Szigorítják a gyógyszerfelírási szabályokat

A gyógyszerfelírási és promóciós szabályok szigorítása havi több tízezer forinttal csökkentheti az orvosok jövedelmét. A közpénzeket gondozó egészségpénztár viszont milliárdokat takaríthat meg.

A kórházak évi 60 milliárd forint értékű gyógyszerfelhasználásának 20-30 százalékát eddig a gyártók árengedmény formájában ajándékként adták a betegeknek. Hosszú távon – az adott gyógyszerre beállított beteg például éveken át vevővé válik – azonban erre nem fizettek rá. A jövőben ez a lehetőségük megszűnik. Az orvosokat tudományos kongresszusokon való részvétel támogatásával, a kötelező továbbképzés költségeinek átvállalásával és gyógyszerpróbák finanszírozásával próbálták megnyerni maguknak a cégek. A jövőben viszont a törvényhez készülő végrehajtási utasítás alaposan megszigorítja a vényírással, a céges ajándékokkal, a gyógyszerreklámozással kapcsolatos szabályokat.

A törvény részben összeférhetetlenségi szabályokkal, másrészt a gyógyszerismertetés szigorításával az egyéb kiskapukat is bezárja. A gyógyszerismertetéssel foglalkozók például nem vállalhatnak munkát egészségügyi intézményekben, és nem ajánlhatnak fel pénzbeli juttatást vagy másfajta előnyt az orvosnak. S bár a kongresszusokon való részvétel támogatásának lehetősége megmarad, a megkérdezett gyártók a rájuk nehezedő új terhek ellensúlyozására ezeket a költségeiket csökkentenék először.

Piacelemzők szerint az orvosok – szakterülettől és munkahelytől függően – néhány tízezertől akár százezer forintos többletjövedelemhez is juthattak a gyógyszeripartól kapott támogatásokból.

Az orvosokat más módon is önmérsékletre késztetné az új jogszabály. Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese elmondta, az egészségbiztosító honlapján már elérhető az a számítógépes program, amellyel a doktorok a hatóanyag alapján kereshetnek rá az adott terápiánál leghatékonyabb, egyben legolcsóbb termékre. Évente egy orvos átlagosan 160-200 millió forintnyi OEP-támogatást igénylő gyógyszert ír fel betegeinek. Egy-egy vezető orvos ennél lényegesen többet. Az új rendszer viszont egy átlagos gyógyszerkeretet állapít meg a biztosító körzetenként és szakellátó helyenként. A törvény értelmében a biztosító szankcionálhatja azt az orvost, aki jelentősen eltér az átlagos gyógyszerrendelési szokásoktól, és ezt nem is tudja szakmailag megindokolni. Szélsőséges esetben a többlettámogatás tíz százalékát az orvosnak kell megfizetnie, ami akár milliós nagyságú összeg is lehet. Az orvosnak minden receptíráskor dokumentálnia kell, hogy betegének a legolcsóbb készítményt írta fel: ha ettől eltér, akkor annak okát köteles rögzíteni.