Ország-világ

2015.11.14. 00:11

Terror Párizsban: az egész világot sokkolták a merényletek

Több merényletet követtek el összehangoltan Párizsban péntek este, a lövöldözésekben és robbanásokban több tucat ember meghalt, sokan megsebesültek, egy koncertteremben pedig száz embert túszul ejtettek a merénylők. A halottak számáról ellentmondásos információkat adnak a híradások, de az már biztos. hogy száz feletti az áldozatok száma.

delmagyar.hu

Több merényletet követtek el összehangoltan Párizsban péntek este, a lövöldözésekben és robbanásokban több tucat ember meghalt, sokan megsebesültek, egy koncertteremben pedig száz embert túszul ejtettek a merénylők. A CNN információja szerint több mint 120 halottja van a merényletsorozatnak. Francois Hollande francia elnök egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett, és bejelentette a határok ideiglenes lezárását. A párizsi polgármesteri hivatal a Twitteren keresztül felszólította a város lakosságát, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcákra, és figyelje a hatóságok utasításait.

  • Több mint 120 áldozata van a pénteki merényleteknek.
  • Összesen 6 helyen történt támadás Párizsban: Négy helyen lövöldözés történt: a Bataclan szórakozóhelyen (XI. kerület), a rue de Charonne-on (XI. kerület) lévő La Belle Equipe kávézónál, a rue Bichat-on lévő Le Petit Cambodge vendéglőben, valamint a rue du Faubourg-du-Temple-en. A Saint-Denis-ben lévő Stade de France mellett 3 különböző helyen volt robbantás, ezek egyikét egy öngyilkos merénylő hajtotta végre.

  •  

  • A párizsi lövöldözések nyolc elkövetője meghalt

  •  

  • A párizsi merényletek egyik szemtanúja az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremben.

  •  

  • Francois Hollande francia köztársasági elnök könyörtelen háborút jelentett be a terroristák ellen.
  • Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásokért.
  • A Szegedi Tudományegyetem Facebookra írt közleménye:


    "Megrendülve értesültünk a párizsi terrortámadás híréről. Arra kérjük az egyetem és a város polgárait, hogy ma este 18 órakor a Párizsi körút sarkain gyertyagyújtással osztozzunk az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia nemzet fájdalmában. Gyertyagyújtás Párizsért, Franciaországért, Európáért, a terrorizmus ellen."

    06:00 - Őrizetbe vették az egyik merénylő két közeli rokonát


    A francia rendőrség őrizetbe vette szombat este az egyik beazonosított öngyilkos merénylő apját és testvérét, és mindkettőnél házkutatás folyik - közölték nyomozati források nem hivatalosan.


    A 29 éves, francia állampolgár elkövető apját a párizsi régió Romilly-sur-Seine nevű településen, a testvért Bondoufle településen vették őrizetbe. A merénylő a Bataclan rendezvényteremben végrehajtott terrorakció során vesztette életét. A rokonság más tagjainál is házkutatást tartanak.


    Nem hivatalos görög források szombat este közölték, hogy valószínűleg egy másik merénylő is áthaladt Görögországon, de ezt még vizsgálják. A görög hatóságok előzőleg bejelentették, hogy októberben Lérosz szigetén regisztrálták annak a szíriai útlevélnek a tulajdonosát, amelyet a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat egyik helyszínén találtak az elkövetők egyikének holtteste mellett.




    Szombat:


    22:00 - Eddig 129 halálos áldozat és 352 sebesült van


    A párizsi ügyész szombat esti tájékoztatása szerint eddig 129 halálos áldozata van a francia fővárosban előző éjjel elkövetett merényletsorozatnak. A sebesültek száma 352, közülük 99 állapota válságos.


    Francois Molins közölte, hogy a terroristák három csoportban, szervezetten támadtak. Bár a korábbi híradások nyolc tettesről írtak, az ügyész a sajtónak csupán hét merénylőről beszélt, mindegyik életét vesztette.


    Molins elmondta, hogy a Stade de France nemzeti stadion közelében három robbanás történt. Megerősítette, hogy az ottani öngyilkos merénylők egyikénél szíriai útlevelet találtak, annak tulajdonosa 1990 szeptemberében született Szíriában.


    A vizsgálatok szerint a Saint-Denis elővárosban lévő stadion egyik bejáratánál először fölrobbantotta magát az egyik merénylő. A detonáció lökéshulláma egy vétlen járókelő életét is kioltotta. Tíz perccel később egy másik terrorista is működésbe hozta a testére szerelt robbanóanyagot, ugyancsak megölve magát. Mintegy húsz perccel ezután egy harmadik merénylő is felrobbantotta magát a stadionnál.


    Eközben a főváros belső kerületeiben több helyen is békés emberekre lőttek a tettesek. A X. kerületben, a Le Carillon nevű bár és a Petit Cambodge étterem teraszán ülő vendégekre adtak le lövéseket, 15 ember halálát okozva és tízet sebesítve meg.


    A XI. kerületben az A la Bonne Biere nevű söröző előtt öt embert lőttek le, nyolcat pedig súlyosan megsebesítettek. A közeli La Belle Équipe nevű étterem teraszán ülő vendégek közül 19-et öltek meg, 9-et pedig súlyosan megsebesítettek a merénylők. A Comptoir Voltaire étteremben pedig egy terrorista önmagát robbantotta fel, ott egy ember súlyosan megsérült.


    Párizs belvárosában az akkor még életben lévő merénylők (hárman) valószínűleg gépkocsiba ültek, és a Bataclan koncertterem előtt álltak meg. Odabenn vaktában lövöldöztek a közönségre, mintegy 89 embert gyilkolva meg így, sokan megsebesültek. A biztonsági erők éjfél után lendültek akcióba, hogy kiszabadítsák a koncertteremben lévőket, eközben az egyik merénylőt lelőtték, a másik kettő önmagát robbantotta fel.


    A terroristák a Bataclan koncertteremben végrehajtott akciójuk során Szíriát és Irakot emlegették. Az ottani merénylők egyike egy 29 éves francia, akit a hatóságok számon tartottak radikalizálódása miatt. Többszörösen büntetett előéletű volt, de nem dzsihadista kapcsolatai miatt.


    A vérengzések helyszínein a rendőrség több száz 7,62 milliméteres kaliberű töltényhüvelyt talált, amelyek kalasnyikov gépkarabélyba valóak.


    Az ügyész beszámolójáról szóló tudósítások szerint legalább két autót vettek igénybe a merénylők, az egyik egy fekete Seat, a másik pedig egy fekete Volkswagen Polo, ez utóbbi belga rendszámot viselt, azt egy Belgiumban lakó francia bérelte. Ez a férfi egy másik autóban ült, amikor szombaton egy közúti ellenőrzés alkalmával igazoltatták, és a gépkocsiban ülő két utastársával együtt őrizetbe vették. A belga hatóságok kihallgatták őket. Ugyanis az említett Volkswagen Polót találták a véres események után a Bataclan előtt parkolva.


    Az ügyész beszámolója szerint mindegyik merénylő ugyanazt a robbanószert használta: triaceton-peroxidot (TATP), amelyet a terroristák csak a "sátán anyjának" hívnak rendkívüli instabilitása és ereje miatt. Ezt a robbanóanyagot viszonylag könnyen házilag is elő lehet állítani, és a 2005-ös, 52 életet követelő londoni terrormerényletekben is ezt használták a terroristák.



    20:00 - Csaknem száz sebesült állapota válságos


    A párizsi ügyész szombat esti tájékoztatása szerint eddig 129 halálos áldozata van a francia fővárosban előző éjjel elkövetett merényletsorozatnak. A sebesültek száma 352, közülük 99 állapota válságos.


    Francois Molins közölte, a Stade de France stadion közelében három robbanás történt. Megerősítette, hogy az ottani öngyilkos merénylők egyikénél szíriai útlevelet találtak.


    A terroristák három csoportban, szervezetten támadtak, a Bataclan koncertteremben végrehajtott akciójuk során Szíriát és Irakot emlegették. Az ottani merénylők egyike egy 29 éves francia, akit a hatóságok számon tartottak radikalizálódása miatt. Többszörösen büntetett előéletű volt, de nem dzsihadista kapcsolatai miatt.


    19:30 - A Hamász és az Iszlám Dzsihád elítélte a támadásokat

     

    Elítélte a párizsi merényleteket a Gázai övezetet kormányzó Hamász iszlamista mozgalom, valamint az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet.

        Az Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetként nyilvántartott Hamász elítélte a Párizsban történt "agresszív és barbár cselekedeteket", míg a nyugati országok által terrorszervezetként nyilván tartott csoportok listáján szintén szereplő Iszlám Dzsihád elítélte "az ártatlanok elleni bűncselekményt".

        "Legmélyebb részvétünket tolmácsoljuk az áldozatok családjának, biztonságot és stabilitást kívánunk Franciaországnak" - jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Bászem Naim, a Hamász nemzetközi kapcsolatok tanácsának igazgatója, a mozgalom politikai vezetésének tagja. "A terrorizmus nem vallás" - tette hozzá.

        Náfez Azzam, az Iszlám Dzsihád politikai bizottságának tagja az AFP-nek úgy fogalmazott, hogy mozgalma elítéli a "gyűlölet-bűncselekményeket". Hozzátette, hogy "az iszlám elutasítja a válogatás nélküli gyilkosságokat".

        Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte a párizsi "terrortámadásokat", szolidaritását és együttérzését fejezte ki a francia kormánnyal és a francia néppel.



    18:00 - Görögországban regisztrálták az egyik helyszínen talált útlevele


    A görög hatóságok szombati tájékoztatása szerint októberben Lérosz szigetén regisztrálták annak a szíriai útlevélnek a tulajdonosát, amelyet a péntek éjjeli párizsi merényletsorozat egyik helyszínén találtak az elkövetők holttestének egyike mellett.


    A polgári védelemért felelős minisztérium azt közölte, hogy az útlevelet október 3-án vették nyilvántartásba. Tulajdonosa menekültként érkezett Törökországból. A tárca tájékoztatása szerint arról nincsenek információik, hogy a dokumentum birtokosa merre folytatta útját Görögországból


    A francia hatóságok a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások négy öngyilkos merénylője közül az egyik holttestének közelében szíriai, egy másik maradványai mellett pedig egyiptomi útlevelet találtak.

     

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Galéria



    17:30 - Házkutatások Brüsszelben, egy embert őrizetbe vettek


    Rendőri akció kezdődött szombat délután Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében, amelynek során a hatóságok egy embert őrizetbe vettek - értesült a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF.


    Korábban a televízió arról számolt be, hogy a párizsi merénylők által használt egyik autóban a kerületből származó parkolójegyet találtak. Hatósági forrásra hivatkozva az RTBF azt írja: két-három házkutatást hajtottak végre, és bár ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg, az akció a párizsi vérengzéssel összefüggésben indult.


    17:00 - Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a párizsi merényletek miatt - jelentette be szombaton a német belügyminiszter.


    Thomas de Maiziere berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a merényletek "Németország ellen is irányultak", és Németország "továbbra is erősen a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében van".


    A szövetségi rendőrség megerősítette a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését, és a biztonsági szervek minden erővel dolgoznak a merényletek lehetséges németországi vonatkozásainak feltárásán.


    A napokban Bajorországban őrizetbe vett montenegrói férfi ügyével kapcsolatban elmondta, hogy jelentős mennyiségű fegyvert találtak az illető autójában, és megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva célállomásként. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a merénylők köréhez tartozik.



    16:18 - Szakértő: alaposan előkészített merényleteket hajtottak végre


    A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) docense szerint alapos előkészítéssel, "szakszerűen" hajtották végre a pénteki párizsi merényleteket. Kis-Benedek József az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: ha valóban a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet áll a merényletek mögött, akkor az is valószínű, hogy olyan helyi emberek vitték véghez az akciókat, akiknek vannak papírjai, jó nyelv- és helyismerettel rendelkeznek.


    A péntek éjjeli véres párizsi merényletek eddig 128 halálos áldozatot követeltek. A több helyszínen is elkövetett támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.


    Az NKE docense kiemelte: Franciaország elég intenzíven vesz rész az Iszlám Állam elleni harcban. Ennek nyomán Franciaországban fel is voltak készülve az esetleges terrortámadásokra, megemelték a készültségi szintet. Hibák viszont mindig vannak, százszázalékos biztonság nem létezik - emelte ki a szakértő, hozzátéve: a francia hírszerzés és terrorelhárítás az egyik legjobb a világon. A pénteki történtek viszont azt jelzik, hogy az adott helyszínek biztonságáért felelősök nem voltak a "helyzet csúcsán".

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Galéria



    Kis-Benedek József kiemelte, hogy az ilyen akciókat alaposan elő kell készíteni: ki kell választani, meg kell figyelni a területeket. Ezért is valószínűbb, hogy helyiek követték el az akciókat - mondta a szakértő, megjegyezve: az, hogy az Iszlám Állam magára vállalta, egyelőre nem jelent semmit, mert ők olyasmit is szeretnek magukra vállalni, amihez nincs közük. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az Iszlám Állam sok esetben ugyanazt a gyakorlatot követi, mint az Al-Kaida: helyi állampolgárokat keresnek, akiknek vannak papírjai, jól beszélik a nyelvek, ismerik az adott környéket.


    A szakértő szerint a péntek 13-ával nincs összefüggés. Rámutatott: a péntek nem lehet véletlen, ugyanis a muzulmánoknál a péntek ünnepnap. Ennek nyomán a muzulmán terrorszervezetek, terroristák gyakran követnek el pénteken akciókat, sok esetben a péntek esti ima után - tette hozzá.


    Kis-Benedek József szerint ha valóban az Iszlám Állam felelős a párizsi merényletekért, azok oka a "bosszú" lehet a terrorszervezet elleni akcióban való intenzív részvétel miatt. A szakértő ennek kapcsán viszont kiemelte: bár Magyarország is szerepet vállalt ebben a nemzetközi koalícióban, mi nem harcoló alakulattal veszünk részt. Így az NKE docense szerint emiatt nem nőtt jelentősen Magyarország terrorfenyegetettsége.


    A szakértő kiemelte: nem szabad szorosan összekötni a történteket a jelenlegi migrációs hullámmal. Kis-Benedek József úgy véli, nem a jelenleg úton lévő migránsok jelentik a veszélyt, hanem azok a már hosszabb ideje Európában lévők, akik nem találták meg helyüket, nem tudtak beilleszkedni a társadalomba.


    15:20 - Azonosították az egyik elkövetőt


    Ujjlenyomat alapján azonosították a péntek éjjeli párizsi merényletek egyik elkövetőjét, egy fiatal francia férfit, aki az Europe 1 rádió szombati jelentése szerint a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ba való.



    14:50 - Megerősítik a külföldi francia intézmények védelmét

     

     A párizsi merényletek nyomán megerősítik a külföldi francia intézmények védelmét - jelentette be szombaton Bécsben a francia külügyminiszter.


    Laurent Fabius, aki a nemzetközi Szíria-konferenciára érkezett az osztrák fővárosba, közölte, hogy a nagykövetségek, a konzulátusok, a kulturális intézmények és iskolák esetében rendelte el a fokozottabb védelmet.


    Közben Párizsban azt jelentették be, hogy további rendelkezésig zárva marad az Eiffel-torony. Ugyancsak zárva tart a Louvre, a Eurodisney élménypark, és a nagy mozihálózatok is azt közölték, hogy nem nyitnak ki.


    14:30 - Szíriai útlevelet találtak az egyik öngyilkos merénylő holtteste közelében


    Szíriai útlevelet találtak a párizsi Stade de France stadion közelében elkövetett robbantások egyik öngyilkos merénylőjének holtteste közelében - közölték szombaton rendőrségi források.


    Az egyelőre nem állapítható meg, hogy a személyi okmány az elkövetőhöz tartozott-e.


    Francois Hollande francia államfő szombaton azt mondta, hogy az előző napi, legalább 128 áldozatot követelő párizsi támadássorozat "külföldről előkészített, megtervezett tett" volt, amelyet "külföldi segítséggel" hajtottak végre.


    13:30 - Ferenc pápa: a történtekre nincsen se vallási, se emberi igazolás 


    Embertelennek és minden szempontból igazolhatatlannak nevezte Ferenc pápa a Párizsban történt terrorista támadásokat a TV2000 olasz katolikus televíziónak szombaton.

    Ferenc pápa úgy fogalmazott, ami Párizsban történt, az "nem emberi, és nincsen rá semmilyen igazolás sem vallási, sem emberi".


    Az egyházfő a TV2000-nek, az olasz püspöki kar (Cei) televíziós csatornájának telefonon nyilatkozott a terrorista támadásokról.


    Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a történtek "megrendítették és fájdalommal töltötték el". Azt mondta, imádkozik a francia népért és az áldozatok családjaiért, akikhez közel érzi magát. Hozzátette, hogy a francia fővárosban történtek a világ különböző részein folyamatban levő harmadik világháború részei.


    A Ferenc pápa által meghirdetett és az irgalmasságnak szentelt szentév december 8-án kezdődik. A párizsi merényleteket követően több olasz politikus felvetette a szentév esetleges felfüggesztését. Stefano Pedica, az olasz kormányt vezető Demokrata Párt (PD) képviselője szerint a Vatikánnak tudomásul kell vennie, hogy a dzsihadisták háborút indítottak, ezért a szentévet fel kell függeszteni.

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Galéria



    Federico Lombardi szentszéki szóvivő ezzel szemben úgy nyilatkozott a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak, hogy a "szentévre éppen most van a legnagyobb szükség". Hozzátette, hogy a szentév éppen a béke üzenetét hirdeti. A szentévben kiemelt lesz a biztonság, de a pánikkeltés nélküli nyugalom is ugyanilyen fontos - mondta Federico Lombardi.


    12:08 - Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a párizsi támadásokért

     

    Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget a Párizsban elkövetett merényletekért szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.


    11:40 - Rendkívüli kiadással jelentkezik az RTL Klub híradója


    Péntek éjszaka példátlan terrortámadás sorozat érte Párizst. Az eddigi információk alapján több, mint 120 civil halálos áldozata van a merényleteknek. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az RTL Klub Híradója szombat délben különkiadással jelentkezik.


    A 11 óra 55 perckor kezdődő rendkívüli Híradóban a nézők részletes összefoglalót láthatnak a párizsi terroreseményekről, a helyszíni beszámolók mellett szakértők is elemzik majd a történteket, továbbá az addig elérhető felvételeket is bemutatják a szerkesztők.


    Az Európát és a világot is gyászba borító esemény fejleményeiről a 18 órai Híradó után a Fókusz Pluszban is láthatnak hírösszefoglalót az RTL Klub nézői.


    11:22 - Hollande: az Iszlám Állam követte el a merényleteket


    Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte Francois Hollande francia államfő a párizsi merényleteket.

    "Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia" - mondta szombaton a köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. "Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól" - tette hozzá Francois Hollande.


    "Egy külföldről előkészített, megtervezett tett, külföldi segítséggel, amelyet a nyomozásnak kell felderítenie. Teljesen barbár tett" - fogalmazott a francia elnök.

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Galéria



    11:10 - Orbán: nemzeti gyásznap lesz vasárnap, elhalasztják a Fidesz-kongresszust


    A párizsi merényletek miatt megerősítették Magyarország védelmét, a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra, a Fidesz tisztújító kongresszusát pedig elhalasztják - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1 aktuális csatornán.


    Nehéz megszólalni is, a legfontosabb, hogy együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a francia népnek és a francia köztársasági elnöknek - kezdte nyilatkozatát a miniszterelnök.


    A kormányfő kifejtette: az operatív törzs szombat reggeli ülésén megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba, amit az emberek tapasztalni is fognak például közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon, repülőtéren.


    "Ez jár némi kényelmetlenséggel, arra kérem az embereket, hogy megértéssel és türelemmel fogadják mindezt, mert szükséges a biztonságunk megerősítése" - mondta Orbán Viktor.


    Közölte, a magyarországi terrorveszély B szintjét "százszázalékos működésbe hoztuk". Így több rendőr és katonai rendész lesz az utcán, megerősített fegyverzettel.


    Az eseményeket értékelik, és ha kell, újabb intézkedéseket hoznak, mert a legfontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága - mondta a miniszterelnök.


    Bejelentette azt is, hogy a kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett.


    A vasárnapra tervezett Fidesz-kongresszust elhalasztják egy későbbi időpontra, amit Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök azzal magyarázott, hogy egy pártkongresszus mindig ünnep, és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni.


    A vasárnapi budapesti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt mondta: a meccs biztonsági kérdéseiről már tárgyal a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium, az UEFA döntésétől függ, hogyan rendezik meg a találkozót.


    Arra a kérdésre, van-e bármilyen jelzés arra, hogy esetleg Magyarország is terrorcselekmény célpontja lehet, a kormányfő azt válaszolta: kizárni semmit sem lehet, "jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, ami közvetlen veszélyt jelezne, de ez bármikor megváltozhat". "Abszolút biztonságos helyzet nincs, a körülményekhez képest lehetséges legnagyobb biztonságot kell megteremtenünk" - mondta Orbán Viktor.


    11:08 - Merkel: "együtt sírunk" Franciaországgal

     

    A németek "együtt sírnak" és gyászolnak a francia néppel - mondta Angela Merkel német kancellár szombaton Berlinben.


    A terroristák nemcsak Párizs ellen, hanem "mindannyiunk ellen" intéztek támadást, ezért "a választ is közösen fogjuk megadni" - hangsúlyozta a kancellári hivatalban felolvasott sajtónyilatkozatában Angela Merkel.

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Galéria



    A német kormány szoros kapcsolatban áll a francia kormánnyal, és minden lehetséges segítséget megad a terroristák elleni küzdelemhez - közölte a kancellár.


    A német szövetségi belügyminisztérium helyzetértékelése szerint a terrorfenyegetettség szintje egyelőre nem változott Németországban.


    Sajtóértesülések szerint Angela Merkel a kormány több tagjával válságtanácskozást tart a berlini kancellári hivatalban 13 órától. A megbeszélésen részt vesz Thomas de Maiziere belügyminiszter, Ursula von der Leyen védelmi miniszter, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Sigmar Gabriel alkancellár és Peter Altmaier kancelláriaminiszter.



    11:04 - Nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány


    A párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra


    10:36 - Olasz lapok "iszlamista öldöklésről" írtak


    Háború Párizsban címmel jelent meg szombaton a Corriere della Sera legnagyobb példányszámú olasz napilap.


    Az éjszaka írt vezércikk szerzője a Párizsban történt merényleteket az emberiség ellen a "barbár" világ által intézett támadásnak nevezte.


    A balközép La Repubblica arra emlékeztetett, hogy a Párizs szívében elkövetett merényletek egy nappal azután történtek, hogy bejelentették, hogy Szíriában amerikai rakéta végzett az Iszlám Állam (IÁ) Dzsihád John névvel ismert brit állampolgárságú tagjával, aki több nyugati túszt lefejezett.


    A La Stampa szerint a párizsi merényletek "új fejezetet nyitottak az IÁ elleni háborúban". Az újság hangsúlyozta, hogy a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vasárnapi törökországi csúcstalálkozójának éppen ez lehet a kiemelt témája.


    Az Il Messaggero római napilap "iszlám öldöklésről" írt, megjegyezve, hogy az IÁ dzsihadistáinak Twitter-üzenetei szerint Párizs után Róma városa következik.


    A jobbközép Libero "Mocskos iszlamisták" címmel jelent meg. Az újság szerint a Nyugat nem értett meg semmit, és mindent elrontott, ami az IÁ-val szembeni fellépést illeti, és ezzel Európában mindenkit veszélynek tett ki. "Mindannyian veszélyben vagyunk" - írta az olasz lap.



    10:15 - A magyar pártok is részvétüket fejezték ki.


    A Fidesz osztozik a francia nemzet fájdalmában


    A Fidesz mint magyar kormánypárt a magyar emberekkel együtt osztozik az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia nemzetnek a fájdalmában.


    A Fidesz szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: Párizs gyásza és félelme ma minden európaié.


    A terror és a tömeges gyilkosságok nem maradhatnak következmények nélkül - tették hozzá.


    MSZP: a világ polgárainak összefogására van szükség


    Az MSZP szerint a párizsi merénylethez hasonló "gaztettek" megelőzéséhez a világ polgárainak összefogására van szükség, a döntéshozóknak pedig politikai és vallási nézeteiktől függetlenül sürgősen cselekedniük kell, hogy megállíthassák a fanatikusokat, az őrült gyilkosokat.


    Az ellenzéki párt szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a több száz sebesültnek pedig mielőbbi felépülést kívánt.


    Közölték továbbá: a terrorizmus elleni küzdelem az Európai Unió közös feladata is, mindenki közös érdeke, és egyik tagállam sincs egyedül ebben a küzdelemben.


    Jobbik: bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottunk


    A Jobbik szerint bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottak, és együttérzésükről biztosították a francia népet.


    Vona Gábor, a párt elnöke szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bár még keveset tudni a merényletek konkrét hátteréről, a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia.


    DK: megrendítő és felháborító a terrortámadás

     

    Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint egyszerre megrendítő és felháborító a párizsi terrortámadás és a legkevesebb, hogy a gyászban osztoznak az áldozatok hozzátartozóival, barátaival, a francia néppel.


    A volt miniszterelnök szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, szinte lehetetlen nem gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre, de mégis meg kellene próbálni, hogy emberek maradjunk.


    Azt írta, 2015. november 13-ája Európa szeptember 11-éje lesz, szinte minden meg fog változni. "Csak rajtunk múlik, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változások emberibbé, jobbá teszik-e Európát vagy mi is a gyűlölet martalékaivá válunk".


    Gyurcsány Ferenc azt kérte, hogy a részvétnyilvánítók délután öt órától a budapesti francia nagykövetség előtt gyújtsanak gyertyát az áldozatok előtti tisztelgés jeleként és hajtsanak fejet az ártatlanul meggyilkoltak emléke előtt.

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Galéria




    10:00 - Áder János levélben fejezte ki részvétét Francois Hollende köztársasági elnöknek:

    A köztársasági elnök ezt a levelet küldte el François Hollande-nak:

    Tisztelt Elnök Úr!

    Mély megrendüléssel értesültem azokról a brutális merényletekről, melyek során tegnap este száznál is több polgári személy vesztette életét Párizs városában.

    Engedje meg, hogy az egész magyar nép nevében ezúton fejezzem ki őszinte részvétünket az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk.

    A megrázó híreket olvasva kötelességemnek tartom, hogy újból megerősítsem: határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától. Hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak.

    E nehéz órák során lélekben valamennyien ott vagyunk Elnök Úrral és a baráti Franciaország népével, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

    A legmélyebb nagyrabecsüléssel:

    Áder János, Magyarország köztársasági elnöke

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Fotó: MTI


    09:36 - Belgium megerősítette az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon

     

    Belgium megerősítette az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon a Párizsban elkövetett terrortámadásokat követően - közölte szombaton a külügyminisztérium.


    "Döntés született arról, hogy megerősítik az ellenőrzést a belga-francia határon, a pályaudvarokon, valamint a reptereken. A közúti közlekedés zavartalan" - tudatta a külügyi tárca.


    A Thalys és az Eurostar nagysebességű vonatok üzemeltetője ezzel egy időben bejelentette, hogy szerelvényeik rendben közlekednek.


    Belgium idén augusztusban bevezette a szúrópróbaszerű határellenőrzést a belga-francia határszakaszon azt követően, hogy az Amszterdam és Párizs között közlekedő szuperexpresszen egy radikális iszlamista lövöldözni kezdett.

    Belgiumban változatlan, utolsó előtti szinten maradt a terrortámadások elleni készültség szintje.

     

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Galéria: MTI




    A " target="_blank">Le Monde Twitteren osztotta meg a mai francia lapok címlapjait:


     


    Így oszlanak meg az áldozatok helyszínek szerint:


    A France Info rádió jelentései szerint legalább 8 terrorista indított 6 különböző helyen támadást Párizsban. A Le Figaro értesülése szerint mindegyik terrorista robbanótöltetet viselt az övén, és többüknek sikerült ezt működésbe hozni. 4 terrorista meghalt az öngyilkos akciókban, 2 személyt megöltek a rendőrök, a többiek még szökésben vannak.

     

    A Le Figaro portál összesítése szerint az alábbi helyszíneken zajlott támadás:

  • Bataclan (XI. kerület) : 82 halott

  • 21.40-kor a szórakozóhelyen zajló koncerten több eltakart arcú fegyveres jelent meg és automata fegyverekből, "Allah akbar" kiáltásokkal tüzet nyitottak a jelenlévő többszáz emberre.  Ezután 3 órás túszdráma kezdődött, aminek a francia készenléti rendőrük beavatkozása vetett véget. Legalább 82 ember halt meg, 2 terroristát megöltek.

  • Stade de France : 4 halott

  • 21.20-kor a francia-német válogatott meccs idején öngyilkos merénylők 3 robbantást hajtottak végre a stadion körüli helyeken. A merénylőkön kívül egy ember meghalt.

  • Rue de Charonne (XI. kerület) : 18 halott

  • A belvárosi helyszínen 2-3 percen keresztül gépfegyver-sorozatokat adott le egy merénylő. A célpont egy kávézó és a szusibár közönsége volt. A beszámolók valóságos háborús jelenetekről beszélnek.

  • Rue Alibert (X. kerület) : legalább 12 halott

  • Az előző helyszíntől nem messze a Bichat és Alibert utcák sarkán, a Le Petit Cambodge étterem teraszára nyitott tüzet egy hasonlóan felfegyverzett merénylő.

  • Rue de la Fontaine au roi (XI. kerület) : legalább 5 halott

  • A Bataclan szórakozóhelytől néhány száz méterre, a Fontaine au roi utcán a La Casa Nostra pizzériát érte a támadás. Az előzőkhöz hasonló automata fegyverből nyitott tüzet egy terrorista.

  • Boulevard Voltaire (XI. kerület) : 1 halott

  • A Voltaire sugárúton egy öngyilkos merénylő bombát robbantott, de más áldozata nem lett a támadásnak.



    Összefoglaló:


    Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak eddig napvilágot a péntek esti párizsi merényletsorozat áldozatainak számáról. A szombat hajnali helyzet szerint a robbantásoknak és lövöldözéseknek legkevesebb 120 áldozata van, de a halálos áldozatok száma elérheti akár a 153-at is. A francia rendőrség feltételezése szerint a lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt.


    Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a merénylethullám esetleges további közreműködőit.


    Az ügyen a belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak - jelentette be a francia főváros főügyésze, Francois Molins szombat hajnalban.


    Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén. Megerősítette, hogy a merénylők hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.


    A legbrutálisabb támadást a Bataclanban hajtották végre a támadók, ahol túszejtés és túszszabadító akció is volt. A koncertteremben a korábbi beszámolók szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a százat. Molins közlése szerint a Charonne körúton 18, az Alibert utcában 14, a Fontaine au Roi utcában 5, a Voltaire körúton egy halálos áldozatról tudnak.


    A megölt vagy önmagát felrobbantó terroristák számáról még szombat hajnalban is ellentmondásos jelentések érkeztek. A Le Figaro című lap hivatalos rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a koncertteremben három támadó robbantotta fel magát. Korábbi közlések szerint a stadionnál is saját magát repítette a levegőbe egy merénylő. Molins azt mondta, hogy az éjfél utáni adatok szerint öt terroristát öltek meg. A Le Figaro később hét halott terroristáról írt.


    A merényletek egyik szemtanúja az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremben - jelentette a France Info adó. Később egy másik szemtanú, aki szintén jelen volt, azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a terroristák a szíriai francia katonai beavatkozással próbálták indokolni tettüket.


    Francois Hollande francia köztársasági elnök "könyörtelen háborút" hirdetett a terroristák ellen.  Az elnök már korábban, a terrortámadások kezdetekor is nyilatkozatot tett a francia televízióban. Ebben bejelentette, hogy az egész ország területére rendkívüli állapotot hirdetett, és ideiglenesen lezárták a határokat is, a francia főváros körül pedig mozgósítják a katonaságot a további merényletek megelőzésére.


    "Tudjuk, honnan jön a támadás, tudjuk, kik ezek a bűnözők, a terroristák" - hangoztatta, felelős hozzáállásra szólítva a franciákat.


    Az események miatt számos állam vezetője, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezte ki. Megdöbbenésüknek adtak hangot a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadások miatt az Európai Unió és a NATO vezető politikusai szombat hajnalban, köztük Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, valamint Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Elítélte a brutális akciót Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is.


    Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Francois Hollande francia elnöknek címzett levelében azt írta: a Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen, az Európai Unió pedig segítséget nyújt Franciaországnak.


    A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit, New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel - kék, fehér, piros - világították ki az Empire State Building felhőkarcolót, valamint a One World Trade Center csúcsát.


    A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group azt jelentette, hogy a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon ünnepelték a terrormerényleteket.


    A párizsi terrortámadások nyomán New York, Washington és Los Angeles rendőrségét készültségbe helyezték, Bostonban pedig fokozott éberségre szólították fel a biztonsági szolgálatok munkatársait.


    08:10 - Róháni iráni elnök elítélte a terrortámadásokat, lemondta európai körútját


    Az emberiség elleni gaztettnek minősítette a francia fővárosban, Párizsban történt terrortámadásokat szombaton Haszan Róháni iráni elnök, aki egyben lemondta Olaszországot, a Vatikánt és Franciaországot érintő európai körútját, amelyre szombaton indult volna.


    Francois Hollande francia államfőhöz írt üzenetében kifejtette: "Az iráni nép nevében, amely ugyancsak áldozata a terrorizmusnak, határozottan elítélem ezeket az emberiség ellen elkövetett bűncselekményeket, egyben részvétemet nyilvánítom a francia népnek és kormányának gyászában". Szavait az IRNA hivatalos hírügynökség idézte.


    Nem sokkal korábban Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter bejelentette, hogy az iráni elnök elhalasztotta szombattól esedékes európai körútját.

     

    Terror Párizsban - Stade de France Stadion. Galéria: MTI



    A külügyminiszter hozzátette ugyanakkor, hogy ő szombaton elutazik az osztrák fővárosba, Bécsbe, hogy részt vegyen a szíriai konfliktus rendezésének lehetőségeiről tartandó nemzetközi tanácskozáson.


    Az iráni külügyminiszter útja nem volt tervbe véve.


    Zarif hangoztatta, a párizsi események ismét megmutatták, hogy a terrorizmus és a szélsőségesség veszélyezteti a nemzetközi közösséget, és e veszély ellen nemzetközi szinten együttműködve kell küzdeni. Azt mondta: "Elítélendő a terrorista akciók minden formája, ez a veszély nem csupán a mi (közel-keleti) térségünkre korlátozódik, és éppen ezért nem is kell, hogy az ellene folyó küzdelem csupán erre a térségre összpontosuljon".


    04:21 - Lemondta szombati koncertjét a U2

     

    Lemondta szombati párizsi koncertjét a U2 a terrortámadások miatt. Az ír rockegyüttes közölte: egy másik, "megfelelő" alkalommal megtartják a fellépést a francia fővárosban.


    A közlemény szerint a U2 tagjai lesújtva, hitetlenkedve figyelték a párizsi eseményeket, és feldúlták őket az Eagles of Death Metal koncertjén és a város más pontjain elkövetett terrorcselekmények.


    "Reméljük és imádkozunk érte, hogy valamennyi rajongónk biztonságban legyen Párizsban" - közölték a U2 tagjai.

    A stadionban is lehetett hallani a robbanást


    A Stade de France stadionban éppen zajló Franciaország-Németország meccsen is lehetett hallani a robbanást, a játékosok egy pillanatra meg is álltak.



    03:59 - Rendőrfőnök: valamennyi támadó meghalt

     

    A francia rendőrség feltételezése szerint a pénteki párizsi lövöldözések és robbantások valamennyi elkövetője meghalt.


    Michel Cadot, a párizsi rendőrség vezetője szombaton elmondta: annak ellenére, hogy úgy gondolják, a terroristák mind halottak, a hatóságok keresik a több mint 120 ember halálát követelő merénylethullám esetleges további közreműködőit.



    02:21 - Tusk: Franciaország nincs egyedül


    A Franciaország elleni támadás merénylet egész Európa ellen - írta Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia elnöknek címzett szombat hajnali levelében.

    Ma este Franciaország a terrorizmus elleni harc frontvonalába került, de Franciaország nincs egyedül. Ez a harc egész Európa harca, és mindenkié a szabad világban - fogalmazott a bizottság elnöke.


    "A francia nagy, erős és rugalmas nemzet, le fogja tudni győzni a tragédiát" - tette hozzá.


    Donald Tusk levelében kiemelte, hogy az Európai Unió segítséget nyújt Franciaországnak.


    A tragikus, gyalázatos terrorcselekmény nem érheti el célját, nem győzhet a szétválasztás, a félelem, és nem áshatja alá a szabadságot. A szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiért az Európai Unió valamennyi kormánya és nemzete kiáll - fogalmazott a bizottsági elnök.


    A politikus ígéretet tett levelében arra, hogy a világ húsz legfejlettebb országának (G20) vasárnapi törökországi csúcstalálkozóján arra kéri majd a résztvevőket, tegyenek a terrorfenyegetettség elhárításáért.


    Gondoskodni fogunk arról, hogy Franciaország újra biztonságos legyen, és mindent megteszünk azért a következő hónapokban, hogy Európa terrorellenes stratégiája megfeleljen a kihívásoknak - fogalmazott levelében a brüsszeli bizottság elnöke.



    03:00 - A párizsi merényletek egyik szemtanúja az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremben, ahol legalább száz embert öltek meg a terroristák - jelentette a France Info adó.


    Egy könnyek között beszélő szemtanú elmondta, hogy az édesanyjával együtt ő is a teremben volt, amikor több fegyveres betört, és lövöldözni kezdett. A sorozatok között azt kiabálták, hogy Allah Akbar.


    Később egy másik szemtanú, aki szintén jelen volt, azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy a terroristák a szíriai francia katonai beavatkozással próbálták indokolni tettüket.

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban



    "Világosan hallottam, mit mondtak a túszoknak. Ez Hollande bűne, az elnökötök bűne, nem kellene beavatkoznia Szíriában. De említették Irakot is" - mondta el a 35 éves Pierre Janaszak.


    02:56 - Hollande könyörtelen háborút jelentett be a terroristák ellen


    "Könyörtelen háborút" hirdetett a terroristák ellen Francois Hollande francia köztársasági elnök szombat hajnalban, az előző esti párizsi terrortámadások legvéresebb helyszínén, a Bataclan koncertteremnél tett szemléje után nyilatkozva.


    "Azokkal akarunk lenni, akik átélték ezt az iszonyatot, el akarjuk mondani, hogy harcot indítunk, méghozzá könyörtelent" - fogalmazott az államfő, miután személyesen tájékozódott a teremnél, ahol a támadók túszokat ejtettek és közülük a hajnali közlések szerint több mint százat megöltek.


    Hollande bejelentette azt is, hogy a túszszabadító művelet során mind a négy merénylőt megölték.


    Az elnök már korábban, a terrortámadások kezdetekor nyilatkozatot tett a francia televízióban, Ebben bejelentette, hogy az egész ország területére rendkívüli állapotot hirdetett, és ideiglenesen lezárták a határokat is.


    Francois Hollande példa nélkülinek nevezte a terrortámadásokat, és közölte, hogy a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot a további merényletek megelőzésére.


    "Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. (...) Biztosítanunk kell, hogy senki se jöhessen be bármilyen céllal, és elfogják azokat, akik elkövették a bűncselekményeket, ha el akarják hagyni az országot" - mondta.


    "Rettenetes megpróbáltatás ez (...), e nehéz órákban részvétet és szolidaritást kell mutatnunk az áldozatok és családjuk felé" - mondta Hollande, hozzátéve, hogy az országnak "erősnek, nagynak és határozottnak kell lennie a terrorizmussal szemben".


    "Tudjuk, honnan jön a támadás, tudjuk, kik ezek a bűnözők, a terroristák" - hangoztatta, felelős hozzáállásra szólítva a franciákat.


    Kijelentette, hogy a terroristák meg akarják félemlíteni az országot. Van is ok a félelemre - ismerte el, de emlékeztetett arra, hogy olyan országról van szó, amely "tudja, hogyan védje meg magát, hogyan mozgósítsa erőit, és hogyan győzze le a terroristákat".


    A Bataclan teremnél Hollande azt mondta, hogy "Franciaország nem hajlik meg a terrorizmus előtt, és egységes marad".

    Terror Párizsban - szükségállapot Franciaországban. Galéria: MTI



    Az elnöki hivatal azt is közölte, hogy Hollande lemondja részvételét a húsz legfejlettebb ország (G20) vezetőinek vasárnapi törökországi csúcstalálkozóján. Franciaországot kormánytagok fogják képviselni.



    02:53 - A mostani mindössze a negyedik alkalom, hogy a kormány rendkívüli állapotot hirdet ki Franciaország területén - derül ki a francia sajtóból.


    A Le Monde által készített összefoglaló ismerteti, hogy az 1955-ben született törvény alapján az akkor még nem független Algériában hirdettek ki rendkívüli állapotot, de a Francia Köztársaság területén csak három alkalommal, 1958-ban, Charles de Gaulle hatalomba való visszatérését követően, az 1961-es algíri puccskísérletet alkalmával, valamint a 2005-ös zavargások idején rendelte el a miniszterek tanácsa a rendkívüli állapot kihirdetését.


    A lap ismerteti, hogy a törvény szerint a kabinet akkor dönthet ennek elrendeléséről ha a közrendet súlyosan fenyegető világos és nyilvánvaló veszélyhelyzet áll elő, vagy olyan események következnek be, melyek természetüknél és súlyuknál fogva katasztrófahelyzetet idézhetnek elő.


    Rendkívüli állapot idején a megyei elöljárók forgalomkorlátozást és kijárási tilalmat is elrendelhetnek, úgynevezett védelmi övezeteket jelölhetnek ki, ahol korlátozható az állampolgárok tartózkodása és belépése, és kitilthatják a megyék területéről mindazokat, akik bármilyen formában akadályozzák a hatóságok munkáját.


    A belügyminiszter és a megyei elöljáró is elrendelheti az előadótermek, bármilyen gyülekezőhely és minden olyan intézmény ideiglenes bezárását, ahol italt mérnek.


    A hatóságok korlátozhatják a gyülekezési szabadságot, mert minden olyan összejövetelt feloszlathatnak, amelynek célja a provokáció vagy a közrend megzavarása.

     

    Terror Párizsban - Stade de France Stadion. Galéria: MTI



    Mindemellett rendkívüli állapotot elrendelő kormányhatározat vagy jogszabály arra is felhatalmazhatja a francia hatóságokat, hogy mind éjjel, mind nappal házkutatásokat végezzenek, és arra is jogot kaphatnak, hogy a sajtó egésze fölött átvegyék az ellenőrzést. A francia elnök bejelentése alapján ez utóbbira a hatóságok egyelőre nem kaptak felhatalmazást a rendkívüli állapotot kihirdető rendelet értelmében, de Párizs környékén házkutatások elrendelésére engedélyt kaptak.


    02:43 - Szemtanúk beszámolói a terrortámadásról


    Először 21 óra 20 perckor, majd egy perccel később rövid és éles robbanást hallottak a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés szurkolói péntek este Párizsban.


    A nézők nem estek pánikba, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen.

    "Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint" - magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül.


    Egy fiatal szurkoló arról számolt be, hogy amikor elhagyták a stadiont rendőrségi szirénákat hallottak és futva hömpölygő tömeget láttak.

    "Vonatra tudtunk szállni, de a Gare de Nord-nál (Északi pályaudvar) a rendőrőrök azzal vártak, hogy el kell hagyni a környéket, és azóta itt vagyunk az utcán. Nem tudom, hogyan jutunk haza" - mondta a fiatalember.


    A Bataclan koncertteremben, ahol az amerikai Eagles of Death Metal játszott, az egyik néző két embert látott, akik automata fegyverekkel kezdtek lőni.

     

    Terror Párizsban - Stade de France Stadion. Galéria: MTI



    "A tömeg elindult az ajtók felé. A lépcsőházak hamar megteltek, mert a legtöbb ajtó zárva volt. Végül az ablakon jutottunk ki" - mondta a túlélő, akit egy közeli lakásba fogadtak be, amíg a rendőrség meg nem érkezett.


    "Nem értettük mi ez, csak lövéseket hallottunk" - mondta egy másik szemtanú, aki rögtön a földre vetette magát a lövések hangjára.


    02:30 - A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group szombat hajnali közlése szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.


    A beszámoló szerint e fórumokon számos olyan bejegyzés olvasható, amelyek szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet állhat a vérengzés mögött.


    A bejegyzéseket "Párizs lángokban", valamint "A Kalifátus lecsap Franciaországra" arab nyelvű hashtagekkel látták el.


    A SITE szerint a dzsihadista csoportokhoz köthető közösségi fórumokon fotók is megjelentek a terrortámadásokról. Egy online hírcsatorna, amely az Iszlám Állammal rokonszenvez, a Szíriában végrehajtott francia légitámadásokat rója fel Párizsnak, megjegyezve, hogy "ma (Franciaország) is megízlelhette ugyanezt".


    02:28 - A gyász jeléül leoltották Párizsban az Eiffel-torony fényeit péntek éjszaka, a legalább 140 halálos áldozatot követelő terrorista merényletek után.


    New Yorkban viszont az együttérzés jeleként a francia lobogó színeivel - kék, fehér, piros - világították ki az Empire State Building felhőkarcolót.


    Szintén a francia lobogó színeivel világítják ki a New York-i One World Trade Center 125 méter magas csúcsát - jelentette be Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.


    02:12 - A francia államelnökség 1500 katonát mozgósított az éjszaka a további terrortámadások megelőzésére.


    Reggelre összehívták a nemzetvédelmi tanácsot, de már most megtörtént 1500 katonai mozgósítása - közölte az elnöki hivatal, amely hivatalosan is kihirdette a rendkívüli állapotot.


    Egy korábbi jelentés szerint Párizsban mindenütt fokozták a közintézmények és más fontos épületek rendőri védelmét, és a metró tucatnyi megállóját lezárták.

     

    A France Info rádió szerint összesen 7 helyen történt támadás Párizsban.


    Négy helyen lövöldözés történt: a Bataclan szórakozóhelyen (XI. kerület), a rue de Charonne-on (XI. kerület) lévő La Belle Equipe kávézónál, a rue Bichat-on lévő Le Petit Cambodge vendéglőben, valamint a rue du Faubourg-du-Temple-en. A Saint-Denis-ben lévő Stade de France mellett 3 különböző helyen volt robbantás, ezek egyikét egy öngyilkos merénylő hajtotta végre.


    02:09 - Szemtanúk beszámolói a terrortámadásról


    Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint.


    Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe.


    "Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek" - magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.


    Egy másik szemtanú három sorozatlövésről számolt be, és mint mondta, az első nagyon-nagyon hosszú volt.

     


    A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre.

    "Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.


    "Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek" - mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre.

    Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak - mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő.


    A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.


    A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből.

     


    "Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott" - mesélte a környék egyik lakója.


    Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.


    A portál újságírója arról számolt be, hogy kint a készenléti rendőrség emberei terelték a tömegközlekedés felé az embereket, viszont egy ideig a helyi vasút sem járt, mert gyanús csomagot találtak az állomáson.


    A lap emellett azt tudatta, hogy a hatóságok a belvárosban nyolc metróállomást zártak le.


    02:07 - "Könyörtelen háborút" hirdetett a terroristák ellen Francois Hollande francia köztársasági elnök szombat hajnalban, az előző esti párizsi terrortámadások legvéresebb helyszínén, a Bataclan koncertteremnél tett szemléje után nyilatkozva.


    Elmondta azt is, hogy a teremnél túszokat ejtő négy merénylőt a biztonsági erők megölték

     

    A Le Point hetilap portálja szerint a Bataclan szórakozóhely ellen már 2011-ben is terveztek merényletet. A francia titkosszolgálatok a <> terrorista szervezet tagjainak kihallgatása közben tudták meg, hogy azért készült a merénylet, mert a szórakozóhelynek zsidó tulajdonosai vannak. Előzőleg két ízben is megfenyegették a mulatót.


    01:41 - Legalább 140 halottja van a péntek esti párizsi merényletsorozatnak - közölte a párizsi városháza szombat hajnalban.


    A közlés szerint nagyjából száz embert gyilkoltak meg a terroristák a Bataclan koncertteremben, negyvenet pedig más helyszíneken.

     

    Tanuvallomások a lemonde.fr-ről


    Julien Pearce újságíró a Bataclanban zajló koncerten történt lövöldözésről számolt be a Le Monde-nak:


    "A koncert javában tartott, amikor 21.40 körül két-három alak jelent meg, és automata fegyverekből vaktában lövöldözni kezdtek a teremben. Negyedórán át lövöldöztek, s ezalatt többször is volt idejük, hogy megtöltsék fegyvereiket. Lefelé céloztak, a földön fekvő emberekre. Egy adott pillanatban többen a színfalak mögé menekültünk, ahol megrekedtünk. Amikor már nem lőttek, sikerült megtalálnunk a vészkijáratot. Kint nagyon sok sebesülttel találkoztunk, akik lőtt sebekből vérzettek.


    Egy másik szemtanú a hangszórók állványai mögött húzódott meg: "Amikor a lövöldözés elkezdődött, mindenki a földre vetette magát. 20-30 sorozat után tovább menekültem, testek feküdtek az utamban, mindenütt vér volt, és kint az utcán is találtam halottakat.


    A Bataclanban a francia hírportálok becslése szerint több tíz ember halt meg és sok a sebesült.


    Egy másik helyszínen, a La Belle Equipe kávézót is fegyveres támadás érte. A 10. kerületi helyen egy szemtanú a kávézó fölötti ablakból nézte végig a merényletet:


    "Robbanásokat hallottam és az ablakhoz mentem, megnézni, mi történt. Egy férfit láttam, amint kiszállt egy autóból és célzottan a kávézó teraszán ülőkre lőtt több sorozatban. Kiáltásokat hallottam, majd a férfi visszaszállt az autóba, ami elhajtott."


    A France Info rádió jelentése szerint 118 halott lehet, ezek közül 80 embert a Bataclan koncertjén öltek meg.


    01:30 - "Barbár és gyáva terrortámadásnak" minősítette a péntek esti párizsi merényletsorozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsa.


    A testület annak szükségességét hangsúlyozta állásfoglalásában, hogy a terrorista akciók elkövetőit bíróság elé kell állítani.


    01:29 - Belgium visszaállította a határellenőrzést a francia határon, a repülőtereken és a vasútállomásokon - közölte Charles Michel kormányfő bejelentését a Belga hírügynökség szombat hajnalban.


    "Összehívtam a nemzetbiztonsági tanácsot, amely folyamatos riadókészültségben lesz" - idézte a miniszterelnököt a hírügynökség.


    Még az éjszaka folyamán összeült a Belgiumban csak kernnek nevezett tanács, amely a kormány legfontosabb tagjaiból áll, és a kabinet az egész ország rendőrségének figyelmét is felhívta, hogy legyenek különösen éberek.


    01:20 - Rendőrségi források szerint eléri a százat a párizsi koncertteremnél elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma.


    01:09 - Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t szombat kora hajnalban.


    Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.


    01:17 - Meg nem erősített értesülések szerint gázpalackokból összeállított, nagy erejű pokolgépet hatástalanítottak tűzszerészek a francia nemzeti stadion (Stade de France) mellett - jelentette a France-Info rádió szombatra virradóra.


    A tűzszerészek jelenleg is dolgoznak, átfésülik a francia főváros északi részén lévő stadiont és környékét, ahol pénteken késő este két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet is robbantottak terroristák a francia-német barátságos labdarúgó mérkőzés ideje alatt.


    Az ottani robbantások különböző közlések szerint 3-6 halálos áldozatot követeltek.


    01:07 - Befejeződött a rendőrségi támadás a párizsi Bataclan koncertteremnél, két merénylőt megöltek - jelentette a BMF televízió szombaton hajnali egy órakor.


    00:59 - Megdöbbenésüknek adtak hangot a péntek éjszaka történt párizsi terrortámadások miatt az Európai Unió és a NATO vezető politikusai szombat hajnalban.


    Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke angolul és franciául is közzétette reagálását az egyik népszerű közösségi oldalon. Azt írta: megdöbbenéssel követi az eseményeket. A politikus teljes szolidaritásáról és együttérzéséről biztosította a franciákat és a francia hatóságokat.


    Hasonlóan reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki mély megdöbbenésének adott hangot, és szintén teljes szolidaritásáról biztosította Franciaország népét.


    Juncker rövid közleményt is kiadott még az éjjel, amelyben a Francois Hollande francia elnöknek küldött üzenetét ismertette.


    "Megráz és felháborít, hogy Franciaországra ebben a pillanatban a leggyűlöletesebb terrorizmus csapott le" - írja Juncker, aki egyúttal tudatta: bízik abban, hogy a francia hatóságok és a francia nép közösen képes lesz megbirkózni ezzel az újabb megpróbáltatással.


    "Ma minden gondolatom és részvétem Franciaországé és a franciáké" - zárta levelét az Európai Bizottság elnöke.


    Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szörnyűségnek nevezte az eseményeket.


    "Franciaország mellett állunk. A terrorizmus soha nem győzi le a demokráciát" - nyomatékosította a norvég politikus.

    Rendőrök Párizsban. Fotó: Kenzo Tribouillard

    Rendőrök Párizsban.

    Fotó: Kenzo Tribouillard

    Martin Scuhlz, az Európai Parlament (EP) elnöke tudatta: szörnyű hírek érkeznek Párizsból. Az áldozatok családjait együttérzéséről, a hatóságokat pedig támogatásáról biztosította rövid üzenetében a német politikus.


    Az EP frakcióvezetői közül is többen megszólaltak a történtek miatt. Manfred Weber, a legnagyobb, néppárti képviselőcsoport német elnöke azt írta: mindannyian franciák vagyunk, Európa szorosan összetart.


    Mély megdöbbenésének adott hangot a szociáldemokraták frakcióvezetője, az olasz Gianni Pittella is, aki szintén a franciák melletti kiállást hangsúlyozta.


    Syed Kamall, a harmadik legnagyobb képviselőcsoport, az európai konzervatívok és reformerek vezetője vérlázítónak nevezte a történteket, valamint együttérzéséről biztosította az áldozatokat, hozzátartozóikat és a mentőalakulatok bátor tagjait.


    Guy Verhofstadt, a liberálisok első embere minden párizsi számára részvétét fejezte ki, és mint írta: megdöbbentette a terrorcselekmény.


    "Európa ma éjjel nem lesz képes nyugovóra térni" - húzta alá Verhofstadt.


    Rövid üzenetében a radikális baloldal frakcióvezetője, a német Gabi Zimmer is megdöbbenését fejezte ki, és teljes szolidaritásáról biztosította a franciákat.


    A zöldek társelnöke, a szintén német Rebecca Harms az eseményeket röviden összefoglalva azt írta: micsoda szörnyűség; ami történt, "hihetetlen".


    Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője azt írta: szörnyűség, ami történt, és amíg helyre nem áll a rend, pártja felfüggeszt minden kampánytevékenységet.


    00:55 - Vlagyimir Putyin mély együttérzéséről biztosította Francois Hollande francia államfőt "a Párizsban történt borzalmas merényletsorozat" miatt - közölte szombatra virradó éjjel az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov.


    "Oroszországban határozottan elítélik ezeket az embertelen gyilkosságokat, és készek minden segítséget megadni" az elkövetők felkutatásához - hangsúlyozta Peszkov.


    Maria Szaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője "rettenetes eseményeknek" nevezte a Párizsban történteket.


    Oroszország osztozik Franciaország fájdalmában, és lélekben együtt van az áldozatokkal és hozzátartozóikkal - tette hozzá a külügyi szóvivő az orosz hírügynökségek szerint.


    00:45 - Az ENSZ főtitkára nyilatkozatban ítélte el a párizsi "aljas terrorista támadásokat", és követelte, hogy "azonnal engedjék szabadon a több tucat embert, akit a jelentések szerint túszul ejtettek a Bataclan koncertteremben".


    00:41 - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt a péntek este Párizsban történt merényletekről - közölte a külügyi tárca szombaton kora hajnalban az MTI-vel.


    Tudatták: Szijjártó Péter folyamatosan kapcsolatban áll Pintér Sándor belügyminiszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a budapesti francia nagykövetség rendőri biztosítását haladéktalanul megerősítik.


    00:37 - A rendőrség megrohanta szombat hajnalban a párizsi Bataclan koncerttermet, ahol több tucat embert ejtettek túszul a merénylők - jelentette a Le Figaro című lap különféle forrásokra hivatkozva.

    A katasztrófavédelem munkatársai és mentők dolgoznak egy párizsi étteremnél. MTI/AP/Thibault Camus

    A katasztrófavédelem munkatársai és mentők dolgoznak egy párizsi étteremnél.

    Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

    00:32 - Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár szombat hajnalban a Párizsban előző este végrehajtott támadások miatt.


    A kancellár Berlinben nyilatkozva egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket.


    Merkel hangoztatta, hogy gondolatai ezekben az órákban az áldozatoknál, a hozzátartozóknál és a Párizsban tartózkodó valamennyi embernél járnak.


    Berlinben bejelentették azt is, hogy a német kormány közvetlen kapcsolatba lépett a francia kabinettel.


    00:30 - Fültanúk szerint öt robbanást lehetett hallani szombat hajnalban abban a párizsi klubban, ahol terroristák túszokat ejtettek.


    00:29 - Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák péntek este a párizsi nemzeti stadion mellett, amelyben a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott - közölte egy francia rendőri vezető a Stade de France közelében korábban történt robbanásokról.


    Gregory Goupil elmondta, hogy legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald's étteremnél követtek el. Hozzátette: a merényleteket egy időben, összehangoltan követték el. Goupil más részletet nem árult el.


    00:15 - A Párizst ért példátlan terrortámadások miatt a francia főváros körül mozgósítják a katonaságot - jelentette be Francois Hollande francia elnök péntek éjjel, miután válságtanácskozást tartott a belügyminisztériumban. Az elnök azt is elmondta, hogy a biztonsági erők megrohamozták a támadások egyik helyszínét. - Példátlan kiterjedésű terrortámadások zajlanak Párizs területén. A halottak száma több tucat (...), ez borzalom - fogalmazott az államfő, mielőtt bejelentette a kormány válságtanácskozásán meghozott rendkívüli lépéseket.


    00:07 - Egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett [namelink name="Francois Hollande"] francia elnök, és bejelentette a határok lezárását a pénteken késő este Párizsban kezdődött terrorcselekmények miatt, amelyek eddig legalább 60 halálos áldozatot követeltek.


    00:02 - Párizsban nemcsak Franciaország és a franciák, hanem az emberiség és az egyetemes értékek ellen intéztek terrortámadást - jelentette ki péntek este a Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök. Obama leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért. Az amerikai elnök elmondta, hogy még nem beszélt francia partnerével, Francois Hollande-dal, akit most leköt a válsághelyzet kezelése, és akivel a nap folyamán korábban a küszöbönálló párizsi klímacsúcsról folytatott telefonon eszmecserét. Közölte ugyanakkor, hogy az amerikai hatóságok szoros kapcsolatban állnak a francia biztonsági szervekkel. Barack Obama nem bocsátkozott találgatásokba a támadók kilétét illetően. Az elnök együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. New York rendőrségét készültségbe helyezték az összehangolt párizsi terrortámadások nyomán.

    Fotó: Philippe Wojazer/Reuters

    Letakart halottak a párizsi utcán.

    Fotó: Philippe Wojazer/Reuters


    00:00 - Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel. - Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát - mondta az M1 aktuális csatorna műsorában [namelink name="Szijjártó Péter"]. "Magyarország a francia emberek mellett áll, együtt érzünk velük, és a terror minden formáját elítéljük" - közölte a miniszter.


    23:58 - A párizsi polgármesteri hivatal a Twitteren keresztül felszólította a város lakosságát, hogy maradjon otthon, ne menjen ki az utcákra, és figyelje a hatóságok utasításait. A rendőrség lezárta a belvárosban a Bataclan koncertterem környékét, ahol merénylők túszokat ejtettek. A bent rekedt emberek számáról egymásnak ellentmondó adatok vannak. Egyes források hatvanról, mások százról szólnak - jelentette a spanyol hírügynökség tudósítója a helyszínről.

    Óriási a rendőri készültség Párizsban

    Óriási a rendőri készültség Párizsban


    23:55 - A BFMTV francia hírtelevízió szerint legalább hatvanra emelkedett a Párizsban péntek éjjel végrehajtott fegyveres támadások és robbantások halálos áldozatainak száma.


    23:48 - Az Europe 1 francia rádió újabb helyszínről, a belvárosi Les Halles bevásárlóközpont közeléből is lövöldözést jelentett a Párizsban péntek este elkövetett merényletek sorában. Médiahírek szerint már hatra nőtt a párizsi fegyveres támadások helyszíneinek száma.


    23:35 - A francia média szerint egy szemtanú az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából a párizsi Bataclan koncertteremnél, ahol túszejtés van folyamatban - jelentette az olasz hírügynökség.


    23.30 - A francia hírforrások szerint eddig negyven halottja van a pénteken késő este kezdődött párizsi fegyveres támadásoknak, és a rendőrség közlése szerint mintegy száz embert ejtettek túszul a francia főváros Bataclan koncerttermében. A koncerttermen kívül két helyről jelentettek lövöldözést péntek este Párizs belső kerületeiben. Ugyanakkor a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Stade de France nemzeti stadion közeléből három robbanást jelentettek, a biztonsági erők pedig kimenekítették a mérközésről Francois Hollande köztársasági elnököt, aki nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.

    Korábban írtuk:

    A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint 26-ra nőtt a halálos áldozatok száma a párizsi támadásokban. A Bataclan koncertteremben mintegy 60 ember túszul esett.

    Korábban írtuk:

    Legalább három helyen zajlott le lövöldözés péntek este Párizs belső kerületeiben, az incidenseknek halálos áldozatai is vannak és több sebesültje - jelentették a francia hírtelevíziók. A televíziókat a helyszínen tartózkodó szemtanúk tájékoztatják. A párizsi rendőrség szerint legalább 18 áldozata van a támadásoknak.


    A francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés helyszínének közeléből robbanásokat jelentettek, Francois Hollande köztársasági elnököt kimenekítették a helyszínről, és nyomban a belügyminisztériumba indult válságtanácskozásra.


    Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is. A legfrissebb hírek szerint a koncertteremnél ismeretlenek túszokat is ejtettek.


    Borítókép: a katasztrófavédelem munkatársai és mentők dolgoznak az áldozatok holttestei mellett egy párizsi étteremnél történt lövöldözés helyszínén.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában