Tartós károsodást okoz: elegáns, de árt a magas sarok

Kalapácsujjal, bütyökkel, szalagszakadással és derékfájdalommal fizetnek megjelenésükért többek között azok a nők, akik gyakran hordanak magas sarkút. A deformitások gyorsan kialakulnak, és van, amikor már csak műtéttel hozhatók helyre.
A láb szabadságáért. Néhány éve egy brit recepcióst hazaküldtek a munkából, mert nem volt hajlandó magas sarkú cipőt viselni. A nő petíciót indított a magas sarkú kötelező viselése ellen. A kérést a parlament elé terjesztették, végül az a döntés született, hogy nem követelhetik meg a magas sarkú cipő viselését és a sminket a nőktől a brit munkahelyeken.

Szinte minden nőnek van egy-két magas sarkú cipője, amelyet alkalmakra tartogat, míg másoknak komplett gyűjteményük van belőlük, és előszeretettel hordják a mindennapokban. Elegáns viseletnek tartjuk, és optikailag megnyújtja a lábat – ugyanakkor komoly egészségügyi problémákat okoz a magas sarkú. Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta szerint nem egyszerű rizikófaktor, hanem szinte biztosan mozgásszervi betegségekhez vezet az ilyen lábbeli tartós viselése.

Felesleges fájdalom az ára

 – Egy helyes testtartással rendelkező, egészséges lábszerkezetű ember esetében mezítláb a testsúlyának körülbelül 60 százaléka a sarokra, 40 százaléka az előlábra esik. Amint felhúzunk egy magas sarkú cipőt, a sarok magasságával egyenesen arányosan tolódik át a terhelés jelentős része az előlábra, amely szerkezetileg nem alkalmas ekkora súly hordozására. Gyakorlatilag olyan, mintha egész nap lábujjhegyen járna az illető, és az egész testsúlyának jelentős részét azon a kis felületen cipelné – mondta a mozgásterapeuta.

 – Szervezetünk nagyon okos: ha egy terület valahol túlterhelődik, igyekszik megerősíteni, hogy jobban viselje a terhelést. A bütyök is így alakul ki. A túlterhelés (a testsúly előrehelyeződése) hatására a lábujjak legyezőszerűen szétterülnek, így az ellapult, szélesebbé vált lábfejet irritálja a cipő orra. Védekezésképp „odanövesztünk” némi pluszcsontot, hogy megvédjük a nagylábujjat ettől a megnövekedett terhelődéstől – részletezi a szakember.

Emellett a magas sarkú cipőben a tartós, spiccelő lábtartás miatt krónikusan megrövidülnek a vádli izmai, és feszessé, merevvé, rövidültté válik az Achilles-ín, amely így egy rossz mozdulat hatására is könnyedén sérülhet, akár el is szakadhat. Sőt, a bokaszalagok sincsenek biztonságban azoknál, akik gyakran hordanak magas sarkút, az instabil járás miatt gyakoriak a ficamok, rándulások. A tűsarok a testtartást is jelentősen megváltoztatja: túlterheli a térdet, a medencét és a gerincoszlopot, sőt, a nyaki izomzat is krónikusan feszessé válhat, ami akár gyakori fejfájásokhoz is vezethet – tudtuk meg.

Lassú a visszaút

A kialakult panaszok kezelésének lehetőségei attól is függenek, hogy milyen stádiumban lépünk közbe. Ha megszűnik a túlterhelés, és nincs szükség a kialakult csontpótlékra, azt szervezetünk idővel elbontja, ez azonban igen lassú folyamat.

– Ne feledkezzünk el arról, hogy a deformitás sem egyik pillanatról a másikra alakult ki, jó néhány évig dolgoztunk azon, hogy bütyköt növesszünk! Ugyanakkor ha a bütyök olyan erős fájdalmat okoz, amely akadályozza a normál életvitelt, értelemszerűen nem szeretnénk éveket várni a gyógyulásra. Ilyenkor műtétet szoktunk javasolni. Nem árt azonban tisztában lenni a ténnyel, hogy ha a műtét után újra előkapjuk a magas sarkú cipőt, és nem javítunk a testtartásunkon (a csontkinövés ugyanis a rossz testtartás miatt is kialakulhat), a deformitás hamarosan újra jelentkezni fog – magyarázza Feövenyessy Krisztina.

 Hozzátette: amikor magas sarkú cipőt húzva a terheléstől megfájdul a láb, jóleshet a talp átmasszírozása és a lábfej átmozgatása. A bütyök és a kalapácsujj azonban nem múlik el sem a masszázstól, sem a lábfejtornától. – Ha szeretnénk megszabadulni a deformitástól, bizony el kell búcsúznunk a tűsaroktól, vagy – amennyiben a helytelen testtartás okozta a deformitást – testtartásjavító gyógytornára van szükség – mondta a szakember.

Minden perc károsít

 Nincs szabály arra, hogy egy adott sarokmagasságú cipőt meddig hordhatunk anélkül, hogy viselése tartós károsodáshoz vezetne. – Mindezt számos tényező, köztük a testsúly is befolyásolja. A látható jelek általában évek alatt alakulnak ki, de a deformitáshoz vezető folyamat abban a pillanatban megkezdődik, hogy felhúzzuk a magas sarkút. Minden egyes ilyen cipőben töltött perc károsítja a testünket, bár természetesen egyetlen alkalomtól senkinek nem lesz bütyke – mondta Feövenyessy Krisztina.

 A mozgásterapeuta egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a deformált lábfej nem csak a negyvenes nők betegsége. A panaszok már néhány évnyi rossz testtartás, vagy tűsarkú cipő viselése következtében kialakulhatnak, tehát a fiatalok sincsenek biztonságban. – A munkám során számtalan huszonéves lánnyal találkozom, akinek deformált, bütykös vagy tyúkszemes a lába a magas sarkú miatt. A 40 felettiek ugyanakkor bizonyos szempontból valóban veszélyeztetettebbnek számítanak. A hormonális változások miatt a szövetek – inak, ízületi tokok, szalagok – hirtelen igen sokat veszítenek rugalmasságukból, így a kisebb balesetek, rándulások, ficamok is nagyobb eséllyel okoznak komolyabb sérüléseket, akár szakadást is – magyarázta a szakember.

 Az ideális cipő

 – Optimális esetben őseinkhez hasonlóan természetes talajon járnánk mezítláb, vagy nagyon vékony talpú cipőben. Lábunknak ugyanis nem kedvez az egyenes és túl kemény mesterséges talaj. A talpon és a lábszáron rengeteg izom található, amelyek akkor aktiválódnak, ha egyenetlen talajon járva stabilizálniuk kell a testet. Mesterséges talajon – parkettán, járólapon, betonon – azonban inaktívvá válnak az izmok, veszítenek erejükből, így megbomlik a talp és a láb (ezáltal az egész test) izomegyensúlya. Erdei sétához tehát a vastag talpú bakancsok helyett inkább vékony és puha talpú cipőt szoktam javasolni, azonban ha mesterséges talajon járunk, válasszunk vastagabb és rugalmas talpú cipőt, amely tompítja az ütődéseket. A cipő sarka legyen valamivel magasabb a talpi résznél, de a 6-7 centiméteres sarkak tartós viselését kerüljük, ha esztétikus és egészséges lábfejre vágyunk! – tanácsolta Feövenyessy Krisztina.