Hallgassa élőben!

Tárki: nincs lényeges elmozdulás a pártok támogatottságában

A Tárki Társadalomkutatási Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatása szerint nem történt lényegi elmozdulás a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban.

Az intézet szerdán juttatta el az MTI-hez közleményét, amely szerint a havi rendszeres pártpreferencia-kutatásuk alapján a felnőtt lakosság körében a választások óta eltelt egy évben fölényesen vezet a Fidesz-KDNP a többi parlamenti párt előtt, bár a tavalyi év utolsó hónapjai óta egyértelműen csökken a kormánypártok támogatottsága.

Az ellenzéki pártok támogatottsága kis mértékben növekedett csak ez idő alatt, a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya viszont ennél erősebben nőtt, így mostanra a választásra jogosultak csaknem fele nem tudja vagy nem mondja meg, hogy kire szavazna egy most esedékes parlamenti választáson. Az elmúlt egy hónapban nem történtek jelentős változások ebben a trendben a kutatók szerint.

Az ezer ember megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a márciusi 30 százalékról 29 százalékra, a szocialista párté pedig 11 százalékról 12 százalékra módosult áprilisra, azaz lényegében nem történt változás az elmúlt egy hónapban.

A kutatás szerint a bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: márciusban a választópolgárok 45 százaléka, áprilisban pedig 44 százaléka sorolható ide. A pártválasztók körében sem történt lényegi elmozdulás: a Fidesz-KDNP támogatottsága a márciusi 55 százalékról 53-ra csökkent, miközben az MSZP-é 21-ről 22-re nőtt.

Maradt tehát a 2010 decembere óta megfigyelhető trend, miszerint a kormánypártok szavazótábora a teljes népességen és a pártválasztókon belül is egyaránt számottevő mértékben (14 és 15 százalékponttal) csökkent, míg ezalatt az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében lényegében változatlan, a pártválasztók körében pedig 5 százalékponttal nőtt.

A másik két parlamenti párt támogatottsága lényegében nem változott: Jobbik tábora a teljes népesség körében 7 százalék, a pártválasztók körében pedig 13 százalék, ami mindkét körben 1-1 százalékpontos csökkenést jelent márciushoz képest. Az LMP a teljes népességen belül a 6 százalékra számíthatna egy most vasárnapi választáson, ami 1 százalékponttal magasabb a márciusi támogatottságukhoz képest, míg a pártválasztók körében szimpatizánsaik aránya az elmúlt havi 8-ról 10 százalékra nőtt – áll a közleményben.

Rossi 9 felett, olvasóink szerint Schäfer volt a legjobbunk
A Nemzeti Sport Online szavazói nagyon elégedettek voltak a válogatott teljesítményével.
Szlovéniában is megjelent a vírus delta variánsa
A mutációt már 18 mintában azonosították.
Filmvetítéssel is várják a látogatókat a Terror Háza Múzeumban
Szombaton az intézmény este hat órától hajnali kettő óráig tart nyitva.
Varga Judit: Rutte kiírta magát a civilizált emberek köréből!
„Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg, amikor térdelésre szólította fel a magyarokat.”
Soha nem volt olyan meleg júniusban, mint ma – Fotók a szegedi kánikuláról
Szegeden a helyi rekord is megdőlt: 38,4 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A kánikula átlag feletti vízfogyasztást és rekord áramfelhasználást is hozott Szegeden.
Örömzene a téren
A Ciripelő és Ifjúsági Vonószenekar örömzenélt csütörtök délután a vásárhelyi művelődési központ árnyékában.