Ország-világ

2019.02.21. 10:24

Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Jó, reggelt Magyarország! című műsorában azt mondta, elfogadhatatlan a globális migrációs paktumra történő bármiféle utalás, mert abban a csomagban a határsértéseket relativizálják.

Aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán csütörtökön.


A Selyemút menti országok migrációs kérdéseire fókuszáló Budapest Folyamat szerdai isztambuli üléséről a külügyminiszter azt mondta, megint minden arról szólt, hogy a migráció mennyire jó és mindenki számára szükséges folyamat.

    

Elmondta: a magyar delegáció felszólalásáig senki sem beszélt arról, hogy a migráció milyen biztonsági kockázatokkal jár, és hogy minden országnak joga van eldönteni, részt kíván-e venni bármilyen formában a migrációs folyamatokban.

    

Az ülés célja az volt, hogy részenként "áttolják" az ENSZ globális migrációs paktumát, amelyet decemberben nem sikerült elfogadtatni. Továbbá egy záródokumentumot próbáltak elfogadtatni, amelyben utaltak a globális migrációs csomagra, és amelyben ismételten olyan kontextust állítottak elő, miszerint a migráció a jó válasz az előttünk álló kihívásokra - fűzte hozzá.

    

Szijjártó Péter közölte: Magyarország ezt egészen ellenkezőképpen gondolja, ezért sikerült meghiúsítani az egyhangú elfogadtatást azzal, hogy a négy visegrádi ország, továbbá Ausztria és Olaszország nem írta alá a dokumentumot, mondván, hogy a migrációnak vannak kockázatai, és az arról szóló döntések meghozatala nemzeti hatáskör.

    

A dokumentum, egyhangú elfogadása esetén, a nemzetközi politikai és jogi élet hivatkozási pontjává válhatna, ezt próbálták a globális migrációs csomaggal is elérni. Magyarország már látta, hogy egy önkéntes dolog hogyan válik kötelezővé, például a letelepítési kvóták esetében - jegyezte meg.

    

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Jó, reggelt Magyarország! című műsorában azt mondta, elfogadhatatlan a globális migrációs paktumra történő bármiféle utalás, mert abban a csomagban a határsértéseket relativizálják.

    

Az ENSZ a dokumentummal azt próbálta elérni, hogy a határsértéseket ne bűncselekményként bírálják el az országok, márpedig a határsértés az adott ország szuverenitása elleni bűncselekmény - hangsúlyozta a külügyminiszter.

    

A Budapest Folyamatban a résztvevő országok a Selyemút térség - Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán - migrációs kérdéseire fókuszálnak. Ezt az 1993-ban létrehozott együttműködést azért nevezték el így, mert a résztvevők első hivatalos találkozója a magyar fővárosban volt. Mára összesen 52 állam vesz részt a Budapest Folyamatban, és 7 ország rendelkezik megfigyelői státussal, többek között az Egyesült Államok. Magyarország ebben az együttműködésben társelnökként vesz részt, az elnöki feladatokat 2006 óta Törökország látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában