Németország

2019.10.08. 11:42

Terrorcselekményként kezelik a hétfői limburgi teherautós karambolt

Terrorcselekménynek minősítették a németországi Limburgban hétfőn történt teherautós ütközést – jelentette kedden a ZDF német országos közszolgálati televízió biztonsági körökből származó értesülésekre hivatkozva.

Police officers and firemen look on as a man inspects on early October 8, 2019 the truck that ploughed into several cars on late October 7 in the centre of the German city of Limburg. - The stolen truck ploughed into several cars leaving a number of people injured, police said on October 8, 2019, adding that the driver had been detained. Police said it was too soon to speculate about a motive for the incident, which began when a man seized the truck. (Photo by Yann Schreiber / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Yann Schreiber

Továbbra is ismeretlen a németországi Limburgban történt teherautós ütközés háttere – közölte kedden a Hessen tartományi bűnügyi hivatal (LKA).

Emberölési kísérlettel gyanúsítanak egy 32 éves szíriai állampolgárt, aki hétfő délután erőszakkal, de fegyver nélkül eltávolította egy teherautó sofőrjét a vezetőfülkéből, majd a járművel néhány métert megtéve egy kereszteződésben fékezés nélkül nekihajtott az előtte álló járműnek.

Ennek következtében egymásba csapódott hét személygépkocsi és egy kisteherautó. Nyolc ember és a gyanúsított könnyebb sérüléseket szenvedett.

Véletlenül a közelben tartózkodott a szövetségi rendőrség több munkatársa, akik a gyanúsítottat elfogták és átadták a helyi rendőrségnek. Az Offenbach járásban élő férfi előzetes letartóztatásáról kedden dönt az illetékes bíróság.

Két helyszínen házkutatást tartottak, lefoglaltak a többi között mobiltelefonokat és adathordozókat.

Az eset hátterének vizsgálata még tart, a cselekmény indítékáról nincsenek adatok, a nyomozást minden lehetséges irányban folytatják

- tájékoztatott a rendőrség, amellyel az LKA nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a hatóságok terrortámadásnak minősítették a történteket.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények, köztük a terrorcselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészségen több lap és hírportál megkeresésére közölték, hogy nem vonják magukhoz az ügyet, de követik a nyomozás fejleményeit és szoros kapcsolatban állnak a hesseni tartományi hatóságokkal.

Sérült autók a terrorcselekmény helyszínén a németországi Limburgban
Fotó: Thorsten Wagner / DPA / AFP

Az illetékes nyugat-hesseni rendőrkapitányság kedd reggel pontosította a sérültek számát.

Twitter-bejegyzésükben közölték, hogy egy embert a helyszínen láttak el, hetet kórházba szállítottak, ahonnan valamennyien még éjszaka távozhattak.

Az FNP megtalálta a teherautó eredeti vezetőjét, aki elmondta, hogy egy közlekedési lámpánál várakozott, amikor az elkövető kirángatta a vezetőfülkéből és szó nélkül elhajtott.

A lap szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövető az ütközés előtt felgyorsította a járművet. Az ütközés után vérző sebekkel szállt ki a vezetőfülkéből, és zavartnak tűnt, mintha kábítószer hatása alatt állna.

A Bild című lap értesülése szerint a férfi hétfőn napközben többször megpróbált teherautót szerezni, és volt már rendőrségi ügye, de nem iszlamistaként vagy közveszélyes iszlamistaként ismerték. A dpa hírügynökség szerint a férfi 2015-ben érkezett Németországba, és 2016-ban korlátozott menedékjogi státuszt kapott. A hatóságok adatai szerint nem állt kapcsolatban iszlamistákkal vagy más szélsőséges körökkel.

Borítókép: Ezzel a kamionnal okozta az ütközést a szír bevándorló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában