Szükségállapotot rendeltek el Csehországban

A havazás miatt legalább 15 ezer háztartás maradt áram nélkül Dél-Csehországban. A hóviharban számos helyen leszakadtak a távvezetékek. A rendkívüli havazás következtében beomlott egy bevásárlóközpont tetőzete kedden az észak-morvaországi Ostravában.

A sűrű hóesés komoly gondokat és fennakadásokat okozott a vasúti és a közúti közlekedésben is. Számos közút járhatatlan, a régió néhány vonalán nem járnak a vonatok sem, s több mint egy tucat falu el van zárva a külvilágtól.

Tomás Novácek, az E.On Ceská Republika energetikai vállalat szóvivője szerint az áramszolgáltatást a legkorábban a szerdai déli órákra tudják felújítani. A hatóságok ezért a régióban energetikai szükségállapotot hirdettek ki.

Az ujszo.com összefoglalója szerint Csehország déli részén a szélsőséges időjárás miatt 40 ezren maradtak áram nélkül az elektromos vezetékeket leszakító hó és a kidőlt fák miatt. Áram nélkül maradt számos település Ceské Budejovice, Cesky Krumlov és Jindrichuv Hradec városok környékén.

Az Ausztriával és Németországgal határos térségben szükségállapotot rendeltek el. Az elektromos művek tájékoztatása szerint csak szerda délután térhet vissza az áram a háztartásokba.

Dél-Csehországban a hó miatt több helyütt megszűnt a közlekedés, jelentősen késnek a vonatok. A meteorológusok szerint az éjszaka eláll a havazás. A hegyekben 40 centiméteres hó hullott keddre virradó éjszaka.

Beszakadt a hó súlya alatt egy-egy raktárcsarnok Ausztriában és Németországban is kedden, a balesetek idején szerencsére senki sem tartózkodott az épületekben.