Ország-világ

2019.08.09. 17:37

Szigorítaná a határok ellenőrzését a FAO a sertéspestis miatt

Mivel a betegség ellen nincs hatékony védőoltás, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete így fékezné meg a járvány terjedését.

A határok ellenőrzésének szigorítását szorgalmazta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pénteken, hogy megfékezzék Ázsiában az afrikai sertéspestis járvány terjedését.


Az elmúlt egy év alatt ötmillió sertést kellett leölni Ázsiában vagy azért, mert megbetegedtek, vagy elővigyázatosságból.

    

Juan Lubroth, a FAO fő állatorvosa pénteken kiadott közleményében emlékeztetett arra, hogy a betegség ellen nincs hatékony védőoltás. Ezért az érintett országoknak szigorúan ellenőrizniük kell szárazföldi, vízi és légi határait, hogy megakadályozzák a betegség kórokozójának bejutását és terjedését fertőzött sertéshús vagy sertéshúskészítmények révén.

    

A sertéspestis jelenleg hat ázsiai országban van jelen, Kambodzsában, Kínában, Észak-Koreában, Laoszban, Mongóliában és Vietnamban. Kínában, a világ legnagyobb sertéstenyésztő országában tavaly augusztusban jelent meg először a betegség.

    

Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában. Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok - Európában a sertések és a vaddisznók - esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg.

    

A sertéspestis járványokat nehéz megfékezni, csak nagyon szigorú igazgatási és rendészeti intézkedésekkel lehet megállítani a betegség terjedését. Az állattenyésztőknek hatalmas anyagi veszteségeket okoz, hogy egyebek között meg kell semmisíteni a fertőzött állományt, fertőtleníteni kell a telephelyeket és hosszú ideig nem forgalmazhatják termékeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában