Ország-világ

2014.02.27. 18:28

Svájc befagyasztja Janukovics számláit, ha vannak

A szövetségi tanács szerdán hozta meg a döntést, a végrehajtásáról szóló rendelet pénteken jelenik meg.

A svájci kormány döntést hozott [namelink name="Viktor Janukovics"] volt ukrán elnök esetleges svájci bankbetétjeinek befagyasztásáról - közölte csütörtökön a berni külügyminisztérium.

A szövetségi tanács (kormány) szerdán hozta meg a döntést, a végrehajtásáról szóló rendelet pénteken jelenik meg - közölte az AFP francia hírügynökség érdeklődésére egy minisztériumi szóvivő.

A külügyminisztérium közlése szerint a svájci bankoknak "fokozott gondosságot" kell tanúsítaniuk a Svájcban tartott ukrán pénzeszközökkel kapcsolatban.

A Janukovicsnak, illetve családjának adható svájci vízummal kapcsolatban a szóvivő annyit mondott: Svájc "a lehető legszorosabban figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzetet".

A megbuktatott ukrán elnök legidősebb fia, [namelink name="Olekszandr Janukovics"] 2011 végén szénkereskedelmi vállalatot alapított Genfben Mako Trading néven, ottani székhelyű nemzetközi szervezetek közvetlen szomszédságában. A L,Hebdo című svájci magazin úgy tudja, hogy a fogorvos képzettségű Olekszandr Janukovics három év alatt 500 millió dolláros vagyont halmozott fel.

Janukovics sajtótájékoztatót tart Oroszországban

Viktor Janukovics, a kijevi parlament által leváltott ukrán államfő sajtótájékoztatót tart pénteken a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban - közölte a politikus környezetének egyik tagja az orosz sajtóval.

Korábban Janukovics "az ukrán néphez fordult" közleményben, amelyben kijelentette, hogy továbbra is Ukrajna törvényes államfőjének tekinti magát, valamint védelmet kért és kapott az orosz hatóságoktól.

A politikus nem hivatalos sajtóértesülések szerint kedd éjjel érkezett Moszkvába, majd egy szanatóriumba távozott az orosz főváros közelében.

Rosztov-na-Donu az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, a Janukovics fellegvárának tartott ukrajnai Donyeck várostól mintegy 200 kilométerre délkeletre.

Még ha Janukovics hatalmát meg is döntötték, a Kreml továbbra is őt tekinti törvényes államfőnek, és senki sem tartotta őt zsarnoknak - mondta a Business FM orosz rádiónak nyilatkozva Makszim Sevcsenko Kremlhez közeli orosz elemző.

Alekszandr Konovalov, a moszkvai Stratégiai Kutatások Intézetének munkatársa rámutatott, a Kreml úgy tartja, hogy "Kijevben fasiszták vették át a hatalmat és Janukovicsot felhasználhatják arra, hogy visszatartsák a Nyugat felé csúszó Ukrajnát".

Dmitrij Orlov, Kreml közeli politológus megjegyezte a Business FM műsorában, hogy Janukovics többször hirtelen változtatta meg véleményét és nem tartotta be a megállapodásokat. "Attól, hogy orosz területen tartózkodik, nem vált megbízhatóbbá" - mondta.

Orlov arra is emlékeztetett, hogy Oroszország már több külföldi vezetőnek nyújtott menedéket, és az még nem okozott számára különösebb problémát azokkal az országokkal, ahonnan a menedékkérők érkeztek.

2005-ben Aszkar Akajev megbuktatott kirgizisztáni elnököt fogadták be Oroszországban. Slobodan Miklosevic egykori szerb elnök feleségének és fiának - Mirjana Markovicnak és Marko Milosevicnek - is Moszkva adott menedékjogot 2008-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában