Ország-világ

2011.01.21. 17:51

Thaiföld bezárja búvárparadicsomait a korallszigetek pusztulása miatt

Bangkok - Meghatározatlan időre bezárták a hatóságok Thaiföld számos népszerű búvárparadicsomát, hogy biztosítsák a kifehéredett korallzátonyok újjáéledését. <br>

A korallok kifehéredésének oka a globális klímaváltozás: az erőteljesebb napsugárzás, a tengervíz felmelegedése elpusztítja a korallokat éltető - és színező - algákat, s tízhetes fakulás után a korall elpusztul.

Hét tengeri nemzeti parkban 18 merülőhelyet zártak be a délkelet-ázsiai ország nyugati partvonala mentén az illetékes hatóságok intézkedése nyomán. "Mindaddig tilos lesz a búvárkodás, amíg a korallok teljes mértékben nem élednek újjá" - közölte Szongtam Szukszavang a nemzeti parkokért felelős minisztérium illetékese. Azt is hozzátette, hogy a hatóságok korlátozni fogják a búvárok számát más búvárparadicsomokban is.

Azokban a búvárparadicsomokat zárták be, ahol a korallzátonyok 80 százaléka az elmúlt évben elpusztult. Mint az illetékes elmondta, az érintett térségekben a tengervíz hőmérséklete 2 Celsius-fokkal haladta meg az átlagosat.

Az ausztrál korallkutató intézet egy múlt év októberi tanulmányában kimutatta, hogy a délkelet-ázsiai ás indiai-óceáni korallokat az elmúlt 10 év legpusztítóbb kifehéredése sújtja azóta, hogy 210 májusa óta a tengervíz hőmérséklete megemelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában