Ország-világ

2009.04.06. 23:50

Száz túlélőt húztak ki a romok alól Olaszországban

Olaszország - Eddig száz túlélőt húztak ki a közép-olaszországi földrengésben összeomlott épületek romjai közül. A mentőalakulatok éjszaka is folyamatosan dolgoztak a romoknál. Az olasz kormány becslése szerint hetvenezer ember vált hajléktalanná a legalább 150 halottat követelő hétfő hajnali földrengés miatt.

A földrengés epicentrumánál lévő L'Aquila városban és annak környékén egész éjszaka dolgoztak a mentőalakulatok a sötét mellett az közben eleredt esővel is küzdve, hogy megtalálják a még mindig a romok alatt heverő embereket. A mentőszolgálat közlése szerint száz túlélőt emeltek ki a romok közül.

A rengéstől leginkább sújtott L'Aqulia város lakóinak többsége az éjszakára elhagyta a várost, újabb utórengésektől, illetve a meggyengült házak összeomlásától tartva. A hatóságok egy akár húszezer ember befogadására képes sátortábort állítottak fel a környéken - közölte a szükségállapotot hirdetett Silvio Berlusconi olasz kormányfő. Az olasz kormány harmincmillió eurót tett félre a földrengéstől sújtott régió megsegítésére.

Az olasz mentőalakulatok elmondása szerint legalább 150 ember halt meg, akik közül 98-at már azonosítottak. A sérültek száma nagyjából 1500. A rengés miatt hetvenezren váltak hajléktalanná az olasz kormány becslése szerint, és tízezer épületben keletkeztek károk, amelyek közül sok javíthatatlan.

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés hétfőn, hajnali fél négy óra után történt, és 30 másodpercen át tartott. A rengés középpontja Rómától kilencven kilométerre észak-keletre volt, Abruzzo régióban.

Korábban

Továbbra is túlélők után kutatnak Olaszország középső részén, amelyet erős földrengés rázott meg hétfőn hajnalban. A mentésben mintegy 5 ezren vesznek rész.

Az olasz hatóságok hétfő esti adatai szerint a rezgés következtében már több mint 150 ember halt meg, a sebesültek száma mintegy 1500. Több mint 50 ezren váltak hajléktalanná. A földrengés miatt az olasz kormányfő szükségállapotot hirdetett ki a természeti katasztrófa sújtotta területen.

Az olasz polgári védelem szóvivője szerint a földrengés sújtotta településeken az utórengésektől tartva, hétfőről keddre sokan az autójukban éjszakáznak, vagy rokonaikhoz költöznek ideiglenesen. A hatóságok szerint hétfő hajnali rezgés 26 városban és sok faluban okozott károkat. Az érintett településeken sok helyütt megszakadt az áram-, és vezetékes telefonszolgáltatás. Sok utat és hidat lezártak az utórengésektől tartva.

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés hétfőn, hajnali fél négy óra után történt, és mintegy 30 másodpercen át tartott. A rengés középpontja Rómától mintegy kilencven kilométerre észak-keletre volt, Abruzzo régióban. A pusztító földrengés miatt az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi szükségállapotot hirdetett az érintett térségben, és lemondta a hétfőre tervezett moszkvai útját.

Folytatják a túlélők utáni kutatást Olaszországban. Fotó: daylife.com (galéria)


A mentésben mintegy 5 ezren vesznek részt, akik több ezer összeomlott épület romjait vizsgálják át túlélők után kutatva, és arra figyelmeztettek, hogy halálos áldozatok száma jelentősen nőni fog. Az olasz közbiztonsági hivatal vezetőjének elmondása szerint legalább tízezer épület rongálódott meg, aminek következtében több mint 50 ezer ember vált földönfutóvá.

A földrengés Abruzzo régió fővárosában okozta a legnagyobb pusztítást. A hegyvidéki, L'Aquila középkori város épületeinek nagy részén repedések keletkeztek. A városi kórház előtt hétfőn több száz ember várt kezelésre, és az orvosok a szabad ég alatt látták el a sérülteket, mivel csak egy műtőt tudtak használni - írta az ANSA olasz hírügynökség. A városban működő egyetemi kórházat pedig lezárták, mert félő volt, hogy az épület összeomlik. A súlyos sérülteket helikopterrel szállították át más városokba.

Olaszország két geológiai törésvonalon fekszik, így gyakorta sújtják földrengések, főként az ország déli részét. Olasz sajtóhírek szerint egyébként a mostani rezgést egy kutató már néhány héttel korábban előre jelezte. De a polgári védelem szóvivője, Agostino Miozzo hajthatatlanul azt állította, hogy ez nem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában