Ország-világ

2007.11.06. 11:16

Szigorított jegyellenőrzésbe kezdett a MÁV

Kedden reggel hét fővárosi pályaudvaron és vasútállomáson kezdte el a MÁV két hónapon át tartó jegyellenőrzés-sorozatát. A szigorított ellenőrzések célja a bliccelők által okozott milliárdos nagyságrendű bevétel-kiesés csökkentése.

Az ellenőrök mostantól egyre sűrűbben zárják le egyes állomások peronjait, hogy csak az érvényes jeggyel vagy bérlettel rendelkezők juthassanak be. A MÁV kedden reggel Kőbánya-Kispesten tartotta a kéthónapos akciósorozat első ellenőrzését.

Szórád Róbert, a MÁV-Start Zrt. technológiai üzemeltetési főosztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a becslések alapján éves szinten az utasok tíz százaléka nem vesz jegyet. Azt, hogy mekkora a bevételkiesés a bliccelők miatt, csak becsülni lehet, de milliárdos nagyságrendű összegről van szó - közölte a főosztályvezető a Kőbánya-Kispest vasútállomáson.

Kőbánya-Kispesten egyszerű dolguk volt az ellenőröknek: csak a peronról felvezető lépcsőket kellett lezárniuk sorfallal. A négyórás ellenőrzésen körülbelül 1300 ember jegyét kérték el. Büntetni nem kellett, de voltak, akik olyan állomáson szálltak fel, ahol nincs jegykiadás. Ők a lépcsőket lezáró ellenőröktől büntetés nélkül vásárolhattak jegyet.

Az utasok nagyobb részét nem zavarta az ellenőrrzés, legtöbbjük azt mondta, ha ők megveszik a jegyet, akkor vegye meg a többi utas is. Voltak, akik panaszkodtak, de ők sem kifejezetten az ellenőrzés miatt, hanem a koszos vonatokat és a pontatlanságot rótták fel a vasúttársaság hibájának.

A lezárt peronos ellenőrzésekre a legforgalmasabb budapesti állomásokon és pályaudvarokon, például Kelenföldön, Újpesten, Zuglóban, de az agglomerációban is lehet számítani a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában