konfliktus

2021.01.06. 13:19

Szöul szerint nem szivárog olaj az irániak által lefoglalt tankerből

Szöul semmiféle bizonyítékot nem lát arra nézve, hogy szennyező anyagok szivárogtak a dél-koreai tankerből, amelyet a hét elején az iráni Forradalmi Gárda erre hivatkozva lefoglalt a Hormuzi-szorosban – mondta Csoj Dzsong-Kun első külügyminiszter-helyettes a dél-koreai parlamentben szerdán.

Hozzátette: amennyiben a HANKUK CHEMI nevű tanker szabad szemmel is látható mértékben szennyezte volna a vizet, akkor azt helikopterről is látni lehetne. Az iráni állítást cáfolta a hajó üzemeltetője is.

A Farsz iráni hírügynökség hétfőn jelentette, hogy a Forradalmi Gárda lefoglalta a tankert, valamint őrizetbe vette a hajó 20 fős legénységét, köztük öt dél-koreai állampolgárt.

A dél-koreai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy egy rombolót küldött a Perzsa(Arab)-öböl irányába, amelynek feladata a többi hajó megvédése. A minisztérium megerősítette, hogy a tartályhajó a Hormuzi-szorosban, Omán közelében közlekedett, és az iráni hatóságok kérésére behajózott az iráni felségvizekre. A tárca felszólította Iránt, hogy azonnal engedje szabadon a hajót.

Csoj csütörtökön utazik Teheránba, még a tanker lefoglalása előtt megbeszélt egyeztetésre, amelynek az iráni külügyminisztérium korábbi közlése szerint a síita állam dél-koreai bankszámlákon befagyasztott hétmilliárd dollárja zárlatának feloldásáról lesz szó. A pénzeszközöket azt követően fagyasztották be, hogy az Egyesült Államok szigorított az Iránra kirótt szankciókon.

Mindazonáltal a szerdai parlamenti ülésen a miniszterhelyettes hangsúlyozta: Szöul számára kiemelten fontos ügy a HANKUK CHEMI és legénysége elengedése.

Elemzők nem zárják ki, hogy a tanker lefoglalása Teherán részéről a nyomásgyakorlás egy módja, és jóllehet a dél-koreai külügyminisztérium óva intett a találgatásoktól, hozzátette, hogy „minden lehetőséget nyitva hagynak”. A tárca részéről bejelentették továbbá azt is, hogy megvizsgálják az iráni fél szennyezésről szóló állításait, a tanker útvonalát, valamint azt is, hogy a lefoglalása a nemzetközi joggal összhangban történt-e. Kedden a minisztérium leszögezte, a felek a konfliktus diplomáciai rendezésében állapodtak meg.

A Hormuzi-szorosban a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Az Egyesült Királyság 2019-ben két hadihajót küldött a térségbe, mert iráni erők lefoglaltak egy brit tankert.

Az utóbbi időben több támadás is történt a fontos hajózási útvonalon. Washington Iránt vádolja a térségben kereskedelmi hajók ellen elkövetett támadásokkal, amit Teherán tagad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában