Ország-világ

2014.02.28. 17:47

Százmilliókat kell visszafizetniük a brit közműszolgáltatóknak

A cégeknek több mint 400 millió fontot kell visszatéríteniük olyan korábbi fogyasztói befizetésekből, amelyek ellenében nem szolgáltattak energiát.

A lakossági energiaszolgáltatást felügyelő brit állami szervezet (Ofgem) pénteki rendelete értelmében a brit piacon tevékenykedő hat legnagyobb közműszolgáltató összesen 406 millió fonttal (több mint 150 milliárd forinttal) tartozik a lakossági és az üzleti fogyasztók által igénybe nem vett szolgáltatásokért előre - főleg átalánydíjas díjfizetés alapján - beszedett közműdíjak formájában.

A tartozás az Ofgem adatai szerint az elmúlt hat évben gyűlt fel, elsősorban olyan fogyasztókkal szemben, akik időközben átmentek más szolgáltatóhoz, de már beszedett befizetéseik régi közműszolgáltatójuk számláján maradtak.

A felügyeleti hatóság szerint a hat nagy közműcég összesen 3,5 millió háztartásnak és 300 ezer üzleti vállalkozásnak tartozik kifizetett, de nem teljesített szolgáltatások díjával.

A brit közműszolgáltatókat az utóbbi hónapokban súlyos bírálatok érték a politika - főleg az ellenzéki Munkáspárt - részéről. A Labour szakpolitikusai rendszeresen túlszámlázással és nyerészkedéssel vádolják a szolgáltatókat, és kilátásba helyezték az állami beavatkozást a kiskereskedelmi energia-árképzésbe.

A Munkáspárt vezetője, Ed Miliband a Labour tavaly őszi éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon ismét kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató cég nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát szétválasztja, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hoz létre.

Miliband akkori indoklása szerint az energiaszolgáltató cégek "túl hosszú ideje" számláznak az indokoltnál többet a felhasználóknak, és ezt azért tehetik, mert "a piac nem működik".

A tervet mindazonáltal számos bírálat érte.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára, Angel Gurría a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: a lakossági energiaárak befagyasztása esetén előbb-utóbb nagyon nagy különbség alakul ki a nagybani beszerzési és kiskereskedelmi értékesítési árak között, és ez csődbe viheti a legnagyobb brit lakossági energiaszolgáltató cégeket.

[namelink name="David Cameron"] konzervatív párti brit miniszterelnök több nyilatkozatában "átverésnek" nevezte a Munkáspárt közműdíj-befagyasztási tervét, mondván: a pártnak nincs befolyása a világpiaci energiaárakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában