Ország-világ

2009.02.23. 20:49

Szabad ember a volt guantanamói brit fogoly

Szabad emberként távozott a londoni rendőrségről hétfőn Binjam Mohamed, aki a guantanamói amerikai börtöntáborból szabadult, majd hétfőn érkezett meg a brit fővárosba.

Mohamed az első olyan rab, aki azóta kerül ki Guantanamóról, hogy Barack Obama amerikai elnök elrendelte a tábor bezárását. Nagy-Britanniába szállításáról a brit és az amerikai hatóságok döntöttek. A brit belügyminiszter szerint átmeneti időre kap tartózkodási engedélyt Nagy-Britanniában, és a hatóságok később döntenek arról, mi lesz a további sorsa, de hangsúlyozta, hogy igazságos elbánásban részesítik.

A terroristagyanús Mohamedet 2002-ben vették őrizetbe Pakisztánban. Először Marokkóba, majd Afganisztánba szállították, mielőtt Guantanamóra került volna. A gyanú szerint részt vett az al-Kaida terrorhálózat egyik kiképzőtáborában, és azt tervezte, hogy radioaktív bombát épít. A vádemelésig azonban - mint oly sok guantanamói fogoly esetében - nem jutottak el ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában