Egészségügy

2021.02.26. 13:28

Támogatja a háziorvosok praxisközösségekbe tömörülését a kormány

A kormány támogatja, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe tömörüljenek, ezért az alapellátás minőségi működésére idén 100 milliárd forinttal több forrást biztosít – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az Egészséges Budapest Program koronavírus elleni védekezést támogató eszközbeszerzéseirõl tartott online sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2020. január 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Kásler Miklós azt mondta, a „történelmi nagyságú” bértámogatás mértéke az orvosok szolgálati idejétől és a háziorvosok által vállalt praxisközösségi formától függ.

A praxisközösségek területi alapon, járásonként, Budapesten pedig kerületenként szerveződnek, és háziorvosi, házi gyermekorvosi, valamint fogorvosi praxisokból, illetve vegyes praxisokból állnak.

Kiemelte, a szakdolgozók fizetésemelése független a praxis vagy praxisközösség formájától, csak a gyakorlati idő számít, ugyanúgy és olyan mértékben, mint az állami intézményekben. Az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakdolgozók bértámogatására – a praxisközösségi formától függetlenül – csaknem 18 milliárd forintot fordítanak.

Jelezte,

minden érintett orvosnak hetente legalább 20 óra rendelési időt kell biztosítania betegeinek, továbbá a praxisközösségek tagjai vállalják egymás helyettesítését, és biztosítják, hogy a betegek magasabb szintű alapellátást kapjanak.

Kásler Miklós hozzátette: az alapellátásban dolgozó orvosok számára lehetőség nyílik arra is, hogy minél szorosabb együttműködési formákat alakítsanak ki, és ebben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) lesz segítségükre, amely koordinálja, ellenőrzi és minden szükséges információval támogatja őket.

Hozzátette:

a kormány célja, hogy a lakosság minden lehetséges esetben az alapellátásban, a háziorvosnál kapja meg ellátását, és a hatékonyabb gyógyulás érdekében támogatják a praxisközösségek kialakítását.

Az egészségügyi szolgáltatónak február 28-ig kell nyilatkoznia arról a praxiskezelő OKFŐ-nek, hogy belép-e, és ha igen, milyen szintű praxisközösségbe lép be.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában