Ország-világ

2015.06.02. 18:33

Szeged érzékeny hely az asztmásoknak

Szeged - Több ezer Szegeden és Csongrád megyében élő embert érint az asztma. A betegség diagnosztizálásakor a legtöbb páciens megrémül, pedig az orvosok szerint a megfelelő gyógykezeléssel bárki teljes életet élhet.

Pavló Péter

– Hatéves koromban alakult ki nálam a betegség. A szüleim először azt vették észre, hogy a játszótéren a szaladgálás után nem úgy veszem a levegőt, mint a többiek, majd egyre többet köhögtem. A gyerekorvos megállapította, hogy asztmás vagyok, amitől persze az egész család megijedt, ugyanis azonkívül, hogy folyamatosan gyógyszert kell szedni miatta, nem sokat tudtak a dologról. Szerencsére hamar kiderült, hogy enyhe a betegségem, így a gyógyszereknek köszönhetően gyakorlatilag ugyanolyan életet élek, mint mások – mesélte a 26 éves Balogh Márk, aki jelenleg a Szegedi Tudományegyetem hallgatójaként várja, hogy az államvizsgája után kézhez kapja diplomáját. Mint mondja, az asztma még a sportolásban sem akadályozta, általános és középiskolában is atletizált, több futóversenyt is megnyert.


A statisztikai adatok szerint a betegség a magyar lakosság körülbelül 3 százalékát érinti. Magyarországon jelenleg 290 ezer asztmás beteg él, számuk pedig évente 15-20 ezerrel növekszik. Csongrád megyében évről évre átlagosan 400-500 új beteget regisztrálnak. Az asztma kortól függetlenül bárkinél kialakulhat, a szakemberek szerint azonban a korai diagnosztizálással és a megfelelő gyógykezeléssel szinte „kikapcsolható".

 

Fotó

Az asztma kortól függetlenül bárkinél kialakulhat, a szakemberek szerint azonban a korai diagnosztizálással és a megfelelő gyógykezeléssel szinte „kikapcsolható". Fotó: shutterstock


– A légúti asztma egy krónikus betegség, és mint ilyen, az embert hosszú éveken át, vagy akár élete végéig is elkísérheti. Mivel krónikus, így meggyógyítani sem lehet, viszont nagyon jól kezelhető, éppen ezért nem kell megriadni a betegségtől. Néhány évvel ezelőtt volt olyan magyar sportoló, aki asztmásként nyert érmet az olimpián – mondta dr. Somfay Attila, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője.


Nemrégiben robbant a hír, hogy angol és amerikai kutatók megtalálták, mi okozza az asztmát és hogyan lehet az okot megszüntetni. Bár a kutatási eredmények valóban biztatók, dr. Somfay Attila úgy véli, a helyén kell kezelni ezeket a híreket.


– A betegség kialakulásának oka rendkívül összetett. A gének mellett a környezeti hatások is befolyásolják, ráadásul egy örökölhető betegségről van szó, így ezek az eredmények inkább csak a fényt jelentik az alagút végén – véli a tanszékvezető. Mint mondja: annyit már tudunk a betegségről, hogy kétharmada allergiás típusú, így a kialakulása adott esetben még a környezetszennyezéstől is független lehet. Egy viszont biztos: Szeged nem asztmásoknak való vidék.


– A Dél-Alföld, ezzel együtt pedig Szeged a betegség szempontjából különösen érzékeny hely, mert az alacsony tengerszint feletti magasság miatt a por kedvezően ülepszik le. Ezeken a szemcséken jobban meg tudnak tapadni a pollenek is, ezért sokkal koncentráltabban veszik körbe az embert, mint más területeken. Emiatt először a szénanátha, majd később a krónikus légúti gyulladás is kialakulhat – mondja Somfay Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában