Ország-világ

2009.06.01. 00:34

Szijjártó Péter: Jan Slota egy bunkó

Ján Slota ismét bizonyította, hogy nem alkalmas a politizálásra - jelentette ki a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője.

Delmagyar.hu

Az SNS elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor és Csáky Pál nyilatkozatai, amelyek május 23-án Esztergomban hangzottak el, erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól.

Slota felhívta a figyelmet arra, hogy ha a Csáky vezette Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választói fegyelmezettek lesznek, akkor a párt a jelenleginél több magyar képviselőt küldhet az európai testületbe. "Ezt követően pedig beteljesülnek Orbán úr szavai" - jegyezte meg a szlovák politikus. A Fidesz elnöke Esztergomban egy, az MKP-vel közösen megtartott választási nagygyűlésen ugyanis azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.

Szijjártó Péter Slota mondanivalójával kapcsolatban úgy fogalmazott: "nagyon furcsa, ha egy európai uniós tagország vezető politikusa nem veszi észre, hogy a jelenlegi folyamatok éppen abba az irányba mutatnak, hogy a nemzetek sokkal fontosabbak lesznek, mint az országhatárok."

Aki ezt nem veszi észre, az nyilvánvalóan nem alkalmas arra, hogy politizáljon - mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint  Jan Slota egy bunkó.

Szijjártó Péter szerint Jan Slota egy bunkó.
Megerősítette: "igenis, a magyarságnak, a magyar nemzetnek az az érdeke, hogy minél több magyar képviselője legyen az Európai Parlamentnek."

Megfogalmazása szerint Ján Slota már "többször bizonyította magáról, hogy egy bunkó, ezt most is igazolta".

Robert Fico szlovák kormányfő korábbi nyilatkozata szerint "abszurd", hogy bárki is valamiféle "fiktív államnak" minősítse a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. A szlovák koalíciós pártok rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek Orbán nyilatkozatai megvitatására. Slota megerősítette: pártja támogatja azt a kezdeményezést.

A szlovák pártelnök szerint katasztrófát jelentene, ha a Szlovákiára eső 13 EP-mandátumból az MKP szerezne meg hármat-négyet. "Az SNS mindig főleg azon igyekezett, hogy szolgáljon nemzetének és a szlovák államnak" - húzta alá ezzel kapcsolatban Slota, ismét megjegyezvén, hogy az MKP Budapest érdekeinek kiszolgálója.

"Az SNS már jó egy évtizede arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy az MKP és annak elődei a kezdetektől fogva Dél-Szlovákia politikai autonómiáját és népszavazás kiírását akarták Szlovák Köztársaság déli területeinek elszakításáról" - mondta.

"Az MKP nem kíván Slota kijelentéseivel foglalkozni" - közölte a magyar párt szóvivője, Dunajsky Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában