Hallgassa élőben!

Szakmájában talál munkát a győri jogász

Az 1995-ben – 103 évvel a Győri Jogakadémia megszűnése után – a Felső- és Nyugat-Dunántúl központjában újra meghonosított jogászképzés ötödik évfolyamát avatták doktorrá szombaton.

A 81 jogi doktor közül hét hölgy – a csepregi Bognár Vera, a vértessomlói Csánitz Anna, a hatvani Kertész Ágnes, a szolnoki Koncsek Veronika Vanda, a soproni Pete Judit, a két budapesti, Susán Judit és Szecskay Katalin – „summa cum laude” minősítésű diplomát vehetett át.
A frissdiplomás jogászok legnagyobb kérdése az elhelyezkedés, a munkába állás. A Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Intézete a közelmúltban levélben kereste meg az elmúlt évben Győrben végzett 68 jogászt. Közülük 62 fiatal küldte vissza az elhelyezkedés részleteit tudakoló kérdésekre a választ.

Az elmúlt év szeptemberéig a tavalyi végzettek 60 százaléka, 36 fő helyezkedett el. Húsz fiatalnak (32 százalék) 3–6 hónap közötti időszak kellett a munkahely megtalálásához, míg öt főnek 6–12 hónapra volt szüksége a pályakezdéshez. 12 fő (19 százalék) az igazságszolgáltatásban, a bíróságokon, ügyészségeken helyezkedett el.
A végzettek többsége, 28 fő (45 százalék) ügyvédjelölt lett. A közigazgatásban huszonegyen találtak munkát, ez 38%-os részarányt jelent. A PhD-képzést egy fiatal választotta.

A győri joghallgatók közel háromnegyede Győr-Moson-Sopron megyéből, illetve a felső- és nyugat-dunántúli térségből jön a klasszikus társadalomtudományi képzésre. A lakóhely szerinti régióban negyven fiatal (65 százalék) talált munkahelyet. Győrött tizenhét fő – ez 27,5 százalék – kezdte pályáját, tízen eredetileg is itt laktak.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ezek a legjobb ünnepi főételek
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Hirdetés
Black Friday a Mandinernél! – Ma 45% kedvezmény előfizetésre
Karácsony a Kispesten bevált módszerrel siklatná ki a fenyegető vizsgálatot
Aki önkormányzati képviselőként nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye. Ha ismerősnek tűnik a forgatókönyv, az nem véletlen!
Afrika nyugati és középső részén toborozzák a legtöbb gyerekkatonát a világon
A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben tovább nőtt a térségben a fegyveres konfliktusok száma.
Nem bánta meg: exkluzív interjú készült a Macront felpofozó férfival
A külföldi hírügynökségek közül a V4NA-nak nyilatkozott először. Elmondása szerint, rengetegen támogatják és egyáltalán nem bánta meg, amit tett.
Már 1300-1400-an regisztráltak a kisgyermekes szülők elhelyezkedését segítő programba
A képzésekben részt vevők ösztöndíjban részesülnek, havi 100 ezer forint értékben, egy éven át.
Tüntetések törtek ki Iránban a vízhiány miatt
A régió legnagyobb folyójának, a Zajánderudnak a kiszáradt medrében gyülekező elégedetlenkedőket a karhatalom könnygázzal és gumibotokkal oszlatta.
Több száz éves elrabolt műkincseket kapott vissza Nigéria
A műkincsek között van két udvari hivatalnokot és harcost ábrázoló, 16. századi, rézötvözetből készült tábla.