Ország-világ

2017.07.12. 11:44

Tételesen cáfolta az ellene felhozott vádakat a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég

A döntést, hogy nem vásárolhatnak többé olyan Kaspersky Lab-termékeket, amelyek informatikai szolgáltatások és digitális fotófelszerelések számítástechnikai védelmét szolgálják, azért hozták, hogy "biztosítsák az Egyesült Államok kormányzata számítógépes rendszereinek és hálózatainak sérthetetlenségét és biztonságosságát".

Az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég tételesen cáfolta azokat a vádakat, amelyeket a Bloomberg hírügynökség cikke hozott fel ellene az amerikai kormányzati beszerzéseket bonyolító GSA egyes Kaspersky termékekre elrendelt tilalmának indoklásaként.


Keddi amerikai sajtójelentések szerint a kormányzati beszerzéseket bonyolító Általános Szolgáltatások Adminisztrációja (GSA) "az Egyesült Államok kormányzata számítógépes rendszereinek és hálózatainak sértetlensége és biztonsága érdekében" nem szerezhet be többé a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalattól informatikai szolgáltatások és digitális fotófelszerelések számítástechnikai védelmét szolgáló termékeket. 


Az amerikai Bloomberg hírügynökség meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva terjedelmes cikket szentelt a Kaspersky termékek ellen elrendelt tilalmat indokoló információk magyarázatának. 


A Kaspersky Lab a Bloomberg állításait tételesen cáfolta, valótlannak, valamint politikai célú csúsztatásnak és ferdítésnek mutatva ki azokat.

Eugene Kaspersky, a cég tulajdonos-vezérigazgatója twitter üzenetben adományozott doktori címet "gőzfürdő-újságírásból" (banya journalism) a Bloomberg hírügynökségnek a "politikai program mentén szőtt badarságok" miatt. A gőzfürdő a Kaspersky ellen felhozott vádak örökös motívuma, mivel urbánus legendák szerint a fedett KGB ügynökök ott szoktak egymásnak találkozót adni.

 


A Kaspersky Lab és szakemberei semmiféle nem helyénvaló kormányzati kapcsolatot nem ápolnak, a kiberbűnözés visszaszorítása érdekében viszont világszerte együttműködnek a bűnüldöző hatóságokkal, beleértve az orosz bűnüldöző szerveket is" - szögezi le a közlemény. 


A Kaspersky a hatóságokkal folytatott együttműködése példájaként kiemeli, hogy a közreműködésével sikerült lefülelni például a "Lurk gang" bűnszövetkezetet, amely 45 millió dollárral könnyítette meg egyes bankok és pénzintézetek számláit. A Kaspersky segítette a holland rendőrséget a CoinVault zsarolóvírus szerzőinek a beazonosításában és rács mögé juttatásában. A Kaspersky közreműködésének köszönhető a Simda botnet és a Shylock pénzügyi botnet felszámolása is. 


A Bloomberg cikkében megfogalmazott állítást, miszerint együttműködne az internetes szolgáltatókkal a "nem kívánatos felhasználók" azonosításában és blokkolásában félrevezető csúsztatásnak nevezi a Kaspersky. Valójában ugyanis DDoS-támadások blokkolásáról van szó már az internetes szolgáltató szintjén, mielőtt a támadás elérhetné a kiszemelt célpontot. 


A Bloomberg valótlanul állítja, hogy a Kaspersky "aktív ellenintézkedésekkel", vagyis a hackerek gépeinek meghekkelésével bénítja meg azokat. A hekkelés illegális tevékenység - szögezi le a közlemény, hangsúlyozva, hogy azt csak bűnüldöző szervezetek tehetik meg például botnetek felszámolásakor, amihez a Kaspersky szakmai támogatást tud nyújtani. 


A Kaspersky közleménye szerint az ellene felhozott technológiai jellegű vádak mindegyike pont olyan csúsztatás, mint amit egyik munkatársa, Igor Csekunov rendőrnek és KGB-tisztnek titulálásával alkalmazott a Bloomberg. Igor Csekunovnak ugyanis csak annyi köze volt a KGB-hez, hogy két éves kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte el a határőrségnél, ami a szovjet időkben a KGB fennhatósága alá tartozott. Csekunov emellett soha nem irányította a Kaspersky DDoS támadások elhárításával foglalkozó fejlesztését, mint ahogy azt a Bloomberg állítja.


 

Nem használhatják a kormányzati szervek a Kaspersky Lab egyes szoftverjeit

Donald Trump amerikai elnök adminisztrációja korlátozza, hogy egyes kormányzati szervek a Kaspersky Lab orosz számítástechnikai cég szoftverjeit és vírusirtó programjait használják - jelentette az amerikai sajtó helyi idő szerint kedden. 


A számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló orosz cégtől az Általános Szolgáltatások Adminisztrációja (GSA), amely a kormányzati beszerzésekről gondoskodik, nem vásárolhat többé olyan Kaspersky Lab-termékeket, amelyek informatikai szolgáltatások és digitális fotófelszerelések számítástechnikai védelmét szolgálják. 


A GSA szóvivőnője közleményben jelentette be a döntést, s közölte: a döntést "alapos megfontolás és felülvizsgálat" után hozták meg, annak érdekében, hogy "biztosítsák az Egyesült Államok kormányzata számítógépes rendszereinek és hálózatainak sérthetetlenségét és biztonságosságát"


A kormányzati ügynökségek ugyanakkor a GSA-tól független szerződéses munkáikhoz továbbra is alkalmazhatják a Kaspersky vírusirtó programjait. 


A GSA döntését elemzők a Kaspersky Lab elleni eddigi legkonkrétabb lépésnek tartják. Erősödnek ugyanis a gyanúk és az aggodalmak, hogy az orosz szoftvergyártó cégnek a feltételezettnél is szorosabb kapcsolatai vannak a Kremllel és orosz hírszerző szervekkel, s ez fenyegetést jelenthet az amerikai kormányzati számítógépes rendszerekre, végső soron pedig az amerikai nemzetbiztonságra is. 


A Kaspersky közleményben reagált, s leszögezte, hogy "a cégnek nincs kapcsolata egyetlen kormánnyal sem, soha nem támogatott és a jövőben sem támogat a világban egyetlen kormányt sem számítógépes hírszerzési törekvéseiben".


Az ABC televízió kedden este arról tudósított, hogy a kormányzat még szélesebb körben tervezi betiltani a Kaspersky vírusirtóinak használatát a kormányzat különböző szervezeteinél. 

 

Egyes források szerint a Kaspersky Lab kapcsolata még a feltételezettnél is szorosabb az orosz kormányzattal és a legfontosabb hírszerző szervezettel, az FSZB-vel.

Terjedelmes elemzést közölt a Bloomberg hírügynökség is. Eszerint a Kaspersky Lab - amelyet 1997-ben alapítottak és amely kereskedelmének 60 százalékát az Egyesült Államokban és Európában bonyolítja - aggodalmakat kelt az amerikai biztonsági szolgálatoknál. 


A hírügynökség meg nem nevezett hírszerzői forrásokra hivatkozva kifejtette: amerikai szakemberek egyre jobban aggódnak a cég és az orosz kormány szoros kapcsolatai miatt. Májusban például egy nyilvános szenátusi meghallgatáson hat amerikai hírszerző ügynökség vezetője egyhangúlag azt mondta: nem használnak Kaspersky-szoftvert. A cégalapító Eugene Kaspersky a Reddit közösségi oldalon akkor válaszolva hangsúlyozta, hogy a Kaspersky Lab és a Kreml kapcsolatáról szóló feltételezés nem több, mint "megalapozatlan összeesküvési elmélet". 


A Bloomberg saját forrásból származó dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy a Kaspersky Lab kapcsolata még a feltételezettnél is szorosabb az orosz kormányzattal és a legfontosabb hírszerző szervezettel, az FSZB-vel. A hírügynökség úgy tudja: a számítástechnikai cég vírusellenes biztonsági szoftvereket fejlesztett az orosz hírszerzésnek, és olyan közös projektekben is együttműködött vele, amelynek nyilvánosságra kerülése - a Bloomberg megfogalmazása szerint - "nagyon zavarba hozná az elnök-vezérigazgatót". 


A Bloomberg felhívta a figyelmet: a vírusellenes szoftvereket gyártó vállalatokra különösen figyelni kell, hiszen termékük a számítógépen található valamennyi fájlhoz hozzáfér és a frissítéseknél rendszeresen információkat küld róluk a gyártónak. A hírügynökség felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kaspersky Lab nemrégiben áramellátó hálózatok számítógépes rendszereihez is kifejlesztett víruselhárító szoftvereket. 


A hírügynökség szerint az orosz szoftvergyártó részben hagyományos számítógép-védelmi szoftverekkel foglalkozik, részben pedig azonnali hírszerzési információkkal látja el az FSZB-t. Ennek a programnak az állítólagos irányítója Igor Csekunov volt rendőr és KGB-tiszt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában