látszólagos enyhülés

2020.04.27. 16:32

Szaúd-Arábiában nem végzik ki ezentúl a kiskorú bűnözőket

Bár Szaúd-Arábiában a halálbüntetés a legtöbb esetben nyilvános lefejezést jelent, kiskorúakon eddig sem hajtották végre a legsúlyosabb büntetést.

A büntetőjogi változás a szaúdi királyságban zajló igazságszolgáltatási reform része.

A szaúdi uralkodó által vasárnap este kiadott rendelet szerint az ilyen esetekben az elítélteket nem végzik ki, hanem legfeljebb tíz évet kell eltölteniük a kiskorúak számára fenntartott büntetésvégrehajtási intézményekben – közölte a hatóságok felügyelete alatt működő Emberi Jogi Bizottság (HRC).

A testület elnöke, Avvad al-Avvad azt mondta, hogy a rendelet által előirányzott változás hozzájárul egy modern büntetőjogi törvénykönyv megalkotásához. További reformok várhatók ilyen téren – tette hozzá.

A rendelet röviddel az után látott napvilágot, hogy a szaúdi királyságban szabadságvesztés vagy pénzbüntetés váltotta fel a korbácsolást.

Jogvédők a múlt héten arról számoltak be, hogy tavaly 184 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában, ami rekordot jelent a halálos ítéletek végrehajtásában. A kivégzettek zömét kábítószerrel kapcsolatos bűntények vagy gyilkosság miatt ítélték halálra. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatóságok egyre gyakrabban politikai eszközként használják a halálbüntetést a síita kisebbség máskéntgondolkodói ellen.

Szaúd-Arábiában a halálbüntetés a legtöbb esetben nyilvános lefejezést jelent. Kiskorúakon eddig sem hajtották végre a legsúlyosabb büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában