Ország-világ

2015.05.05. 10:01

Test és lélek is jól jár a dinamikus jógával

A klasszikusnak nevezhető statikus jógafajták mellett manapság egyre népszerűbb a dinamikus jóga. Ennek lényege, hogy intenzívebb mozgással kombinálja a gyakorlatokat.

Munkatársunktól

A jóga eredeti funkcióját tekintve a meditálás művészete volt Indiában. A testi egészség elérése csak később kapcsolódott hozzá, ez lett a hatha jóga, amely segítségével a jógi teljes egészében a szellemre tud koncentrálni, hiszen a teste egészséges volt.

 

A dinamikus mozdulatokat haladóknak ajánlják..

A klasszikus jógafajtákat inkább a kezdőknek ajánlják az oktatók, míg a gyakorlottabbak a dinamikus jógát is kipróbálhatják. Fontos, hogy csak akkor akarjuk elsajátítani az intenzívebb jógagyakorlatokat, ha tisztában vagyunk a testünk korlátaival, máskülönben sérülésveszélyes, hiszen kevesebb idő áll rendelkezésre precízen végrehajtani egy-egy mozdulatot. A dinamikus jóga előnyei azonban túlmutatnak a veszélyeken: kellemesen elfáraszt, feltölt energiával, és oldja a stresszt.

Az intenzívebb jógagyakorlatoknál is kulcsfontosságú a légzés, minden mozdulatot a levegővétel határoz meg. Tehát itt is koncentrálni kell a légzésre: a hatha jógánál tanult mozdulatokat kombinálják összefüggő mozgássá, ettől nevezhető dinamikusnak. Sőt, a jóga-gyakorlatokat általában más edzésformákból átvett mozdulatokkal is színesítik, így mozgatják meg az ízületeket és erősítik az izmokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában