a legnagyobb

2019.12.30. 20:56

Svédország végleg lekapcsolta a ringhalsi atomerőmű egyik 40 éves reaktorát

A reaktor lebontása akár egy évtizedig is eltarthat, ennek első lépése lesz januárban a megmaradt fűtőanyag eltávolítása – közölte a svéd TT hírügynökség.

Az erőmű tulajdonosai, a svéd Vattenfall és a német Uniper 2015-ben döntött a létesítmény két reaktorának leállításáról, mert azok további üzemeltetése veszteséges lenne. A Ringhals 1 forralóvizes reaktort várhatóan 2020 végén kapcsolják le. A Ringhals 3 és Ringhals 4 nyomottvizes reaktorok 2040-ig üzemelnek.

A Ringhals 2 reaktort a Westinghouse Electric vállalat építette, 1975-ben állították üzembe.

A Vattenfall szerint a ringhalsi a skandináv térség legnagyobb atomerőműve, s mintegy ötödét fedezi a svéd energiaigényeknek. Svédországban három atomerőmű üzemel összesen hét reaktorral, amelyek az országban előállított áram csaknem 40 százalékát termelik. A Stockholmtól északra található Forsmark erőműben három, a délkelet-svédországi Oskarshamn erőműben egy, a Ringhals erőműben pedig három reaktor maradt egyelőre üzemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában