Ország-világ

2009.06.03. 09:18

Szerdán rendkívüli ülésen tárgyalnak Orbán kijelentéseiről

Szlovákia - A szlovák kormánypártok kezdeményezésére szerdán délután rendkívüli ülést tart a pozsonyi parlament, amelyen Orbán Viktor Fidesz-elnök kijelentését elítélő határozatot akarnak elfogadni. A Fidesz elnöke május 23-án Esztergomban azt mondta, az európai parlamenti (EP) választáson eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviseli a Kárpát-medencét Brüsszelben.

A két szlovák ellenzéki párt, Mikuláą Dzurinda kétszeres volt kormányfő Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója, valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom is elmarasztalja Orbánt, ám az ülésen nem vesznek részt. Úgy vélik, azzal a koalíció csak saját korrupciós ügyeiről akarja elterelni a figyelmet, s szavazóit mozgósítaná a hétvégi EP-választás előtt. (Egy, a napokban közzétett felmérés szerint Szlovákiában csak 14 százalék körüli részvételi arány várható.)

Robert Fico kormányfő pártja, a szociáldemokrata Smer szerint az ellenzék mindig csődöt mond, amikor a nemzeti érdekek védelméről van szó. A Fico-párt Dzurindáék szemére veti, hogy amikor 1998 és 2006 közt két kormányba is bevették a Magyar Koalíció Pártját, "szárnyakat adtak a veszélyes irredenta tendenciáknak és a magyar szélsőjobboldal szlovákiai támadásainak".

A magyar párt egyébként részt vesz a parlamenti ülésen - Csáky Pál elnök szerint nincs mitől tartaniuk.

Kedden Prága is jelezte fenntartásait az Orbán-kijelentéssel kapcsolatban. Jan Kohout cseh külügyminiszter a szlovák és német kollégájával, Miroslav Lajčákkal és Frank-Walter Steinmeierrel folytatott keddi tárgyalás után azt mondta: a Fidesz-elnök szavai őket is nyugtalanítják, foglalkozni fognak az üggyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában