Társasházak épülnek az Újteleki utcában

Új szakaszához érkezett a soproni Újteleki utca két műemléki tömbjének sorsa: a 36-os épülettömb lebontható, a másikat megmentésre javasolja a műemléki hatóság. A két ingatlanon új lakások épülnek.

Mint ismeretes, Sopronban az Újteleki utca 36. számú, három önkormányzati lakást magába foglaló műemléki épület tetőzete tavaly májusban összedőlt (Kisalföld, 2005. május 29., Leszakadt egy földszintes háztömb tetőzete). Személyi sérülés nem történt, a tömb már egy ideje lakatlan volt. Az illetékesek az épület lebontásáról határoztak, mivel a helyreállítást gazdaságtalannak ítélték meg.

Nyolc-nyolc lakásos ház

– A Sopron Holding zrt. időközben úgy döntött, hogy az Újteleki utca 36. és az ugyancsak műemléki kategóriába tartozó 34-es tömb sorsát egyidejűleg fogja kezelni – tudtuk meg Kelemen Imrétől, a Sopron Holding zrt. ingatlangazdálkodási divízióvezetőjétől. – Elvégeztettük az érintett házak műemléki leltározását, most a két telek együttes hasznosításának előkészületei zajlanak. A tervek szerint az épületek helyén nyolc-nyolc lakásos, piaci értékesítésű lakóházakat húznak fel. A megközelítőleg 200 milliós beruházás banki finanszírozással valósul meg. A kivitelezési munkák várhatóan a jövő év elején kezdődnek el. A 34-es tömb lakóinak elhelyezéséről gondoskodnak.

Megmentésre javasolják

– Az Újteleki utca 36-os épületének bontása zöld utat kaphat, mert semmi műemléki érték nem maradt meg belőle – közölte érdeklődésünkre Nemes András, a Soproni Múzeum művészettörténésze. – Az épület legkorábbi falrésze a középkorból származik, viszont állapota menthetetlenül leromlott. Ugyanakkor a 34-es ház XVIII. századi, stukkós mennyezetű helyiségét, valamint a XIX. század húszas éveiben létesült boltíves konyháját és pincéjét megmentésre javasoljuk. Megmaradt néhány ablakkőkeret, azok felhasználása, megörökítés célú beépítése mindenképpen indokolt az új tömbök létrehozásakor. A műemléki szempontok érvényesítése a tervező feladata lesz.

El kell majd költözniük

A 34-es házban jelenleg négy testvér lakik, akik rezsivel együtt mintegy 25 ezer forintot fizetnek havonta az önkormányzati lakásért. Ebből közel tízezer a lakbér. Szabó Géza (37) elmondta, az elmúlt hónapokban felmérések zajlottak a telkeken, s hallomásból tudnak arról is, hogy el kell majd menniük az Újteleki utcából.

– Örülünk is, meg nem is, hogy elköltözünk. Az jó, hogy valószínűleg szebb és komfortosabb lakást kapunk. A „csak a miénk” udvari lakást viszont mindig is sajnálni fogjuk, hiszen ’78 óta lakunk itt – tette hozzá.