Szélsőséges időjárás sújtja a világot

Szélsőséges időjárás sújtotta tegnap a világ több térségét: hőhullám Görögországban és Törökországban, havazás Svájcban és Dél-Afrikában, trópusi vihar Kínában, monszunesők Indiában.

Görögország fővárosában pénteken 39 Celsius-fokot mértek, de az enyhe párás déli szél miatt még ennél is nagyobbnak lehetett érezni a hőséget. Az athéni önkormányzat mintegy 60 légkondicionált csarnokot és menedékhelyet nyitott meg a lakosok számára.
Törökország délkeleti részén már 44 fokos hőmérsékletet jósolnak a hétvégére.
Svájcban országszerte mintegy 15 fokkal csökkent a hőmérséklet, és tíz centiméter hó esett a Szent Bernát-hágó térségében, ahol a hóhatár jelenleg 2400 méter magasan van.
Hollandiában mintegy ötszáz ember halálát okozhatta júliusban a három hétig tartó rendkívüli hőség.
Az Egyesült Államokban keleti államaiban vasárnap óta 29 ember halálát okozta a hőhullám, péntekre azonban hidegfront vonult át a térségen, és az azt kísérő záporok lehűtötték New York térségét.
Kínában az esőistenről elnevezett trópusi vihar sújtja az ország déli részét, ahol legkevesebb 19 ember halt meg a vihar következtében pénteken. India délkeleti részén a monszunesők és az áradások következtében már mintegy 42-en haltak meg és több tízezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására szerda óta. Az áldozatok többségét saját házuk vagy a kidőlő fák temették maguk alá, vagy pedig az erős szél által ledöntött villamos vezeték sújtotta halálra őket.
Dél-Afrikában már öten vesztették életüket a szokatlanul erős hidegfront miatt kialakult erős havazás, esőzés és lavinaveszély következtében. (mti)