Ország-világ

2012.01.10. 19:32

Szapáry György Washingtonban átvette a francia Becsületrend Lovagkeresztjét

Szapáry György washingtoni magyar nagykövet az amerikai fővárosban átvette a Francia Köztársaság Becsületrendje Lovagkeresztje kitüntetést, amelyet Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök adományozott neki - tájékoztatta kedden az MTI-t a washingtoni magyar nagykövetség.

MTI

A Becsületrend Lovagkeresztjét a franciául kiválóan beszélő Szapáry Györgynek Francois Delattre washingtoni francia nagykövet hétfőn nyújtotta át a rezidenciáján.

Az ünnepélyes ceremónián jelen volt [namelink name="Fellegi Tamás"], a Magyarország és az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter, aki az IMF-fel folytatandó hivatalos tárgyalások előkészítése céljából tartózkodik Washingtonban, valamint [namelink name="Karvalits Ferenc"], a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, és [namelink name="Pleschinger Gyula"], a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

A francia nagykövet a magyar diplomáciai misszió közleménye szerint a kitüntetéshez fűzött indoklásában méltatta [namelink name="Szapáry György"] érdemeit a Franciaországgal való kapcsolatok erősítésében, valamint a francia nyelv és kultúra terjesztésében. A magyar nagykövet válaszában elmondta, hogy számára a Becsületrend a II. világháború alatti francia ellenállási mozgalommal, így a szabadság eszményével kötődik össze, ezért egykori í56-os menekültként különleges megtiszteltetésnek érzi, hogy Sarkozy elnök e kitüntetésben részesítette.

A Becsületrend a legmagasabb francia állami kitüntetés, amelyet 1802-ben Bonaparte Napóleon alapított.

Címkék#díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában