Ország-világ

2013.10.30. 06:57

Szigoríthat a Fidesz a kampányfinanszírozáson

Gulyás Gergely szerint a kifogásolt törvény semmiben nem lazított, sőt, egyes pontokon még szigorított is a pártok kampányának állami finanszírozásán.

MTI

Megfontolja a Fidesz a kampányfinanszírozással kapcsolatos javaslatokat - számol be szerdai cikkében a Magyar Hírlap.

"Mindenképp megfontolandó, hogy ne az egyes jelöltek állítása, hanem csak a tényleges indítása esetén járjon állami támogatás a pártoknak a kampányhoz" – nyilatkozta a lapnak [namelink name="Gulyás Gergely"], a Fidesz jogi szakpolitikusa annak kapcsán, hogy a Political Capital és a Transparency International Magyarország közleményben fejezte ki aggályait az új szabályozás miatt.

A két szervezet szerint "kamupártok nyúlhatják le közpénzek milliárdjait" a jövő évi parlamenti választáson, akár egy "baráti társaságnak" is megéri pártot alapítani. Az egyéni jelölteknek járó szerényebb, fejenként egymillió forintot kitevő támogatással ugyan tételesen el kell számolni, a pártlista-támogatásról viszont elegendő fiktív számlákat szerezni. Ha egy ilyen kamuformáció 106 jelöltet is el tud indítani, máris 597 millió forint folyhat a zsebébe akkor is, ha nincsenek komoly politikai ambíciói.

Gulyás Gergely azt mondta: a kormánypártok, ahogy eddig, úgy ezután is maximálisan figyelembe vesznek minden javaslatot. Hozzátette, a kifogásolt törvény semmiben nem lazított, sőt, egyes pontokon még szigorított is a pártok kampányának állami finanszírozásán. Ugyanakkor a jogalkotás során megszívlelték azokat a kritikákat, amelyek szerint a korábbi szisztéma az új formációk előtt szinte lehetetlenné tette a választáson való indulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában