "manipulálásra" hívták fel a figyelmet. Rossznak vagy nagyon rossznak találták a szavazatszámlás menetét is a megfigyelt szavazóhelységek 58 százalékában.

Az elnökválasztáson harmadjára induló Ilham Aliyev államfő fölényesen nyert.

Győzelméhez elsők közt gratulált az orosz elnök csütörtökön. Üzenetében Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy Aliyev "meggyőző arányú győzelme" nagy politikai tekintélyének, az irányítása alatt Azerbajdzsánban megvalósuló, a lakosság által tevékenyen támogatott szociális és gazdasági fejlődésnek, valamint az ország nemzetközi helyzete megerősödésének köszönhető.

Az azeri ellenzék közös elnökjelöltje, Jamil Hasanli még az EBESZ állásfoglalása előtt bejelentette, hogy bíróságon támadja meg az előző napi elnökválasztás eredményét, mivel a szavazás során számos szabálytalanság történt.

Hasanli, aki a jelenlegi államfő legfőbb vetélytársaként, a voksok 5,54 százalékát kapta a hivatalos adatok szerint, azt hangoztatta, hogy a választási törvények megszegésének több példáját gyűjtötték össze. Szavai szerint előfordultak olyan esetek, amikor előre kitöltött szavazócédulák voltak a szavazóurnákban, másutt többször szavaztak emberek, illetve a rendőrség beavatkozott a választási folyamatba. 

Korábban írtuk - Megtámadja az ellenzék az azeri elnökválasztás eredményét

Jamil Hasanli újságírók előtt közölte, hogy bírósághoz fordul.

Az elnökválasztáson harmadjára induló Ilham Aliyev elnök a várakozásoknak megfelelően fölényes győzelmet aratott szerdán. Aliyev a szavazatok 84,59 százalékát szerezte meg a majdnem végleges eredmény szerint, amelyet a voksok 98 százalékának összeszámlálása alapján tett közzé csütörtökön a központi választási bizottság.

Hasanli, a jelenlegi államfő legfőbb vetélytársaként, a voksok 5,54 százalékát kapta a bizottság közlése szerint.

Sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus azt hangoztatta, hogy a választási törvények megszegésének számos példáját gyűjtötték össze. Szavai szerint előfordultak olyan esetek, amikor előre kitöltött szavazócédulák voltak a szavazóurnákban, másutt többször szavaztak emberek, illetve a rendőrség beavatkozott a választási folyamatba.

Mazahir Pahanov, az azeri központi választási bizottság elnöke csütörtöki sajtóértekezletén megállapította, hogy a választásokon született előzetes eredmény alapján nem szükséges megtartani a második fordulót, mert Alyivet vetélytársai már nem érhetik be.

Hozzátette, hogy az ötezer-négyszázkilencvenkettő szavazóhelyiség közül csupán 26-ból nem érkezett még be a voksolásról készült jegyzőkönyv. Pahanov azt is kijelentette, hogy a választási bizottsághoz nem fordultak semmilyen panasszal esetleges szabálytalanságok miatt.

A hivatalban lévő 51 éves Aliyev elnök maga egyáltalán nem kampányolt, elutasította a televíziós vitákban vagy a választási gyűléseken való részvételt. Hívei azt hangoztatták, hogy a gazdasági eredmények beszélnek helyette. A nyugati országok stratégiai fontosságú szénhidrogén-szállítójává előlépett, alig 10 millió lakosú Azerbajdzsánban a kőolajexportból származó sokmilliárd dollárnak köszönhetően az utóbbi években nőtt az életszínvonal, a reálbérek 10 százalékkal emelkedtek 2003 és 2012 között.

Az ellenzék képviselői ugyanakkor a választás előtt megtorló kampányra panaszkodtak: az őrizetbe vételeket és az interneten kifejtett bármilyen kritika elnémítását célzó törvények elfogadását kifogásolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában