Terrortámadás ért egy előkelő szállodát Nairobiban - fotók

Szemtanúk tűzharcról és robbantásokról számoltak be.

Terrortámadás ért kedden egy előkelő szállodát Nairobiban, szemtanúk tűzharcról és robbantásokról számoltak be. A támadás halálos áldozatokat is követelt, számukról eltérőek az adatok.

Joseph Boinnet kenyai rendőrfőnök szerint az összehangolt támadás egy robbantással kezdődött az egyik bankfiók előtt parkoló autóknál, majd egy öngyilkos merénylő robbantott a szállodai aulában. A robbantásban számos vendég súlyosan megsérült. Hangsúlyozta, hogy a támadók elleni művelet még folyik, a hétemeletes hotel hat szintjét sikerült már a biztonsági erőknek biztosítaniuk.

A hatóságok eddig még nem tették közzé a halottak és sebesültek hivatalos számát.

Legfrissebb értesülések szerint azonban úgy tudni, legalább heten vesztették életüket és nyolcan sebesültek meg.

Terrortámadás ért egy szállodát Nairobiban. Fotó: MTI (galéria)

A Star című helyi lap korábban három halottról, kórházi források pedig egy halottról és négy sebesültről számolt be. A helyszínre kiérkeztek a rendőrség, a terrorellenes alakulatok tagjai, valamint a tűzoltóság és a mentők egységei is.

A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet jelentkezett. Az iszlamisták Reuters hírügynökségnek nyilatkozó szóvivője elmondta: “Mi állunk a nairobi támadás mögött”. “A művelet folyamatban van. Később osztjuk meg a részleteket” – tette hozzá Abdiasis Abu Musab, a terroristák katonai műveletekért felelős szóvivője.

Charles Owino rendőrségi szóvivő a Citizen Television nevű tévének megerősítette: az incidenst úgy kezelik, hogy az valószínűleg terrortámadás volt. A Reuters ugyanakkor emlékeztetett, az erőszakos rablások sem számítanak ritkaságnak Kenyában.

Joseph Boinnet kenyai rendőrfőnök rövid sajtótájékoztatóján szintén feltételezett terrortámadásnak nevezte a történteket. Mint mondta, az épületben még mindig fegyveresek bújhattak meg.

A Star a kenyai rendőrségre hivatkozva úgy tudja, a szélsőségesek túszokat is ejtettek a hotelben.

A támadás Nairobi Westlands nevű kerületében található DusitD2 szálloda komplexumot érte, amelyben irodák és bankfiókok is vannak.

Terrortámadás ért egy szállodát Nairobiban. Fotó: MTI (galéria)

Szemtanúk beszámolói szerint több jármű lángokban állt, az embereket evakuálják a helyszínről.

A Reuters szerint a biztonsági erők tagjai behatoltak az épületegyüttesbe, és sokkos állapotban lévő dolgozókat kísértek ki. Három véráztatta férfit és egy lábon lőtt nőt is lehetett látni, akit kitámogattak az épületből. Néhány irodai alkalmazott az ablakokon keresztül próbált menekülni. Többen közülük arról számoltak be, hogy hátra kellett hagyniuk az asztalok alatt fedezékbe húzódott kollégáikat.

“Ez szörnyű. Amit láttam, az szörnyű. Amikor kirohantam, láttam egy emberi testet, és mindenhol olyasmit, ami úgy nézett ki, mintha darált hús lenne” – számolt be az általa látottakról Charles Njenga.

A luxushotel nincs messze a Westgate bevásárlóközponttól, ahol 2013-ban egy merényletben 67 ember vesztette életét. Kenyában ismételten követnek el terrorcselekményeket, főleg mióta a nairobi vezetés katonákkal támogatja a dzsihadisták elleni küzdelmet a szomszédos Szomáliában.

Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab továbbra is nagy területeket tart ellenőrzése alatt a Szomália déli és középső részén.

szponzorált tartalom
Akár tíz évig is velünk maradhatnak az eldobált csikkek
Az okleveles technikusképzés egyenes utat nyit a felsőoktatásba
A diákok számára az okleveles technikusképzés tudatosan tervezhető életpályát, kiszámítható munkalehetőséget jelent.
Kásler Miklós: több mint négyezer szakemberrel nőtt a covidos kapacitásunk
Több mint négyezer orvost, medikust, rezidenst és ápolónőt készítettek fel átképzéssel a koronavírus elleni küzdelemre.
Eddig még nem látott akusztikus koncerttel emlékezik Balázs Fecóra a közmédia
A 69 éves korában meghalt Balázs Fecóra, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes-dalszerző-billentyűsre emlékezik a közmédia több csatornája is.
Mit tesz a súlytalanság az űrhajósok testével?
Hosszabb űrbeli tartókodás esetén jelentős kedvezőtlen változásokat mértek a szervezetükben.
800 ezret fizethet Márki-Zay
Márki-Zay Péternek ki kell fizetnie a vásárhelyi kórháznak azt a 800 ezer forintot, amit az első- és másodfokú bírósági ítélet, valamint szerdán a Kúria is megállapított. A perköltséget is viselnie kell.
Egy kisvárosi séf lett az év szakácsa Németországban
A rajnavidék-pfalzi Piesport kisvárosban működő Restaurant Schanz a lehetséges húszból 19 pontot ért el.