Ország-világ

2007.10.29. 14:15

Századvég-Forsense: fölényes Fidesz-előny

Nem változott érdemben a két nagy párt támogatottsága közötti különbség októberben a szeptemberihez képest.

A Fideszé 29, a szocialistáké 15 százalékos a teljes lakosság körében - derül ki a Századvég-Forsense hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből. A többi párt támogatottsága nem éri el az 5 százalékot, sőt a KDNP-é és a Jobbiké 1 százalék alatt van a kutatás szerint.

A teljes lakosság körében a Fidesz októberi támogatottsága 2, az MSZP-é 3 százalékponttal alacsonyabb a friss adatok szerint szeptemberhez képest. A többi parlamenti párt támogatottsága nem változott: az összes megkérdezett 4 százaléka szavazna az MDF-re, 2 százalékuk az SZDSZ-re. Nincs 1 százalék azok aránya, akik a KDNP-re vagy a Jobbikra adnák voksukat. A megkérdezettek 48 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a közvéleménykutatóknak ebben a kérdéskörben.

A biztos szavazók között a Fidesz támogatottsága 38, az MSZP-é 20, az MDF-é 3, az SZDSZ-é 2 százalékos. Nem tudott vagy nem akart válaszolni a megkérdezett biztos választók 36 százaléka.

A válaszolók 31 százaléka mind a kormány, mind az ellenzék munkájával elégedetlen volt. A felmérés készítői megkérdezték azt is, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor alkalmasabb-e szerintük kormányfőnek. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszolók 37 százaléka Orbán Viktort tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek, 31 százalékuk pedig Gyurcsány Ferencet. Negyedük egyikőjüket sem.

A megkérdezettek mindössze 5 százaléka mondta azt, hogy jól vagy kifejezetten jól mennek az ország dolgai. Tíz emberből 6 válaszolta azt, hogy az elmúlt egy évben romlott Magyarország gazdasági helyzete, 15 százalékuk tapasztalt csak javulást.

A Századvég-Forsense munkatársai október 12-e és 26-a között készítették a felmérést, ezer felnőtt véleményét kérték ki a pártokról, azon belül a politikai elitről és a lakosság általános körérzetéről. A hibahatár plusz/mínusz 3, 1 százalékos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában