Szitakötő

Dr. Joe Darrow képtelen elfelejteni a feleségét. Emily önkéntes vöröskeresztesként dolgozott Venezuelában, amikor baleset érte, és meghalt. Hiába múlnak az évek, a férfi gyásza nem enyhül: sőt, mostanában egyre többször jut eszébe az asszony.

Egyre több jel emlékezteti rá, és ezek a jelek egyre különösebbek. Joe nyomozni kezd.

A nyomozás először egy kórházba vezeti, a halálból visszatért gyerekek közé, majd utána egyre tovább, egyre különösebb, félelmetesebb, egyre kevésbé evilági dolgok nyomába. Barátai bolondnak nézik, őt viszont már semmi más nem érdekli.

Magából kivetkőzve, eddigi békés életét maga mögött hagyva követi a nyomokat, melyeket talán halott felesége hagyott neki, míg végül számtalan kaland után el nem jut a baleset helyszínére…

INFÓ

Tom Shadyac direktori munkásságában egy új irány kezdete a Szitakötő, hiszen eddig elsősorban az olyan vígjáték-kasszasikerek rendezéséhez fűződik neve, mint az Ace Ventura: Állati nyomozoo, a Bölcsek kövére, a Hanta Boy vagy a Patch Adams.

Tom Shadyac rendező:

„Amikor a Szitakötőről beszélek emberekkel, nem tudok nem libabőrös lenni. Hogy valójában mi is történik velünk, amikor meghalunk, továbbra is az emberiség egyik legnagyobb kérdése. Amikor ez a téma szóba kerül, szinte mindenkinek van olyan élménye, amelyre nincs tényszerű magyarázat. Szűk látókörre utalna, ha azt gondolnánk, hogy csak az a realitás, amit a szemünk lát, a kezünk érez.”

Mark Johnson producer:
„Joe elveszíti lelki társát, a kapcsolatot, amelyre mindannyian vágyunk. Érzésem szerint a közönség azonnal felismeri Darrow hatalmas veszteségét, és minden bizonnyal egyetért velem abban, hogy Kevin Costner a legalkalmasabb a szerepre. Kevin azon színészek egyike, aki át tudja adni az erőt és férfiasságot, de ugyanakkor nyitott és érzelmes marad.”
Tom Shadyac jó érzékkel választotta Costner mellé Kathy Batest, aki Miriam Belmontot, Joe szomszédját alakítja.
„Amikor először olvastam a forgatókönyv végső változatát, Kathy nevét a margó szélére véstem, és most nagyon szerencsésnek érzem ezt a választást. Ő és Kevin tényleg csodálatosak együtt.”

Linda Hunt játssza Madeline nővért, akit azért rúgnak ki a korházból, mert halálközeli élményeket vizsgál Emily betegeinél. A nővér intelligenciája és érzékenysége létfontosságúvá válik a közönség számára:
„Madeline nővér segít Joe-nak és a közönségnek is megérteni, valójában milyen is a halálközeli élmény – meséli Mark Johnson producer. – Linda Hunt csodálatos elegyét varázsolja a nővér szerepébe a belső látásnak, érzékenységnek és dacnak.”

A film utolsó jelenetei Venezuelában játszódnak, ahol Emily életét veszti, miközben a yanomani nevű törzsnél dolgozik: e törzs azon kevesek egyike a világon, amelyek számára a civilizáció „áldásai” még egyáltalán nem ismertek. A film készítői felépítették a saját yanomani falujukat Hawaii Kauai nevű szigetén. Született yanomanik azonban nem vettek részt a forgatáson, hiszen kormányuk még idegeneket sem enged a régióba. Helyettük piaroa, salvias, piapoco és jive törzsek lakóit kérték fel szereplésre, akik sokban hasonlítanak a yanomanikra.

Ahhoz, hogy a bennszülötteket átcsábítsák Hawaiira, a filmeseknek gondolni kellett törzsi orvosaikra, szakácsaikra, tolmácsokra – a négy különböző dialektusra ügyelve -, eső- és ünnepi ruhákra és cipőkre. Természetesen az őslakosok sem maradtak „más-világ” élmények nélkül, hiszen többségük még repülőgépet sem látott életében.

További infó: Dennis Quaidátverte Kevin Costnert >>

Kitört egy vulkán Új-Zélandon, sokan eltűntek (videó)
Száz turista is a közelben lehetett, amikor megkezdődött a fokozott aktivitás. Többen éppen a kráterben voltak.
Szürke, borongós és csapadékos hétfő elé nézünk
Hétfőn egy hidegfront hoz többfelé esőt, északon gyenge ónos esőt.
Ezek nem „ártatlan” dolgok: ne nyomja meg a gombot!
Hány másodperc telik el, míg az OK gomb megpillantásától eljutunk odáig, hogy kattintunk?
Ne hagyja otthon az esernyőt hétfőn!
Szélre is számíthatunk, de a hőmérséklet többnyire fagypont felett alakul.
Napi keresztrejtvény
Napi sudoku – könnyebb verzió