Ország-világ

2017.06.08. 08:15

Teheráni merényletek: visszataszítónak nevezte Trump részvétnyilvánítását az iráni külügyminiszter

Visszautasította Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön Donald Trump amerikai elnök részvétnyilvánítását a teheráni merényletek után, visszataszítónak nevezve a politikus szavait.

[namelink name="Trump"] azt mondta, imádkozik az Iszlám Állam szunnita dzsihadista szervezet által elkövetett szerdai támadások áldozataiért. Az amerikai vezető ugyanakkor megjegyezte: "a terrorizmust pénzelő államok azt kockáztatják, hogy maguk is az általuk népszerűsített gonosz áldozataivá válnak".


Az iráni külügyminiszter a Twitter mikroblogon úgy válaszolt: "A Fehér Ház közleménye visszataszító. Az iráni nép elutasítja az ehhez hasonló, barátinak nevezett amerikai megnyilvánulásokat".


Öngyilkos merénylők és fegyveresek szerdán megtámadták az iráni parlament és a Khomeini-mauzóleum épületét Teheránban. A mészárlásban legalább 13 ember életét vesztette, és sokan megsebesültek. Elkövetőként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett, de az iráni Forradalmi Gárda a rivális Szaúd-Arábiát vádolta a támadás megszervezésével. A dzsihadisták további merényletekkel fenyegetőztek a síita többségű Iránnal szemben. Az Iszlám Állam eretnekként tekint a síitákra. Rijád tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

A támadók irániak és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak


Az iráni parlamentet és a teheráni Khomeini-mauzóleumot szerdán megtámadó fegyveresek iráni állampolgárok voltak - jelentette be az iráni nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője az állami televízióban.


Reza Szejfollai szerint a támadók Irán térségeiből valók és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai voltak, amely a merényletek elkövetőjeként jelentkezett.


Az IRIB állami televíziónak nyilatkozva Mohammad Hosszein Zolfagari belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a halálos áldozatok száma időközben 13-ra nőtt és 43-an sebesültek meg a kettős terrortámadásban.


[namelink name="Donald Trump"] amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy imádkozik a terrortámadások áldozataiért. Ugyanakkor hozzátette: "a terrorizmust támogató államok azt kockáztatják, hogy maguk is áldozataivá válnak a gonosznak, amelyet segítenek".


Több fegyveres megtámadta az iráni parlamentet és a parlamenttől mintegy húsz kilométerre fekvő teheráni Khomeini-mauzóleumot a nap folyamán. A merényletet a dzsihadista szervezet vállalta. Az AFP francia hírügynökség felhívta a figyelmet arra: ez volt az első eset, hogy az Iszlám Állam a síita Iránban hajtott végre terrortámadást. 


A belügyminisztérium beszámolója szerint szerda reggel négy fegyveres hatolt be a teheráni parlament épületébe, ahol Kalasnyikov-gépkarabélyokkal és pisztollyal lövöldözni kezdtek. A támadók nőnek öltöztek, és a parlament főkapuján mentek be az épületbe. A négy terrorista meghalt, egyikük felrobbantotta magát, a többieket lelőtték.


A parlament elleni támadás után fél órával négyen megtámadták az 1979-es iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatolláhnak a sírhelyét, amely a törvényhozástól mintegy 20 kilométerre, a főváros déli részén található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában