Szigorítaná a minisztérium az otthonszülés feltételeit

Szigorú feltételekhez kötné az otthonszülést az egészségügyi tárca. A Jahn Ferenc Kórház főorvosa, az új szabályozás egyik kidolgozója szerint egy szülész-nőgyógyász szakorvosnak, illetve egy újszülöttorvosnak végig az anya mellett kell lennie, emellett pedig ÁNTSZ-engedélyre és teljes műszaki felszereltségre van szükség.

Utóbbi azt jelenti, hogy a szülésnél lennie kellene egy úgynevezett bábatáskának, olyan műszerekkel, amelyek az anya és a magzat szívhangjának folyamatos nyomon követését, továbbá az újraélesztést is lehetővé teszik. A szakmai anyag szerint a 4,2 kilósnál nagyobb babák, ikrek vagy 35 évesnél idősebb kismama esetén elkerülhetetlen a kórház, akárcsak akkor, ha valamilyen komplikációra számít az orvos – írja a Népszabadság.

A tárca elképzelései szerint társadalombiztosítási támogatás is járna azoknak, akik kórházon kívül szeretnék világra hozni gyermeküket. Ennek összegéről azonban még nem döntöttek, és egyelőre az sem világos, hogy kinek adnák a pénzt. A szakemberek egy része a családnak adná a támogatást, de elképzelhetőnek tartják, hogy csak utólag folyósítanák az összeget – írja a Magyar Nemzet. Az Országos Bábaszövetség fölöslegesnek tartja, hogy az otthonszülésnél külön újszülöttgyógyász álljon rendelkezésre, a finanszírozást illetően pedig úgy vélik, a gondozás, a vizsgálat minden kismamának jár, ezért nem kérhetnek pénzt. A Népszabadság szerint ugyanis a nőgyógyászok kizárólag a családra hárítanák a költségeket. Az otthonszülésről szóló jogszabály jövő januártól lenne hatályos – írja a Népszabadság.