Szálka a női tenyérben

Horváth Mónika 1990-ben a kiállítók szavazatai alapján a Győri Általános Vásár háziasszony lett. Idén már saját cégének standján fogadta az érdeklődőket.

Nyugodtan nyithatna egy optimizmus boltot is. Egészen biztos, hogy jól menne az üzlet, mert már az első találkozás alkalmával úgy tűnt, ebből óriási készletekkel rendelkezik. Majdnem olyan  nagyokkal, mint tulajdonképpeni üzletének alapanyagából, az ausztrál eukaliptusz fából. Horváth Mónika, az első Győri Általános Vásár megválasztott háziasszonya, most már  a Raab Wood tulajdonosa és ügyvezetője két tárgyalása között mosolygott be szerkesztőségünkbe.

– Azt vallom, hogy bárhova megyek is, mindig mosolyogni kell. Nem mindig mosolyognak vissza, de a kapcsolatteremtésnek, ha tetszik az üzletkötésnek ez az első lépcsője. És az önbizalom.

Ebben is bővelkedik az egyszemélyes kommandóként működő Horváth Mónika. Faipari mérnökként  elindult egy bőrönddel, hogy Ausztráliából egy eddig még ismeretlen paraméterekkel rendelkező fát, az eukaliptuszt behozza hazánkba. A nemzeti Színház volt az első nagyobb feladat, amibe belevágta fejszéjét. A padlózat remek referencia, akárcsak a Sydneyben álló Operaház belső burkolatai.

– Azt is mondhatnám a vállalkozásom történetére, hogy operától a színházig. De ez persze nem igaz, hiszen nagyon sok magán építtető alkalmazza már az eukaliptusz fát. Padlónak, terasznak, medence partján burkolatnak.

– Ebből a fából mindenhez kevesebb kell, mert erősebb, strapabíróbb, mint a hagyományosan ilyen célokra használt fák. Ám drágább is azoknál.

– A költségek nem egyenlítődnek ki. De ennek a fának élete, története van. Megszólítja az embert.

– Mosolyog, és mindehhez még szépen is beszél. Akad olyan vevő vagy építész, akit ezzel nem vesz le a lábáról?

– Sokat számít a barátság, de én bízom benne, hogy a sikereimben az még többet jelent, hogy kiváló műszaki paraméterekkel rendelkezik az árum, és nagyon jó az a tudományos háttér, amit  a soproni egyetem laboratóriumai is biztosítanak a munkámhoz.

– Csak visszakanyarodnék a megnyerő stílushoz. Hiszen most a Győri Általános Vásárra készül, mint kiállító. Tizenkét évvel ezelőtt az egyik standon hostess volt. Akkor az első vásáron a kiállítók önt választották meg a rendezvény háziasszonyának.

– Büszke voltam és vagyok is erre. Nekem az érdeklődők nagyon fontosak. A minap az egyik vásáron egy család állt meg nálam. Beszélgettünk és gyerekük sírva fakadt, hogy menjenek már. Azonnal egy fakocka került a kezébe. Azt színeztük, rajzoltunk rá. A gyerkőc megnyugodott a szülei beljebb jöttek.

– Rafinéria, vagy ráérzés?

– Ösztönösen csinálom, amit csinálok. Hiszek abban, hogy a jó szándék a bizalom meghozza  a gyümölcsét. Bár akad ellenpélda is. A minap kaptam meg egy szállítmányt a kenguruk földjéről. És bizony a hosszú út alatt alaposan összekeveredtek a gerendák. De nem sopánkodtam, beöltöztem és elrendeztem őket. Látja, itt a szálka a kezemben.

– Szép. És a szálka is. De egy üzletasszonnynak talán nem kellene a fa szállításával foglalkoznia. Valakire rábízhatná.

– Induló vállalkozás az enyém, szeretnék mindenütt ott lenni. Nem csúszhat hiba sehova, a minőség mindenek előtt.

– A Győri Általános Vásáron előadást tartott majd, s Ausztrália magyarországi nagykövetségén is a pódiumra lépett. Ez is csak úgy  ösztönösen jön?

– Ezt szervezni kell, keményen. Izgulok nagyon. Készülni kell, de elvem, hogy hinteni kell az igét, mert előbb vagy utóbb, de biztos termő talajra talál. Ez sok munkát, sok vásárt, sok előadást jelent. Izgulok, félek, ám nagyon szeretem csinálni. Az első vásár háziasszonysága lehet, hogy végleg megfertőzött az üzlettel. Most nem hiszem, hogy megválasztanak, ha egyáltalán divatban van még ez a szokás, de abban biztos vagyok a
standomon lesz miről beszélnem az érdeklődőkkel.