Hallgassa élőben!

Századvég: az emberek szerint az állami nyugdíj a biztosabb

A Századvég közvélemény-kutatást készített a magánnyugdíj-pénztárak társadalmi megítéléséről.

A felmérés legfontosabb megállapítása szerint a felnőtt állampolgárok elsöprő többsége egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy a jövőben mindenki szabadon választhassa meg, akar-e magánnyugdíj-pénztári tag lenni. A felmérés megállapította, hogy a magyar emberek közül kétszer annyian bíznak az állami nyugdíjrendszerben, mint a magánban.

Kötelező vagy szabadon választott?

A Századvég október második felében készített telefonos vizsgálata tesztelte Orbán Viktor azon parlamenti bejelentését, miszerint a jövőben az embereknek meg kell adni azt a jogot, hogy szabadon eldönthessék: akarnak-e tagjai maradni a magánnyugdíj-pénztáraknak, vagy visszalépnek az állami nyugdíjpillérbe. Az előterjesztést a magyar társadalom szinte egyöntetűen kedvezően fogadta. A megkérdezettek 95 százaléka egyetért azzal, hogy a jövőben az emberek szabadon dönthessenek pénztári hovatartozásukról, miközben ezzel ellentétes álláspontot az állampolgárok mindössze 3 százaléka vallott. A megszokottakkal ellentétben, elenyésző volt (2%) azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni a feltett kérdésre.

Bizalmatlanság a magánnyugdíj pénztárakkal szemben

A kutatásunkban résztvevők 38 százaléka szerint a magánnyugdíj-pénztárak általában véve rosszul gazdálkodtak az emberek pénzével, 24 százalékuk volt elégedett azzal, ahogy a társaságok a befizetett járulékokat kezelték. A válaszadók 38 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Az embereket a nyugdíjpénztárak gazdasági válság alatt mutatott teljesítményéről is kérdezték. A kérdezettek 60 százaléka szerint a gazdasági krízis során a magánnyugdíj- pénztárakba befizetett járulékok értéke valószínűleg csökkent. Mindössze 12 százalékuk gondolkodott úgy, hogy a pénztáraknak átutalt összeg értéke vélhetően a válság hatására sem romlott. Ebben a kérdésben is igen magas volt azoknak a válaszadóknak az aránya (28%), akik nem tudtak vagy nem akartak állást foglalni.

Erősebb bizalom az állami nyugdíjpillér iránt A nyugdíjak értékállóságával kapcsolatos véleményeket vizsgálva látszik, hogy a magyar társadalom tagjai közül kétszer annyian vannak azok, akik inkább az állami nyugdíjrendszerben bíznak, mint a magánpénztárakban. A megkérdezettek 43 százaléka inkább az állami nyugdíjpillérben, 21 százalékuk inkább a magánnyugdíj-pénztárakban bízik. Ebben az esetben is magas volt azok aránya (36%), akik nem adtak releváns választ a feltett kérdésre.

A kutatás módszertana

A Századvég kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. október 18-20 között, melynek során 800 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,6 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Így készíts hercegnőburgonyát!
A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
hirdetés
Ötletből érték – de kié lesz a haszon?
Fidelitas: a baloldal saját nemzetünkre mondott nemet (videó)
Egy erdélyi születésű fiatal mondja el az ifjúsági szervezet videójában, hogyan élték meg a tizenhét évvel ezelőtti eseményeket.
Balázska, Bettike, Szederke
Kevés kisgyereknek van olyan jó dolga, mint a kétéves tápéi Sár­­közi Balázsnak, aki nem jár bölcsődébe, mégsem unatkozik napközben.
Harminc európai ország nyitja egybe közlekedési adatrendszereit
Az okostelefonokon vagy a járművekben nagyobb gyakorisággal frissíthető, pontosabb digitális térképek segítik a jövőben a tájékozódást.
Xavi a hazai vereség ellenére is büszke játékosaira
A klublegenda edzőként negyedszer irányította a Barcelonát.
Montenegróban is kimutatták az omikron változatot
Az új vírustörzset egy családnál azonosították, amelynek egyik tagja a közelmúltban tért vissza a Dél-Afrikai Köztársaságból.
Kiderült, melyik ország a világ legnagyobb műanyagszennyezője
Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével.