Ország-világ

2013.10.20. 13:48

Százak hagyták el otthonaikat Japánban a heves esőzések miatt

Százak hagyták el otthonaikat a Tokióhoz közeli Izu Ósima szigeten vasárnap, attól tartva, hogy a héten egy tájfun által romba döntött szigeten újabb pusztító földcsuszamlásokat okozhatnak a heves esőzések.

MTI

A sziget legnagyobb települése, Ósima város önkormányzata összesen 2300 lakos kitelepítését rendelte el vasárnap, miután a japán meteorológiai intézet előrejelzése szerint a csapadék mennyisége elérheti az óránkénti 40 millimétert a délutáni órákban.

A hatóságok félelmei szerint az újabb heves esőzés ismét halálos földcsuszamlásokhoz vezethet a Tokiótól 120 kilométerre délre található szigeten, ahol a héten 27 ember vesztette életét a Wipha nevű tájfun pusztítása miatt. Huszonegy főt továbbra is eltűntként tartanak nyilván, de a rossz időjárás miatt fel kellett függeszteni keresésüket.

Az evakuáltak közül több mint 600-at iskolai tornatermekben és közösségi házakban szállásoltak el ideiglenesen, míg sokan mások hozzátartozóiknál és ismerőseiknél húzták meg magukat a sziget kevésbé veszélyes területein.
Tizennégy kórházban ápolt embert katonai repülőgépeken szállítottak át Tokióba az újabb vihar miatt.

A Wipha tájfun a fővárosi önkormányzat irányítása alá tartozó szigeten több mint 300 épületet döntött romba, Ósima településen sárlavina sodort el egész utcákat és temetett be házakat. Ósima polgármestere a szerdai katasztrófát követően bocsánatkérésre kényszerült, mivel a meteorológiai intézet figyelmeztetése ellenére sem rendelt el evakuálást.

Japán partjaira a napokban újabb heves vihar csaphat le: a szigetország felé a Csendes-óceán felől közelítő Francisco szupertájfun középpontjában a széllökések sebessége eléri az óránkénti 198 kilométert.

Címkék#eső#Japán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában